Ulusal çıkar bağlamında Türk-Yunan ilişkileri: 1930 İkamet, Ticaret ve Seyrisefain Antlaşması
Turkish-Greek relations in the context of national interest: 1930 Treaty of Establishment, Commerce and Navigation, Agreement
  1. Tez No: 994491
  2. Yazar: HAVANUR ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM KILIÇOĞLU CİHANGİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Anlaşmalar, Türk dış politikası, Türk-Yunan ilişkileri, Ulusal çıkar, İkamet, Ticaret ve Seyrisefain Antlaşması, Agreements, Turkish foreign policy, Turkish-Greek relations, National interest, Residing, Trade and Circulation Agreement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Ulusal çıkar, devletlerin dış politikalarını belirlemesi noktasında doğrudan etkili bir kavram olmuştur. Türk-Yunan ilişkileri de ulusal çıkar kavramının dış politikayı nasıl etkilediğini görmek açısından önemli bir konumda bulunmaktadır. Birbirinin ötekisi konumunda bulunan Türkiye ve Yunanistan ulusal çıkarlarını da birbirine karşı geliştirmiştir. Bunun bir istisnası olarak 1930'lu yıllar iki ülkenin de ulusal çıkarlarının ortak olduğu bir dönem olmuştur. İki savaş arası dönemde yükselen revizyonizm, iki ülkenin de iç politik düzeni için istikrarlı bir dış politikaya ihtiyaç duyması ortak bir ulusal çıkar anlayışı geliştirmelerine neden olmuştur. Bu ihtiyaç doğrultusunda Türkiye ve Yunanistan 30 Ekim 1930 Antlaşmalarını imzalayarak çeşitli alanlarda iş birliğini geliştirmiştir. Bu Antlaşmalardan bir tanesi olan İkamet, Ticaret ve Seyrisefain Antlaşması, iki ülke arasında ekonomik iş birliğini geliştirmek amacıyla imzalanarak Türk ve Yunan vatandaşlarına çeşitli ayrıcalıklar tanımıştır. Çeşitli açılardan Türkiye'ye çeşitli açılardan Yunanistan'a avantajlar sağlayan İkamet, Ticaret ve Seyrisefain Antlaşması, 1964 yılına kadar sorunsuz bir şekilde uygulanmıştır. Ancak Kıbrıs Sorununun ortaya çıkmasıyla Türkiye ve Yunanistan'ın ulusal çıkar tanımları değişmiş, adadaki Türk ve Rum kimliğinin çatışması iki ülkenin de ilişkilerini olumsuz anlamda etkilemiştir. Türkiye, Kıbrıs Türklerinin maruz kaldığı baskıya karşı Yunanistan'ı harekete geçirebilmek için İkamet, Ticaret ve Seyrisefain Antlaşması'nı 16 Mart 1964'te askıya almıştır. Bunun ardından Türkiye'de yaşayan Yunan vatandaşlarının sınır dışı edilmesi süreci başlamış, bu sınır dışı edilmeler doğal olarak onlarla ilişkili olan İstanbul Rumlarını da etkilemiştir. Dostluk ve iş birliğinin bir ürünü olan İkamet, Ticaret ve Seyrisefain Antlaşması iki ülkenin de ulusal çıkarlarının değişmesiyle birlikte Türk-Yunan ilişkilerinin seyrindeki bir kırılma noktasını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
National interest has become a concept that has a direct impact on determining the foreign policies of states. Turkish-Greek relations also hold a significant position in demonstrating how the concept of national interest influences foreign policy. Türkiye and Greece, acting as opposites, have developed their national interests in opposition to each other. An exception to this was the 1930s, a period in which both countries shared national interests. The rise of revisionism during the interwar period encouraged both countries to develop a common understanding of national interest, as each sought a stable foreign policy to ensure domestic political stability. An exception to this was the 1930s, a period in which both countries shared national interests. The rise of revisionism in the interwar period and the need for a stable foreign policy to maintain domestic order led both countries to develop a shared understanding of national interests. The Establishment, Commerce and Navigation Agreement, which provided advantages to Turkey and Greece in various aspects, was implemented without any problems until 1964. However, with the emergence of the Cyprus Problem, the definitions of national interests of Türkiye and Greece changed, and the conflict between Turkish and Greek identities on the island negatively affected the relations of both countries. Türkiye suspended the Establishment, Commerce and Navigation, Agreement on 16 March 1964 to provoke Greece to take action against the oppression suffered by the Turkish Cypriots. Following this, the process of deportation of Greek citizens living in Turkey began, and these deportations naturally affected the Greeks of Istanbul who were related to them. The Convention of Establishment, Commerce and Navigation, a product of friendship and cooperation, constitutes a breaking point in the course of Turkish-Greek relations, along with the changing national interests of both countries.