Aimsun yazılımı kullanılarak sinyalize kavşak modellemesi ve trafik simülasyonu: Erzurum ili örneği
Signalized intersection modeling and traffic simulation using aimsun software: The Erzurum province example
  1. Tez No: 994657
  2. Yazar: ZÜHAL ZİREK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ALİ ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kara yolu ulaşımı, Şehiriçi ulaşım, Land transportation, Urban transport
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Şehir içi ulaşım sistemlerinin etkin çalışabilmesi için yatırımlarının doğru ve zamanında yapılması, trafik düzenlemelerinin sürdürülebilirlik prensiplerine uygun olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Trafikte sürdürülebilirlik hem çevreyi koruyan hem de uzun vadede ekonomik ve toplumsal fayda sağlayan ulaşım politikalarının hayata geçirilmesidir. Bu bağlamda, ulaşım politikaları geliştirilirken çevresel etkilerin asgariye indirilmesi ve yenilikçi teknolojilerin entegrasyonu büyük önem arz etmektedir. Yaptığımız bu çalışmada Erzurum'un ana merkez caddelerinden olan Gürcükapı ve Taşhan Kavşakları incelenmiştir. Kavşaklar için; mevcut şimdiki durumu seneryo 1, mecvut durumun geometrik olarak düzenlenmesi ve kavşak modelinin değiştirilmesi seneryo 2, geometrik olarak düzenlenen ve kavşak modeli değiştirilen kavşağa ek olarak Taşhan Kavşağına sinyal süresi eklenmesi seneryo 3, mevcut durumun geometrik olarak düzenlenmesi, kavşak modelinin değiştirilmesi ve Ayaz Paşa Caddesi'nin ters yöne çevrilmesiyle seneryo 4, geometrik düzenlemeyle ve Ayaz Paşa Caddesi'nin yönü değiştirilip Taşhan Kavşağına sinyal süresi eklenerek seneryo 5 olarak hazırlanmıştır. Alternatif projeler Autocad ortamında üretilmiş, üretilen alternatifler de aimsun yazılımında modellenmiştir. Yazılım yapılırken de şehir modellemesi içinde Sketchup 3D Programından yararlanılmıştır. Aimsun programından çekilen GEH analiz değerleri üzerinden gecikme süresinin 156,69 (s/km), ortalama kuyruk uzunluğunun 83,16 (araç), bekleme süresinin 137,03 (s/km), seyahat süresinin 238,42 (s/km) olarak 2.seneryo olan kavşak modelinin değiştirilmesi ve düzenlenmesi en iyi sonuçları vermiştir. Ayrıca yine GEH analizi sonuçlarına göre Anlık 〖CO〗_2 Salınımı 81,37 (g*10000), Anlık 〖NO〗_X Salınımı 116,76 (g*10), Anlık VOC Salınımı 180,70 (g*10) olarak yine en iyi sonucu senaryo 2 vermektedir.
Özet (Çeviri)
For urban transportation systems to operate effectively, investments must be made accurately and in a timely manner, and traffic regulations should be implemented in accordance with sustainability principles. Sustainability in traffic refers to the implementation of transportation policies that not only protect the environment but also provide long-term economic and social benefits. In this context, minimizing environmental impacts and integrating innovative technologies play a critical role in the development of transportation policies. In this study, the Gürcükapı and Taşhan intersections, located on major arterial corridors in the city center of Erzurum, were examined. Five different scenarios were developed for these intersections: Scenario 1 represents the existing conditions; Scenario 2 involves geometric improvement of the existing layout and modification of the intersection model; Scenario 3 includes the geometric improvement and intersection model modification applied in Scenario 2, with the addition of signal timing at the Taşhan Intersection; Scenario 4 consists of geometric improvement, modification of the intersection model, and reversal of traffic direction on Ayaz Paşa Street; and Scenario 5 combines geometric improvement and reversal of Ayaz Paşa Street with the addition of signal timing at the Taşhan Intersection. The alternative design scenarios were prepared using AutoCAD, and the generated layouts were modeled in the Aimsun traffic simulation software. During the modeling process, the urban environment was also represented using the SketchUp 3D program. Based on the GEH analysis results obtained from Aimsun, Scenario 2—characterized by the modification and geometric improvement of the intersection model—yielded the most favorable performance indicators, with a delay time of 156.69 s/km, an average queue length of 83.16 vehicles, a waiting time of 137.03 s/km, and a travel time of 238.42 s/km. Furthermore, according to the GEH-based emission analysis, Scenario 2 also produced the lowest instantaneous emission values, with CO₂ emissions of 81.37 (g×10,000), NOₓ emissions of 116.76 (g×10), and VOC emissions of 180.70 (g×10), indicating superior environmental performance compared to the other scenarios.