İmmun Yetmezliği Olan Çocuklarda Aşılama İle İlgili Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzman Hekimlerinin Bilgi Düzeyinin Değerlendirilmesi
Evaluation of the Knowledge Levels of Pediatricians Regarding Vaccination in Children with Immunodeficiency
- Tez No: 994510
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM AYDOĞMUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aşı, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimleri, primer ve sekonder immun yetmezlikler, çocuk, Vaccination, pediatricians, primary and secondary immunodeficiencies, children
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET İmmun Yetmezliği Olan Çocuklarda Aşılama İle İlgili Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzman Hekimlerinin Bilgi Düzeyinin Değerlendirilmesi Amaç: İmmun Yetmezliği Olan Çocuklarda Aşılama İle İlgili Çocuk Sağlığı Ve Hastaliklari Uzman Hekimlerinin Bilgi Düzeylerini Saptamak Materyal ve Metot: Çalışmamıza T.C Sağlık Bakanlığı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Klinik Araştırmalar Etik Kurul Komitesi'nin 23.10.2024 tarihli E-96317027-514.10-257032044 sayılı, KAEK-11/16.10.2024.203 numaralı kararı alındıktan sonra başlanmıştır. Bu çalışma, immün yetmezliği olan çocuklarda aşılama ile ilgili çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimlerinin bilgi düzeylerini değerlendirmek amacıyla planlanmış, tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir anket çalışmasıdır. Bu çalışmada immun yetmezliği olan çocuklarda aşılama ile ilgili çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimlerinin bilgi düzeylerini saptama amacımız olduğu için çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimlerinin immun yetmezlikler konusunda bilgi düzeyleri, çocukluk çağı aşıları konusunda bilgi düzeyleri, immun yetmezliği olan çocuklarda aşılama konusunda bilgi düzeyini içeren 19 soruluk online anket hazırlandı. Kasım 2024-Mart 2025 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde çalışmakta olan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimlerine ulaşılarak katılımcılara anketi doldurmaları için sunuldu. Bulgular: Çalışmamızda 134 çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı yer almaktadır. Çalışmada yer alan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarından 43 kişi 0-5 yıl, 60 kişi 5-10 yıl , 18 kişi 10-20 yıl arasında ve 13 kişi 20 yıl üzerinde çalışan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarından oluşmuştur. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının %53,7 si (72 kişi ) immun yetmezlikli çocuklarda aşılama konusunda bilgi sahibi olduklarını ifade ettiği görülmektedir. Bu bulgu, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının ancak yaklaşık yarısının primer ve sekonder immün yetmezliklerde aşılama uygulamalarına ilişkin yeterli bilgiye sahip olduğunu düşündüğünü ortaya koymaktadır. Katılımcıların canlı bakteri aşıları konusundaki bilgi düzeyine bakıldığında BCG aşısını 129 katılımcı (%96.3) doğru şekilde işaretlemiştir. Bu bulgu, katılımcıların büyük çoğunluğunun canlı bakteri aşılarının sınıflandırılması konusunda doğru bilgiye sahip olduğunu göstermektedir. Katılımcıların, birincil ve ikincil immün yetersizlik durumlarında inaktif aşıların uygulanabilirliğine ilişkin bilgi düzeyleri incelendiğinde, yanıtların belirgin şekilde“Evet”seçeneğinde yoğunlaştığı görülmüştür. Katılımcıların %61.9'u (83 kişi) inaktif aşıların bu hasta grubunda genel olarak uygulanabileceğini belirtmiş olup, bu oran pediatri hekimlerinin önemli bir bölümünün inaktif aşılara ilişkin temel prensipleri doğru şekilde bildiğini düşündürmektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu immün yetmezlikli hastalarda aşı uygulamaları konusunda eğitim ihtiyacı olduğunu belirtmiştir. Buna göre, katılımcıların 114'ü (%85,1) bu konuda eğitim ihtiyacı olduğunu ifade ederken, 18'i (%13,4) eğitim ihtiyacı olmadığını bildirmiştir. Katılımcıların 2'si (%1,5) ise bu konuda kararsız olduğunu belirtmiştir. Sonuç: Bu çalışma, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının immün yetmezliği olan çocuklarda aşılama konusundaki bilgi düzeyleri, klinik yaklaşımları ve eğitim gereksinimlerine ilişkin önemli bulgular ortaya koymuştur. Katılımcıların büyük bir kısmı, immün yetmezlikli çocuklarda aşılama konusunda temel düzeyde bilgiye sahip olduğunu belirtmekle birlikte, güncel kılavuzlar ve uygulamalar açısından kendini yeterli görenlerin oranının düşük olduğu saptanmıştır. Bu durum, bilgi düzeyinin heterojen olduğunu ve destek gereksiniminin yaygınlığını göstermektedir. Çalışmanın en dikkat çekici bulgularından biri, katılımcıların büyük çoğunluğunun immün yetmezlikli hastalarda aşılama konusunda eğitim ihtiyacı olduğunu ifade etmesidir. Bu bulgu, mevcut bilgi ve uygulamaların yeterli görülmediğini ve standartlaştırılmış, güncel rehberlere dayalı eğitim programlarına gereksinim olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının immün yetmezlikli çocuklarda aşılama konusundaki bilgi ve uygulamalarında belirgin farklılıklar bulunduğunu, karar süreçlerinde temkinli yaklaşımların ön planda olduğunu ve eğitim ihtiyacının yaygın olduğunu göstermektedir. Bu alanda yapılacak düzenli eğitimler ve güncel rehberlerin klinik pratiğe daha etkin entegrasyonu, aşılama uygulamalarında güvenli ve tutarlı yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Knowledge Levels of Pediatricians Regarding Vaccination in Children with Immunodeficiency Objective: Determining the Knowledge Levels of Pediatricians Regarding Vaccination in Children with Immunodeficiency Materials and Methods: Following the approval of the Clinical Research Ethics Committee of the Health Application and Research Center of T.R. Ministry of Health Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, dated 23 October 2024 and numbered E-96317027-514.10-257032044 (Decision No: KAEK-11/16.10.2024.203), our study was initiated. This study was planned as a descriptive, cross-sectional, questionnaire-based study aimed at evaluating the knowledge levels of pediatricians regarding vaccination in children with immunodeficiency. Since the aim of this study was to determine the knowledge levels of pediatricians regarding vaccination in children with immunodeficiency, a 19-item online questionnaire was developed to assess pediatricians' knowledge of immunodeficiencies, childhood vaccination practices, and vaccination in children with immunodeficiency.Between November 2024 and March 2025, pediatricians working at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital were contacted and invited to participate in the study by completing the questionnaire. Findings: A total of 134 pediatricians were included in the study. Of the participating pediatricians, 43 had 0–5 years, 60 had 5–10 years, 18 had 10–20 years, and 13 had more than 20 years of professional experience. It was observed that 53.7% of pediatricians (n=72) stated that they had sufficient knowledge regarding vaccination in children with immunodeficiency. This finding suggests that only about half of pediatricians consider themselves to have adequate knowledge of vaccination practices in primary and secondary immunodeficiencies. When the participants' level of knowledge regarding live bacterial vaccines was evaluated, 129 participants (96.3%) correctly identified the BCG vaccine. This finding indicates that the vast majority of participants have accurate knowledge regarding the classification of live bacterial vaccines. When the participants' knowledge regarding the applicability of inactivated vaccines in primary and secondary immunodeficiency conditions was examined, the responses were predominantly concentrated on the“Yes”option. A total of 61.9% of participants (n=83) stated that inactivated vaccines could generally be administered in this patient group, suggesting that a substantial proportion of pediatricians are familiar with the basic principles of inactivated vaccination in immunodeficient patients. The majority of participants reported a need for education regarding vaccination practices in patients with immunodeficiency. Accordingly, 114 participants (85.1%) stated that they required education on this topic, whereas 18 participants (13.4%) reported no need for additional education. Two participants (1.5%) indicated that they were undecided regarding the need for education. Result: This study has revealed important findings regarding pediatricians' knowledge levels, clinical approaches, and educational needs related to vaccination in children with immunodeficiency. Although a large proportion of participants reported having a basic level of knowledge on vaccination in immunodeficient children, the proportion of those who considered themselves sufficient in terms of current guidelines and practices was found to be low. This indicates heterogeneity in knowledge levels and a widespread need for support. One of the most notable findings of the study is that the vast majority of participants expressed a need for education on vaccination practices in immunodeficient patients. This finding suggests that current knowledge and practices are not perceived as sufficient and highlights the need for standardized educational programs based on up-to-date guidelines. In conclusion, this study demonstrates that pediatricians show considerable variability in their knowledge and practices regarding vaccination in children with immunodeficiency, that cautious approaches predominate in clinical decision-making, and that the need for education is widespread. Regular educational interventions and more effective integration of current guidelines into clinical practice may contribute to the development of safe and consistent vaccination practices in this field.