Acil servise akut kalp yetmezliği ile başvuran hastalarda GAD-7 anksiyete skorunun acil servis başvurusu, yoğun bakım yatışı ve mortalite üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of GAD-7 anxiety score on emergency department admissions, intensive care unit hospitalizations, and mortality in patients presenting to the emergency department with acute heart failure
  1. Tez No: 994511
  2. Yazar: ZEİNA AKÇADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, Anksiyete, GAD-7, Acil Servis, Mortalite. Yoğun Bakım, Heart failure, Anxiety, GAD-7, Emergency Service, Mortality, Instensive Care unit
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışma, acil servise nefes darlığı şikayetiyle başvuran kalp yetmezliği hastalarında anksiyete düzeyinin (GAD-7 ölçeği ile ölçülen) kısa dönem klinik sonlanımlar, yatış durumları ve mortalite üzerindeki öngördürücü etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada; , 15.07.2024 ile 15.03.2025 tarihleri arasında acil servise başvuran 113 hastanın verileri ileriye dönük olarak incelenmiştir. Hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları (EF, BNP), GAD-7 anksiyete skorları ve 30 günlük takip sonuçları kaydedilmiştir. Verilerin analizinde Shapiro-Wilk, MannWhitney U, Spearman korelasyon, ROC analizi ve çok değişkenli lojistik regresyon modelleri kullanılmıştır. Bulgular: Toplam 113 hasta incelenmiş olup , yaş ortalaması 74,47 ± 12,47'dir. Cinsiyet dağılımı dengeli olup (%50,4 kadın) , hastaların tamamında (%100) nefes darlığı mevcuttur. Medyan Ejeksiyon Fraksiyonu (EF) %50,0 , medyan BNP değeri 702 pg/mL olarak ölçülmüştür. Hastaların %30,1'inde (n=34) klinik olarak anlamlı anksiyete (GAD-7 ≥ 10) tespit edilmiştir.Hastaların %62,5'i yoğun bakım ünitesine yatırılmış , mortalite oranı %22,1 (n=25) olarak gerçekleşmiştir.GAD-7 skorunun yüksek (≥10) veya düşük olması; yatış oranları, yoğun bakım kabulü veya 6 ay içinde tekrar başvuru üzerinde anlamlı bir etki göstermemiştir (tüm p≥0,05). Spearman korelasyon analizinde GAD-7 ile EF ve logBNP arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Kalp yetmezliği hastalarında GAD-7 ile ölçülen kaygı düzeyinin kısa dönem mortalite ve acil tekrar başvuruları öngörmede istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. Bununla birlikte, anksiyetenin mortalite üzerindeki etkisinin cinsiyete göre farklılık gösterebileceği ve kadınlarda daha belirgin bir risk faktörü olabileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: This study aims to evaluate the predictive effect of anxiety levels (measured via the GAD-7 scale) on short-term clinical outcomes, admission status, and mortality in patients with heart failure presenting to the emergency department with the complaint of dyspnea. Methodology: In this study, data from 113 patients who presented to the emergency department between 15.07.2024 and 15.03.2025 were analyzed prospectively. Demographic characteristics, clinical findings (EF, BNP), GAD-7 anxiety scores, and 30-day follow-up results of the patients were recorded. Shapiro-Wilk, Mann-Whitney U, Spearman correlation, ROC analysis, and multivariable logistic regression models were used for data analysis. Results: A total of 113 patients were analyzed, with a mean age of 74.47 ± 12.47 years. The gender distribution was balanced (50.4% female), and dyspnea was present in all patients (100%). The median Ejection Fraction (EF) was 50.0%, and the median BNP value was 702 pg/mL. Clinically significant anxiety (GAD-7 ≥ 10) was detected in 30.1% (n=34) of the patients. 62.5% of the patients were admitted to the intensive care unit, and the mortality rate was 22.1% (n=25). High (≥10) or low GAD-7 scores did not show a significant effect on admission rates, intensive care unit admission, or emergency department revisit within 6 Months (all p≥0,05). In Spearman correlation analysis, no significant relationship was found between GAD-7 and EF or logBNP. Conclusion: No statistically significant effect of anxiety levels measured by GAD-7 was found in predicting short-term mortality and emergency department revisits in patients with heart failure. However, it was observed that the effect of anxiety on mortality may differ by gender and may be a more prominent risk factor in women.