Evde bakım ve kurumda bakım raporu düzenlenmiş şizofreni spektrum bozukluğu tanılı bireylerin demografik ve klinik özellikler açısından karşılaştırılması
Comparison of patients diagnosed with schizophrenia spectrum disorder whose home care and institutional care reports were approved in terms of demographic and clinical characteristics and examination of predictive factors of institutional care
  1. Tez No: 994517
  2. Yazar: FERİDE NURSELİ ENGEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DEVRİM BALABAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kurum Bakımı, Evde Bakım, Şizofreni Spektrum Bozukluğu, Bakım Veren Yükü, Institutional Care, Home Care, Schizophrenia Spectrum Disorder, Caregiver Burden Contact address: [email protected]
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Çeşitli tedavi yöntemlerinde ilerlemeler olsa da, şizofreni tanısı konmuş hastaların önemli bir kısmı için sürekli kurum bakımı ve yeniden kurum bakımına yerleştirilme durumu hala bir sorun teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, şizofreni spektrumundaki hastalar için evde bakım veya kurum bakımı kararlarına etki eden potansiyel faktörleri araştırmaktır. Ayrıca, her iki grubun bakım verenlerinin sosyodemografik özellikleri ve yük şiddetlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Bu tanımlayıcı çalışmanın örneklemi, hastanemizde kurum bakımı veya evde bakım kararı alan hastalardan oluşmuştur. Her gruptan 74 olmak üzere toplam 148 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu hem hastalara hem de bakım verenlere uygulanmıştır. Hasta gruplarına Sosyal İşlevsellik Ölçeği (SFS), Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS), Wechsler Yetişkinler için Zeka Ölçeği (WAIS) ve Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MoCA) uygulandı. Bakım verenlere Zarit Bakıcı Yükü Ölçeği (CBI), Beck Anksiyete Envanteri ve Beck Depresyon Envanteri uygulandı. BULGULAR: Evde bakım grubundaki bakım verenler daha yüksek oranda ilkokul mezunudur (%64,9)(p=0,010). Kurum bakımı grubundaki hastalarda sigara kullananların (%77,0) (p=0,003), alkol kullananların (%13,5) (p=0,042), son 6 ayda madde kullananların (%21,6) (p=0,001), halen madde kullananların (%21,6)(p=<0,001) ve geçmişte alkol kullanım bozukluğu olanların (%9,5) (p=0,027) oranı daha yüksektir. Tam sosyal destek alma oranı evde bakım grubunda daha yüksektir (%93,2) (p=<0,001). Kurum bakımı grubunda düzenli tedavi görenlerin yüzdesi daha düşüktür (%8,1) (p=<0,001) ve adli öykü oranı daha fazladır (%39,2)(p=0,002). Evde bakım gören hastaların Toplum ruh sağlığı merkezi (TRSM) üyesi olma oranı kurum bakımı grubundaki hastalardan daha yüksektir (%35,1) (p=0,043). Evde bakım gören hastaların hastalık başlangıç yaşı daha düşüktür (p=0,002), yatış sayısı daha düşüktür (p=0,001) aynı zamanda zihinsel engellilik sıklığı daha yüksektir (p=0,001). PANSS pozitif belirti puanları (16,917,84 vs 24,078,34; p=<0,001) ve PANSS toplam puanları (103,9723,02 vs 114,8023,83; p=0,006) kurum bakımı grubundaki hastalarda daha yüksek saptanmıştır. Sosyal işlevsellik ölçeğindeki toplam puanı, evde bakım alan hastalarda daha düşüktür. (p=0,004). Kurum bakımı grubundaki hastaların bakım verenlerinde Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği'nin toplam puanı daha yüksek saptanmıştır. (64,22 vs 55,15; p=0,001). SONUÇ: Kurum bakımı kararı verilen hastaların, tedaviye uyumsuzluk oranları daha yüksek ve bakım verenlerinin yükü daha fazladır; klinik tablodaki en büyük fark, negatif veya duygusal semptomlar değil, pozitif semptomların daha şiddetli olmasıdır. TRSM'ye devam etmek, çeşitli derecelerde zihinsel engellilik ve sosyal engellilik olsa bile, kurum bakımı yerine evde bakıma yol açan olası bir koruyucu faktör olarak öne çıkmaktadır
Özet (Çeviri)
AIM: Although there are advancements in various treatment modalities, continuous institutionalization and re-institutionalization is still a problem for a significant minority of patients with the diagnosis of schizophrenia. The purpose of this study was to investigate the potential factors contributing to the decisions of assisted home care or institutional care for patients within the schizophrenia spectrum. We also aimed to compare the sociodemographic features and severity of burden for the caregivers of both groups. MATERIALS AND METHODS: The study sample of this descriptive study consisted of patients with a medical board decision for either institutional or home care at our hospital. A total of 148 patients, 74 from each group, were included. The Sociodemographic and Clinical Data Form was administered to both the patients and their caregivers. The Social Functioning Scale (SFS), Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), Wechsler Intelligence Scale for Adults (WAIS), and Montreal Cognitive Assessment Scale (MoCA) were administered to the patient groups. The Zarit Caregiver Burden Scale (CBI), Beck Anxiety Inventory, and Beck Depression Inventory were administered to the caregivers. RESULTS: A higher percentage of caregivers in the home care group had primary school degrees (%64,9)(p=0,010). The diagnosis of The proportion of smokers (%77,0) (p=0,003), alcohol users (%13,5) (p=0,042), substance abusers in the last 6 months(%21,6) (p=0,001), current substance abusers (%21,6) (p=<0,001), and those with a past alcohol use disorder (%9,5) (p=0,027) were higher in patients in the institutional care group. The rate of receiving full social support was higher in the home care group (%93,2) (p=<0,001). The percentage of those receiving regular treatment was lower (%8,1)(p=<0,001) and criminal history was more frequent (%39,2)(p=0,002)in the institutional care group. The proportion of home care patients who were attending a community mental health center (CMHC) were more likely to be assigned for home care than institutional care (%35,1) (p=0,043). The age of disorder onset was younger(p=0,002), but the number of hospitalizations was lower (p=0,001) in home care patients, also with a higher frequency of intellectual disability (p=0,001). PANSS positive scores (16,917,84 vs 24,078,34; p=<0,001) and PANSS total scores (103,9723,02 vs 114,8023,83; p=0,006) were higher for patients assigned for institutional care. Total score on the social functioning scale was lower for patients receiving home care (p=0,004). The total score of the Zarit Caregiver Burden was higher (64,22 vs 55,15; p=0,001) in the caregiver of the institutional care group. CONCLUSION: Patients with a decision of institutional care have higher rates of treatment non-compliance and increased burden in the caregivers an the major difference in clinical presentation is not negative, or affective symptoms but higher severity of positive symptoms. Attending a CMHC is standing out as a possible protective factor leading to home care instead of institutional care even in the presence of various degrees of intellectual disability and social disability.