İngiliz basınında yayınlanan karikatürlerde Çanakkale Muharebeleri
The Dardanelles Campaign in the cartoons published in the British press
  1. Tez No: 994425
  2. Yazar: EBRU PELİN TAŞTEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN SEZER ARIĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Karikatür, Propaganda, Çanakkale-Gelibolu, İngiliz basını, Caricature, Propaganda, Çanakkale-Gelibolu, British press
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Çanakkale Muharebeleri'nin İngiliz basınında yayınlanan karikatürler aracılığıyla nasıl yansıtıldığını incelemektedir. Birinci Dünya Savaşı'nın en kritik cephelerinden biri olan Çanakkale, İngiltere'de yalnızca askeri bir mücadele olarak değil, aynı zamanda toplumsal algıyı şekillendiren önemli bir propaganda unsuru olarak da öne çıkmıştır. Araştırmada, dönemin İngiliz gazetelerinde ve mizah dergilerinde yayınlanan karikatürler incelenmiş, görsel unsurlar, semboller ve dil kullanımı üzerinden bir çözümleme yapılmıştır. Bu sayede, İngiliz kamuoyunun savaş sürecini nasıl algıladığı ve Osmanlı Devleti'ne bakışının ne yönde şekillendiği değerlendirilmektedir. Sonuçlar, karikatürlerin çoğunlukla İngiliz askerini kahramanlaştıran, Osmanlı ordusunu küçümseyen bir anlatı kurduğunu; buna karşılık bazı çizimlerde savaşın zorluklarına dair eleştirel tonların da yer aldığını göstermektedir. Genel olarak, İngiliz basınındaki karikatürlerin Çanakkale Muharebeleri'ni yalnızca cephe düzeyinde değil, düşünsel ve ideolojik bir mücadele alanı olarak da işlediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines how the Gallipoli Campaign was represented in the British Press through editorial cartoons. As one of the most critical fronts of the First World War, Gallipoli was not only portrayed as a military struggle but also served as a significant instrument of propaganda that shaped public perception in Britain. The research analyses cartoons published in British newspapers and satirical magazines of the period, focusing on their visual elements, symbols and language. Through this analysis, the study explores how the British public perceived the course of the war and how their attitudes toward the Ottoman Empire were reflected in these visual narratives. The findings reveal that most cartoons constructed a narrative glorifying British soldiers while depicting the Ottoman army in a disparaging manner. However, some cartoons also contained critical tones emphasizing the hardships and failures of the campaign. Overall, the study concludes that British press cartoons presented the Gallipoli Campaign not only as a battlefield event but also as a field of ideological and psychological struggle, reflecting the broader dynamics of wartime propaganda.