Dijital kimlik ve dijital aktivizm çerçevesinde vegan dijital içerik üreticilerinin vegan tüketici davranışlarına etkileri
The effects of vegan digital content creators on vegan consumer behavior within the framework of digital identity and digital activism
- Tez No: 994461
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİMECE KARADOĞAN DORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital Kimlik, Dijital Aktivizm, Veganlık, Vegan Tüketici Davranışı, Vegan Aktivizm, Digital Identity, Digital Activism, Veganism, Vegan Consumer Behavior, Vegan Activism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşmenin hız kesmeden devam ettiği günümüzde bireyler, yeni iletişim ortamları aracılığıyla kimliklerini farklı dijital mecralarda yeniden inşa etmektedir. Sosyal medya ve yeni medya mecraları, bireylere dijital kimlikleri üzerinden resmi işlemlerini yürütme, toplumsal konulara ilişkin görüşlerini ifade etme, mesleki faaliyetlerini sürdürme, sosyalleşme, bilgi edinme ve gündelik yaşam pratiklerini paylaşma imkânı sunmaktadır. Bu bağlamda dijital kimliklerin sadece bireysel temsiller değil, toplumsal katılım, kamusal görünürlük ve etkileşim araçları haline geldiğini söylemek mümkündür. Bu çalışmada, özellikle aktivizm amacıyla dijital kimliklerini kullanan vegan dijital içerik üreticilerinin, vegan bireylerin vegan tüketici davranışları üzerindeki etkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın odağında, vegan hayat felsefesini benimseyen ve bu felsefeyi kimlik, aktivizm ve tüketim pratiği olarak yansıtan vegan dijital içerik üreticilerinin, vegan bireylerin vegan tüketici davranışlarını, vegan aktivizm sıklığını, elektronik ağızdan ağıza iletişimlerini ve veganlarla özdeşleşmelerini nasıl etkilediği yer almaktadır. Özellikle influencerlar, youtuberlar ve sosyal medya fenomenleri üzerine yapılan araştırmalar, bu tür içerik üreticilerinin tüketici davranışları üzerinde etkileri olduğunu göstermektedir. Ancak literatürde veganlık, vegan aktivizm ve vegan kimliğin dijital ortamda temsili çerçevesinde çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu nedenle bu tez çalışmasının, söz konusu boşluğu doldurarak iletişim bilimleri alanına katkı sağlaması ve ileride yapılacak araştırmalara referans oluşturması beklenmektedir. Araştırma kapsamında nicel bir perspektif benimsenmiş ve anket tekniğiyle 390 vegan bireye ulaşılmıştır. SPSS-31 programı aracılığı ile elde edilen veriler analiz edilmiş ve bulgulara ulaşılmıştır. Bulgular, vegan dijital içerik üreticilerinin vegan bireylerin tüketici davranışları, vegan aktivizm sıklığı, elektronik ağızdan ağıza iletişim pratikleri ve veganlarla özdeşleşmeleri üzerinde anlamlı etkiler yarattığını göstermiştir. Bu sonuçlar, dijital kimliklerin sadece bireysel bir temsil olmalarının yanında, aynı zamanda tüketim davranışlarını yönlendiren, aktivizmi güçlendiren ve toplumsal kimlik inşasında etkili olan önemli araçlar olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's world, where digitalization continues to accelerate, individuals reconstruct their identities across various digital platforms through new communication environments. Social media and other digital media platforms enable individuals to perform formal and administrative transactions through their digital identities, express their opinions on social issues, carry out professional activities, socialize, access information, and share their everyday life practices. In this respect, digital identities have become not merely forms of individual representation but also instruments of social participation, public visibility, and interaction. This study aims to examine the effects of vegan digital content creators—who use their digital identities particularly for activism purposes—on the vegan consumer behavior of vegan individuals. The research focuses on how vegan digital content creators, who adopt veganism as a philosophy of life and reflect this philosophy as an identity, a form of activism, and a consumption practice, influence vegan individuals' consumer behavior, frequency of vegan activism, electronic word-of-mouth communication, and identification with vegans. Previous studies on influencers, YouTubers, and social media personalities indicate that such content creators affect consumer behavior. However, studies addressing veganism, vegan activism, and the representation of vegan identity in digital environments remain limited in the literature. Therefore, this thesis is expected to contribute to the field of communication studies by addressing this gap and to serve as a reference for future research. Within the scope of the research, a quantitative perspective was adopted, and data were collected from 390 vegan participants through a survey. The data were analyzed using SPSS-31, and the findings were obtained accordingly. The findings indicate that vegan digital content creators have significant effects on vegan individuals' consumer behavior, frequency of vegan activism, electronic word-of-mouth communication practices, and identification with vegans. These results demonstrate that digital identities are not only forms of individual representation but also important instruments that shape consumption behavior, strengthen activism, and play an effective role in the construction of social identity.