Sicill-i Ahvâl kayıtlarına göre Elbistanlı memurlar
Elbistan officials according to civil service registration records
- Tez No: 994430
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜMEYRA KARABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Ottoman State
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Sicill-i Ahvâl kayıtları temel alınarak yürütülen bu inceleme, Osmanlı modernleşmesi bağlamında Elbistan doğumlu memurların kimlik, eğitim, meslekî gelişim ve bürokratik görev özelliklerini analiz etmeyi hedeflemektedir. Söz konusu kayıtlar, 1879–1909 yılları arasında Dâhiliye Nezareti ile Sicill-i Ahvâl Komisyonu tarafından tutulmuş olup, memurların doğum yeri, eğitim düzeyi, görev yaptıkları yerler, aldıkları maaşlar, terfileri, rütbe ve nişanları ile dil bilgilerine ilişkin bilgileri içermektedir. Çalışmada Elbistan doğumlu 35 memur belirlenmiş olup, söz konusu memurların eğitim durumları, diploma/icâzetnâme belgeleri, mezuniyet dereceleri ve eğitim aldıkları kurumlar üzerinden detaylı olarak analiz edilmiştir. Memurların çoğunluğu Elbistan'da sıbyân, rüşdîye ve ibtidâî mekteplerinde temel eğitimlerini almış, bazıları medrese ve özel derslerle yetişmiş, bir kısmı ise Mekteb-i Hukuk-ı Şâhâne veya Dârü'lMuallimîn kurumlarında öğrenim görmüştür. Dil bilgisi açısından Türkçe, Arapça ve Farsça yaygın olarak bilinmekte, Fransızca, Kürtçe, Çerkezce ve Arnavutça bilen memurlar da kayıtlarda yer almaktadır. Elbistan doğumlu memurlar, bürokrasinin farklı alanlarında görev almış olup, mahkeme ve tahrirât işlerinde yoğunlaşma görülmüş, eğitim, maliye, idari ve emniyet alanlarında da hizmet vermişlerdir. Başarı gösteren memurlar Mecidî Nişanı veya çeşitli rütbelerle ödüllendirilmiş, sicil kayıtlarında hizmetleri övgüyle belirtilmiştir. Elde edilen veriler, taşra kökenli memurların Osmanlı bürokrasisine katkılarını, eğitim ve görev dağılımlarının memur sistemine etkilerini ortaya koymakta, Elbistan özelinde sosyo-kültürel yapının devlet hizmetine yansımalarını göstermektedir. Bu çalışma, Sicill-i Ahvâl kayıtlarını temel alarak Osmanlı bürokrasisinin son dönemini anlamaya katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, based on the Sicill-i Ahvâl records, aims to analyze the identity, education, professional development, and bureaucratic duties of civil servants born in Elbistan within the context of Ottoman modernization. These records, kept by the Ministry of Interior and the Sicill-i Ahvâl Commission between 1879 and 1909, contain information on the civil servants' birthplace, education level, places of duty, salaries, promotions, ranks and decorations, and language skills. The study identified 35 civil servants born in Elbistan, and their educational backgrounds, diplomas/certificates, graduation degrees, and the institutions where they received their education were analyzed in detail. The majority of the civil servants received their basic education in primary, secondary, and elementary schools in Elbistan; some were educated through madrasas and private lessons; and others studied at the Imperial School of Law or the Teacher Training College. In terms of language skills, Turkish, Arabic, and Persian were widely known, and records also show civil servants who spoke French, Kurdish, Circassian, and Albanian. Civil servants born in Elbistan served in various fields of bureaucracy, with a concentration in court and administrative work, but also in education, finance, administration, and security. Those who demonstrated success were awarded the Mecidi Order or various ranks, and their services were praised in their personnel records. The data obtained reveal the contributions of provincial-origin officials to the Ottoman bureaucracy, the effects of their education and job assignments on the bureaucratic system, and demonstrate the reflections of the socio-cultural structure on state service, specifically in Elbistan. This study, based on the Sicill-i Ahvâl records, contributes to understanding the late period of the Ottoman bureaucracy.