Lomber disk hernisi olan hastalarda paravertebral kas oranlarının cerrahi ile değişimi, mikroskobik ve endoskopik yöntemlerin karşılaştırılması
Changes in paravertebral muscle ratios in patients with lumbar disc herniation following surgery: A comparison of microscopic and endoscopic techniques
  1. Tez No: 994526
  2. Yazar: FAİK MELİH KAPDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN EMEL, DR. ILHAN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber disk herniasyonu, lomber diskektomi, minimal invaziv, paravertebral kas, yağ infiltrasyonu, Lumbar disc herniation, lumbar discectomy, minimal invasive, paravertebral muscle, fatty infiltration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ Bu çalışmanın amacı, lomber disk hernisi (LDH) cerrahi tedavisinde yaygın olarak kullanılan mikroskobik lomber diskektomi (MLD) ile endoskopik lomber diskektomi (ELD) yöntemlerinin klinik sonuçlarını ve post-operatif paravertebral kas yapısı üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. YÖNTEM LDH nedeniyle tek seviye lomber diskektomi uygulanan toplam 50 hasta (25 MLD, 25 ELD) retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası Vizüel Analog Skala (VAS) ve Oswestry Engellilik İndeksi (Oswestry Disability Index-ODI) skorları kaydedilmiştir. Paravertebral kas hasarı, ameliyat öncesi ve sonrası manyetik rezonans görüntülemeleri (MRG) kullanılarak, operasyon seviyesindeki multifidus kası kesit alanındaki kas ve yağ yüzdesi değişim miktarları hesaplanarak kantitatif olarak değerlendirilmiştir. BULGULAR Her iki grupta da VAS ve ODI skorlarında ameliyat öncesine göre belirgin bir iyileşme görülmektedir. İki cerrahi teknik arasında VAS skorlarındaki iyileşme miktarı açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). ODI skorlarındaki değişim açısından ELD grubunda istatistiksel olarak anlamlı üstünlük görülmüştür (p=0.032). ELD grubunda, MLD grubuna kıyasla ameliyat sonrası multifidus kası değişimi istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha düşüktü (ΔKas%; p=0.026). Paravertebral kaslarda daha az kas atrofisi ve daha az yağlı infiltrasyon ile hastalarda daha çok ağrı azalması (daha fazla ΔVAS) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon (p<0.001) bulunmuştur. SONUÇ ELD, klinik sonuçlar açısından MLD ile eşdeğer etkinlik sergilemektedir. Ancak, ELD tekniği, objektif radyolojik verilerle kanıtlandığı üzere, MLD'ye göre paravertebral kas dokusuna anlamlı ölçüde daha az zarar vererek biyomekanik bütünlüğün korunmasına katkıda bulunmaktadır. Bu kas koruyucu etki, uzun vadede daha düşük kronik bel ağrısı ve komplikasyon riskine yol açması beklenen önemli bir avantajdır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE The aim of this study was to compare the clinical outcomes and the effects on postoperative paravertebral muscle structure of microscopic lumbar discectomy (MLD) and endoscopic lumbar discectomy (ELD), which are widely used surgical treatments for lumbar disc herniation (LDH). MATHERIAL AND METHOD A total of 50 patients (25 MLD, 25 ELD) who underwent single-level lumbar discectomy for LDH were retrospectively analyzed. Patients' Visual Analog Scale (VAS) scores and Oswestry Disability Index (ODI) scores were recorded both preoperatively and postoperatively. Paravertebral muscle damage was quantitatively assessed using preoperative and postoperative magnetic resonance imaging (MRI) scans by calculating the change amounts in muscle and fat percentages within the cross-sectional area of the multifidus muscle at the operated level. RESULTS A significant improvement in VAS and ODI scores was observed in both groups compared to the preoperative period. No significant difference was found between the two surgical techniques in terms of the amount of improvement in VAS scores (p>0.05). A statistically significant superiority was observed in the ELD group regarding the change in ODI scores (p=0.032). The postoperative multifidus muscle change (ΔMuscle%) was statistically significantly lower in the ELD group compared to the MLD group (p=0.026). A statistically significant correlation (p<0.001) was found between less muscle atrophy and less fatty infiltration in the paravertebral muscles and a greater reduction in pain (greater VAS reduction) in patients. CONCLUSION ELD demonstrates equivalent efficacy to MLD in terms of clinical outcomes. However, the ELD technique, as proven by objective radiological data, contributes to the preservation of biomechanical integrity by causing significantly less damage to the paravertebral muscle tissue compared to MLD. This muscle-sparing effect is a major advantage that is expected to lead to a lower risk of chronic low back pain and complications in the long term.