Ortaöğretim ve lise çağındaki çocuklarda uyku kalitesini etkileyen faktörler
Factors affecting sleep quality in children in secondary and high school
- Tez No: 994518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAH TÜZÜN, DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL UĞUR HATİPOĞLU, DR. ERKAN GÖKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, Dijital Oyun, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, Uyku Hijyeni, Adolescent, Digital Game, Pittsburgh Sleep Quality Index, Sleep Hygiene
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, ortaöğretim ve lise çağındaki çocuklarda uyku kalitesini değerlendirmek ve dijital alışkanlıklar, beslenme ve demografik faktörlerin uyku üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırma, bir Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 10-18 yaş arası 369 gönüllü ile yürütülmüştür. Katılımcıların uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ile, dijital alışkanlıkları ve yaşam tarzı özellikleri ise yapılandırılmış anket formu ile sorgulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 13,8 ± 2,38 yıl olup, %17,6'sında (n=65) uyku kalitesinin kötü (PUKİ ≥ 5) olduğu saptanmıştır. Lise öğrencilerinde kötü uyku kalitesi oranı (%25,5), ortaöğretim öğrencilerine (%9,0) göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,001). Lojistik regresyon analizinde; günlük 3 saat ve üzeri dijital oyun oynamanın kötü uyku kalitesi riskini 3,16 kat (OR: 3,168, %95 GA: 1,50-6,65, p=0,002) artırdığı saptanmıştır. Ayrıca lise öğrencisi olmak ve şahsi bilgisayar sahibi olmak bağımsız risk faktörleri olarak belirlenirken; normal kilolu olmanın koruyucu bir etkisi olduğu görülmüştür (p=0,010). Lise öğrencisi olmak (p=0,001), şahsi bilgisayar sahibi olmak (p=0,002), oyun süresi ≥3 saat (p=0,002) lojistik regresyon analizinde evde sigara içiliyor olması kötü uyku kalitesi için (p=0,053) olarak sınırda bulunmuştur. Bu durum evde sigara içiliyor olmasının sadece uyku kalitesini bozmadığını aynı zamanda kötü uyku kalitesini belirleyen bağımsız bir prediktör olabileceğini göstermektedir. Daha fazla katılımcının dahil edildiği çalışmalarda bu ilişkinin daha net ortaya konulabileceğini düşünmekteyiz. Sonuç: Adolesanlarda dijital oyun süresinin artması ve eğitim kademesinin yükselmesi uyku kalitesini olumsuz etkileyen en güçlü faktörlerdir. Birinci basamak hekimlerinin Adolesan izlemlerinde dijital hijyen eğitimine odaklanması ve ekran sürelerini sorgulaması kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to evaluate sleep quality in secondary and high school children and to determine the effects of digital habits, nutrition, and demographic factors on sleep quality. Methods: This cross-sectional study was conducted with 369 volunteers aged 10-18 who applied to a Family Health Center. The sleep quality of the participants was questioned with the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and their digital habits and lifestyle characteristics were questioned with a structured questionnaire form. Results: The mean age of the participants was 13.8 ± 2.38 years, and poor sleep quality (PSQI ≥5) was observed in 17.6% of participants (n= 65). Poor sleep quality was found to be significantly more prevalent among high school students (25.5%) than secondary school students (9.0%) (p<0.001). Logistic regression analysis revealed that playing digital games for three hours or more per day was associated with a 3.16-fold increase in the risk of poor sleep quality (OR: 3.168, 95% CI: 1.50-6.65, p=0.002). In addition, being a high school student and owning a personal computer were identified as independent risk factors, whereas being of normal weight was found to have a protective effect (p = 0.010). The logistic regression analysis revealed that being a high school student (p=0.001), owning a personal computer (p=0.002) and spending ≥3 hours on digital gaming (p=0.002) were significant factors, while smoking at home was found to be borderline for poor sleep quality (p=0.053). This situation shows that smoking at home disrupts sleep quality and may also independently predict poor sleep quality. We believe that this relationship could be demonstrated more clearly in studies with a larger number of participants. Conclusion: Increased digital gaming time and higher educational levels among adolescents are the most powerful factors negatively affecting sleep quality. It is critically important for primary care physicians to focus on digital hygiene education and to inquire about screen time during adolescent follow-ups.