Kadmiyum ve nikelin birlikte sıçan testisi ksenobiyotik metabolize eden enzim sistemleri üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the combined effects of cadmium and nickel on rat testicular xenobiotic metabolizing enzymes
- Tez No: 99447
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜMTAZ İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kadmiyum, nikel, sıçan, testis, 7-etoksiresorufin O-deetilaz, indirgenmiş glutatyon, glutatyon S-transferaz, Cadmium, nickel, rat, testis, 7-ethoxyresorufine O-deethylase, reduced glutathione, alutathione S-transferase
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
100 ÖZET Kadmiyum ve Nikelin Birlikte Sıçan Testisi Ksenobiyotik Metabolize Eden Enzim Sistemleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi Bilindiği gibi, kadmiyum (Cd) ve nikel (Ni), önemli çevre kirleticileri arasındadırlar. Testisin de bu çevre kirleticilerinin hedef organlarından biri olmasına karşın, Cd ve Ni' nin ayrı ayrı ve birlikte testis ksenobiyotik metabolize eden enzimler üzerindeki etkileri henüz açıklığa kavuşturulmamıştır. Bu sebeple, Cd ve Ni' nin bilikte uygulandıklarında testiste 7-etoksiresorufin-O-deetilaz (EROD) aktivitesi, indirgen miş glutatyon (GSH) ve lipid peroksidasyon (LP) düzeyleri ile l-kloro-2,4- dinitrobenzen (CDNB), 1,2-dikloro-4-nitrobezen (DCNB), etakrinik asit (EAA), 1,2- epoksi-3-(p-nitrofenoksi)propan (EPNP) ve kümen hidroperoksit (CHPx) substrat- larına karşı GST aktiviteleri belirlenerek Cd ve Ni' nin ayrı ayrı verilmesi ile oluşan etkilerle karşılaştırılmıştır. Numuneler üzerindeki ölçümlere geçilmeden önce. incelenen parametreler için optimum koşullar (pH, protein miktarı, substrat ve kofaktör konsantrasyonu) saptanmıştır. Erkek Wistar (225-275 g) sıçanlar, her grupta 5 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. İlk grup hayvanlara öldürülmeden 72 saat önce şalin (2 ml/kg) içinde sadece Cd (3.58 mg CdCb.H^O/kg, i.p.); ikinci grup hayvanlara öldürülmeden 16 saat önce şalin (2 ml/kg) içinde sadece Ni (59.5 mg NiCl2.6H20/kg, s.c.) verildi. Üçüncü grup hayvanlara Cd (3.58 mg CdCl2.H20/kg. i.p.) verildikten 56 saat sonra Ni (59.5 mg NiCl2.6H20/kg, s.c.) verildi ve Ni uygulamasından 16 saat sonra öldürüldüler. Dördüncü grup hayvanlar ise kontrol grubunu oluşturdu ve bu hayvanlara da 2 ml/kg olmak üzere şalin enjekte edildi. Cd tek başına uygulandığında EROD aktivitesi ile CDNB, DCNB, EPNP, EAA, CHPx substratlarına karşı GST aktivitelerini kontrole göre anlamlı olarak düşürmüştür. Cd. aynı zamanda GSH seviyesini düşürürken, LP' yi arttırmaktadır. Tek başına Ni uygulaması ile EROD ve EPNP GST, EAA GST, CHPx GST aktiviteleri ve GSH seviyesini düşürmekte ancak LP' yi etkilememektedir. Cd, EROD aktivitesi ile CDNB GST, DCNB GST aktivitelerini, GSH ve LP seviyelerini Ni' den daha fazla etkilemektedir. İki metalin birlikte uygulanması ile EROD, CDNB GST, DCNB GST ve GSH düzeyi azalmış, LP düzeyi artmıştır. Ancak EROD aktivitesi ve LP düzeyi Cd ile karşılaştırıldığında normal seviyelerine dönme eğilimindedir. Sonuç olarak, Cd ve Ni' nin birlikte verilmesi EROD aktivitesi ve LP düzeyleri üzerinde düzeltici etkiye sahip olduğu görünümü vermekte ancak GSH düzeyi ve GST enzim aktivitelerini değiştirememekedir.
Özet (Çeviri)
101 SUMMARY Investigation of the Combined Effects of Cadmium and Nickel on Rat Testicular Xenobiotic Metabolizing Enzymes Cadmium (Cd) and Nickel (Ni) are well known environmental pollutants. Although testis is one of the target organs of these environmental pollutants, the effects of Cd and Ni alone or in combination on testicular xenobiotic metabolizing enzymes have not been clarified yet. Therefore the acute combined effects of Cd and Ni on testicular 7-ethoxyresorufin-O-deethylase (EROD) activity, reduced glutathione (GSH) level, lipid peroxidation (LP), glutathione S-transferase (GST) activities toward several substrates (l-chloro-2,4-dinitrobenzene, CDNB; l,2-dichloro-4- nitrobenzene, DCNB; etachrynic acid, EAA; l,2-epoxy-3-(p~nitrophenoxy)-propane. ENPP and cumene hydroperoxide, CHPx) were determined and compared with those of Cd or Ni alone in rat. The optimum conditions (pH, protein amount, substrate concentration and cofactor concentration) for the parameters examined were determined before the measurements on samples. Male Wistar rats were (225-275g) administered either a single dose of Cd (3.58 mg CdC^-E^O/kg, i.p.) 72 hr before sacrifice or a single dose of Ni (59.5 mg NiCİ2.6H207kg, i.p.) 16 hr prior to sacrifice. For the combined treatment, the animals received the single dose of Ni 56 hr after the single dose of Cd and were killed 16 hr later. Cd treatment alone significantly decreased EROD and GST activities toward CDNB, DCNB, ENPP, EAA, CHPx. Cd also inhibited GSH level while increasing LP level. Ni treatment alone, decreased EROD and GST activities toward ENPP, EAA CHPx and GSH levels significantly whereas ineffective on LP level. However, Cd depressed EROD, CDNB GST. DCNB GST activities and GSH levels more than Ni. The combined treatment significantly decreased EROD, CDNB GST, DCNB GST activities and GSH level while increasing LP level. However, the EROD activity and LP level were tend to return to control levels than compared to those of Cd treatment alone. As a conclusion, the combination of Cd and Ni treatment seems to have an ameliorating effect on EROD activity and LP levels but not on GSH level and GST enzyme activities.