Selenyumdan noksan rasyonla beslenen Akkaraman koyunlarda eritrosit membran proteinlerinin incelenmesi
Investigation of the erythrocyte membrane proteins in Akkaraman sheeps fed with selenium deficient food
- Tez No: 99448
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL KARAGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Eritrosit Membran Proteinleri, Glutatyon Peroksidaz, Koyun, Selenyum Noksanlığı, Antioxidant, Erythrocytes Membrane Proteins, Glutathione Peroxidase, Sheep, Se Deficiency
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
60 ÖZET Selenyumdan Noksan Rasyonla Beslenen Akkaraman Koyunlarında Eritrosit Membran Proteinlerinin İncelenmesi Bu tez çalışması kapsamında, Se'dan noksan beslenen Akkaraman koyunlarında eritrosit membran proteinlerinin elektroforez (SDS-PAGE) ile ayırımları ve dansitometrik olarak % dağılımları incelenmiş ve Se noksan beslenme sonucu beklenen antioksidatif savunma sistemindeki bozukluğun eritrosit membran proteinleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, çalışmada 14 adet Akkaraman koyun denek olarak kullanılmıştır (6 koyun deneme, 8 koyun kontrol). Koyunlar denemeye başlamadan önce 4 ay kadar adaptasyon süresine tabi tutulmuş ve ilk dört ay sonunda ayda bir kez olmak üzere 6 ay boyunca, hem deneme hem kontrol gruplarından aynı zamanlarda kan örnekleri alınarak eritrosit membran proteinleri elektroforetik olarak incelenmiştir. Bunu takip eden 6 ay süresince kan alımına ara verilmiştir. Son 6 aylık dönem içinde ise kan örnekleri yine aylık olarak alınarak eritrosit membran proteinlerinin elektroforetik olarak incelenmesine devam edilmiştir. Eritrosit membran proteinlerinin SDS-PAGE ile ayırımında başlıca 8 band (spektrin 1 ve 2; ankyrin; band 3; band 4.1 ve 4.2; aktin ve band 6) elde edilmiş ve bunların % dağılımları dansitometrik olarak hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda, deneme ve kontrol grupları arasındaki eritrosit membran protein dağılım değerlerinde, deneme boyunca aralıklı olarak istatistik önemli farklılıklar gözlenmiş ve Se'dan nokdan rasyonla besleme sonucu bozulan antioksidatif savunma sistemine ilişkin olarak gelişen peroksidatif hasarın, gözlenen bu değişikliklerin sorumlusu olabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
61 SUMMARY Investigation of the Erythrocyte Membrane Proteins in Akkaraman Sheeps Fed whit Selenium Deficient Food Under the context of this thesis, erythrocytes membrane proteins in Akkaraman sheeps fed whit selenium deficient food were separated by polyacrylamide gel electrophoresis (SDS- PAGE) and then percentages of protein bands were analysed to observe the effect of antioxidative defense system on erythrocyte membrane proteins by a dansitometry. For this purpose, totally fourteen Akkaraman sheeps were the subject of experiments. Six of these sheeps were for the trial group which were fed with no selenium in the food and the rest eight sheeps were for the control group. Before the applications, sheeps were under for an adaptation period for 4 months. Then, for the electrophoretic analysis of erythrocyte membrane proteins, the blood samples were taken from the sheeps of control and trial groups once a month for six months. After this period, the blood samples were not collected from the sheeps for six months. In the last six months period, the blood samples were also collected monthly from the sheeps to continue the electrophoretic analysis of erythrocyte membrane proteins. In the separation of erythrocyte membrane proteins by SDS-PAGE, eight major bands (spectrin 1 and 2; ankyrin; band 3; band 4.1 and 4.2; actin and band 6) were observed on the gel. Finally, the percentages of these eight bands were calculated dansitometrically for comparisons. At the end of the study, it was observed that there was a statistically significant difference in the percentage of erythrocyte membrane proteins of trial and control groups during the trials. It was concluded that peroxidative damage caused by disorders of antioxidative system following the feeding with selenium deficient food is responsible from these observed changes.