Energy efficient conservatory design in passively heated house in UK
Birleşik Krallık'ta pasif ısıtmalı bir konutta enerji verimli kış bahçesi tasarımı
  1. Tez No: 1020292
  2. Yazar: HAKAN BAŞ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MARY HANCOCK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji etkin yapı, Pasif ev, Pasif ısıtma sistemi, Energy efficient building, Passive house, Passive heating system
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Oxford Brookes Unıversıty
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Birleşik Krallık, ısıtma gereksiniminin baskın olduğu bir iklime sahiptir ve büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı olan mekân ısıtma talebi 1971–2008 yılları arasında artış göstermiştir. Bu bağlamda, kış bahçeleri aracılığıyla sağlanan pasif güneş enerjili mekân ısıtması, konutlarda fosil yakıt kullanımının azaltılmasına yönelik enerji verimli ve etkili çözümlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı, kış bahçelerinin ısıl performansının nasıl artırılabileceğini incelemek ve Birleşik Krallık'taki konutların kış dönemi enerji talebini azaltma potansiyellerini değerlendirmektir. Araştırmada ilk olarak pasif ısıtma kavramı ve özellikle kış bahçeleri aracılığıyla sağlanan izole kazanç sistemi olmak üzere üç farklı güneş ısısı kazanç sistemi tanımlanmıştır. İkinci olarak, farklı kış bahçesi tasarımlarının ısıl performansları ve mekânsal yerleşimleri IES ısıl simülasyon yazılımı kullanılarak test edilmiştir. Daha sonra, Birleşik Krallık'ın Oxfordshire bölgesinde enerji verimli bir kış bahçesi kullanılarak geliştirilen pasif konut tasarım projesi değerlendirilmiş ve açıklanmıştır. Son olarak, tasarım sürecinde karşılaşılan sorunların aşılmasına ve mimarlara tasarım sürecinde yardımcı olunmasına yönelik olarak enerji verimli kış bahçesi ve pasif konut tasarımına ilişkin öneriler sunulmuştur. Isıl simülasyon sonuçları, konutlarda kullanılan enerji verimli kış bahçelerinin kış dönemi enerji talebinin azaltılmasında oldukça tatmin edici bir ısıl performans sergilediğini göstermiştir. Aralık ayında günlük ortalama güneşlenme süresinin yaklaşık 1 saat olmasına rağmen, 13 m² büyüklüğündeki bir kış bahçesi ile bir konutun ayın 18 günü ısıtılmasının mümkün olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, Aralık ayının 24 gününde kış bahçesi içerisinde ısıl konfor sağlanmasının mümkün olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, kış bahçelerinin yapısal özellikleri nedeniyle, gün boyunca tamamen kapalı gökyüzü koşullarında bir konutun ısıtılması ve özellikle soğuk kış gecelerinde kış bahçesi içerisinde ısıl konforun sağlanması güçleşmektedir.
Özet (Çeviri)
UK is a heating dominated climate and space heating demand which is mostly dependent on fossil fuels is upward from 1971 to 2008. In this regard, passive solar space heating by means of conservatory appears one of the energy efficient and effective solutions in reducing fossil fuel energy use at homes. The aim of this research is to analyze how to increase the thermal performance of conservatories and also assess their potentials in reducing the winter energy demand of the UK homes. This research will first define the passive heating concept and three different solar heat gain systems particularly isolated gain through conservatories and secondly will test the thermal performances and spatial dispositions of various conservatories through IES thermal simulation software. Then, it will evaluate and explain a passive house design project by means of an energy efficient conservatory in Oxfordshire, UK and finally, it will give recommendations related to energy efficient conservatory and passive house design to overcome design challenges and to help architects in design process. As concluded from the thermal simulation results, the thermal performance of energy efficient conservatory at homes is highly satisfactory in reducing winter energy demand. It is probable to heat a home with a 13 m2 conservatory in 18 days of December while the mean sun-light hour per day is 1 in this month. Also it is probable to provide thermal comfort in a conservatory in 24 days of December. However due to the constructive features of the conservatories, it is difficult to heat a home under entirely overcast sky conditions during the day and provide thermal comfort particularly at cold winter nights inside the conservatory.