Melazma hastalarında nütrisyonel parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional parameters in melasma patients
- Tez No: 645788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MELİKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Melazma, Demir, Vitamin B12, Çinko, Melasma, Iron, Vitamin B12, Zinc
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Melazma Hastalarında Nütrisyonel Parametrelerin Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: Melazma, etyolojisinin net olarak saptanamadığı ancak genetik yatkınlık ve güneşe maruziyet, gebelik, seks hormonları, kozmetik kullanımı gibi birçok çevresel faktörün suçlandığı sıklıkla yüz gibi güneş gören alanlarda yerleşen edinsel sık görülen bir dermotolojik hastalıktır. Özgün bir laboratuvar bulgusu olmayan ve klinik olarak tanısı konulan bu hastalığın etyopatogenezinde kısıtlı çalışmalarlada olsa bazı vitamin ve mineral eksikliklerinin yer alabileceği iddia edilmiştir. Biz de bu çalışmamızda melazma ile nutrisyonel parametreler arasındaki ilişkiyi incelemeyi ve tedaviyi yönlendirebilmesi açısından laboratuvar tetkiklerinin yapılmasının melazma hastalarında gerekli olabileceğini göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran 18-60 yaş arasındaki 100 melazma hastası ve başka dermatolojik problemler nedeni ile başvuran melazması olmayan 50 gönüllü kontrol grubu çalışmaya alındı. Hasta ve kontrol grubunda Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Laboratuvarı'nda hemogram, demir, TDBK, ferritin, vitamin D, vitamin B12 ve çinko değerleri çalışıldı. Hasta grubunda Melazma Alan Şiddet İndeksi (MAŞİ) ile melazma şiddeti hesaplandı. Çalışma sonucunda elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS versiyon 21 yazılımı kullanılarak yapıldı. Bulgular: 100 melazmalı hasta 50 gönüllü kontrol grubu ile yapılan bu çalışmamızda hastaların MAŞİ skoru ortalama ±standart sapma 11,1 ± 5,8 idi. Vaka ve kontrollerin sigara-alkol kullanımı, eşlik eden tiroid hastalığı ve kozmetik kullanma öyküsü açısından aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yokken, eşlik eden kronik hastalık, oral kontraseptif ve güneş koruyucu krem kullanımı yönü ile istatistiksel olarak anlamlı fark tespit ettik. Vaka ve kontrollerin laboratuvar parametreleri incelendiğinde iki grup arasında hemoglobin, hematokrit, RBC, MCH, MCHC, PLT, vitamin D, ferritin, TDBK açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark varken vaka grubunda kontrol grubuna göre daha düşük bulunmasına rağmen vitamin B12, çinko ve demir değerleri yönü ile anlamlı bir fark görülmedi. MAŞİ ile vakaların özellikleri arasındaki ilişkiye bakıldığında yaş, süre, gebelik sayısı ve ferritin ile pozitif korelasyon tespit edilirken diğer parametreler ile MAŞİ arasında bir korelasyon bulunamadı. Sonuç: Melazma ile nütrisyonel parametreler arasındaki ilişkiyi incelediğimiz bu çalışmamızın sonucunun, etyoloji ve tedavisi halen bilinmezlikler içeren bu hastalıkta laboratuvar parametrelerinin rutin pratikte tetkik edilmesinin gerekli olduğu hipotezini desteklediğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Evaluation Of Nutritional Parameters In Melasma Patients Introduction and Aim: Melasma is an acquired common dermotological disease, often located in sun-exposed areas such as the face, in which its etiology cannot be clearly determined but genetic predisposition and many environmental factors such as exposure to the sun, pregnancy, sex hormones, use of cosmetics are blamed. It has been shown that this disease, which has no specific laboratory findings and is clinically diagnosed, may have some vitamin and mineral deficiencies in the etiopathogenesis, with limited studies. In this study, we aimed to examine the relationship between melasma and nutritional parameters and to show that it may be necessary for melasma patients to perform laboratory examinations in order to guide treatment. Material and Method: 100 melasma patients between 18-60 years old who applied to Atatürk University Medical Faculty Research and Application Hospital Skin and Venereal Diseases Polyclinic and 50 volunteer control groups who did not have melasma due to other dermatological problems were included in the study. In the patient and control groups, hemogram, iron, TDBK, ferritin, vitamin D, vitamin B12 and zinc values were studied at Atatürk University Faculty of Medicine Biochemistry Laboratory. In the patient group, the severity of melasma was calculated using the Melasma Area and Severity Index (MASI). The statistical analysis of the data obtained as a result of the study was done using SPSS version 21 software. Results: In this study of 100 melasma patients and 50 volunteers, the MASI score of the patients was mean ± standard deviation 11.1 ± 5.8. While there was no difference between cases and controls in terms of smoking-alcohol use, concomitant thyroid disease and history of using cosmetics, we found a statistically significant difference in terms of concomitant chronic disease, oral contraceptive pills and sunscreen cream use. When the laboratory parameters of the cases and controls were examined, there was a statistically significant difference between the two groups in terms of hemoglobin, hematocrit, RBC, MCH, MCHC, PLT, vitamin D, ferritin, TIBC, although in the case group vitamin B12, zinc, iron was lower than the control group, there was no significant difference in terms of values. When looking at the relationship between MASI and the characteristics of the cases, a positive correlation was determined with age, duration, number of pregnancies and ferritin but no correlation was found between the other parameters and MASI. Conclusion: We believe that the result of this study, which we examined the relationship between melasma and nutritional parameters, supports our hypothesis that the etiology and treatment of this disease, which still contains unknowns, requires laboratory parameters to be examined in routine practice.