'In Masquerade Lies Her Reign': Femininity as a political weapon in Howard Barker's He Stumbled and Gertrude-The Cry
Onun Saltanatı Maskesinde Yatar': Howard Barker'ın He Stumbled ve Gertrude-The Cry oyunlarında politik bir silah olarak dişilik
  1. Tez No: 994703
  2. Yazar: SEVDE NUR EMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YİĞİT SÜMBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Sahne ve Görüntü Sanatları, English Language and Literature, Western Linguistics and Literature, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Modern drama, Postmodern feminizm, Suratına tiyatro, Çağdaş tiyatro, İngiliz tiyatrosu, Modern drama, Postmodern feminism, In-Yer-Face theather, British theater
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Howard Barker'ın tiyatrosunda kadınlığın politik işlevini analiz etmekte ve He Stumbled ile Gertrude – The Cry oyunlarını Luce Irigaray'in maskeleme (masquerade) teorisi ışığında incelemektedir. Geleneksel edebi ve dramatik söylemlere göre kadınlık, katı ahlaki ve duygusal ikilikler içinde konumlandırılırken Barker'ın Felaket Tiyatrosu bu sabit yapılara karşı çıkarak tarihsel olarak kadın öznesini şekillendiren eril parametreleri yıkmaktadır. Bedensel yakınlıklar, duygusal saplantı ve psikolojik rahatsızlık anlarıyla örülü olan bu iki trajedi, ahlaki kazanımları reddeder, bunun yerine çelişkiyi, cinsiyet akışkanlığını ve özneyi temsil eden kadın figürlerini merkeze alır. Irigaray'in maskeleme kuramını ise ataerkil söylemi ifşa ve altüst eden stratejik bir gösteri olarak ele alan bu tez, Barker'ın kadın karakterlerinin kadınlığı politik bir silah olarak kullandığını ileri sürer. Her iki oyundaki kraliçeler, Turner ve Gertrude, cinsel baştan çıkarıcılığı ve dilsel aşırılığı kullanarak erkek öznelliğini istikrarsızlaştırır ve duygusal, cinsel ve varoluşsal temellerde yeniden kurar. Tiyatral ve histerik ifade biçimleri, eril bakışın otoritesini zayıflatırken anlatı gücünü yeniden kadın karakterlerin eline verir. Ayrıca Barker'ın çarpık yakınlığa yönelik yaklaşımı, arzuya özne/nesne ikiliğini çözen felsefi bir mekanizma işlevi kazandırır. Bu temsiller aracılığıyla Barker, kadınlığı edilgin bir gösteri olmaktan çıkararak çağdaş trajedi içinde etkin, yapısökücü ve yaratıcı bir güç olarak yeniden yapılandırır. Bu dinamiklerin incelenmesiyle tez, toplumsal cinsiyetin dışavurumu, cinsel fark ve modern İngiliz dramasında kadın öznelliğinin politik yeterliği üzerine daha geniş feminist tartışmalara katkı sunar.
Özet (Çeviri)
This thesis interrogates the political function of femininity in Howard Barker's theatre, focusing on He Stumbled and Gertrude – The Cry through the lens of Luce Irigaray's theory of masquerade. While conventional literary and dramatic traditions frame womanhood within rigid moral and emotional binaries, Barker's Theatre of Catastrophe rejects such fixed structures and subverts the phallogocentric parameters that have historically shaped female subjectivity. His tragedies, characterised by carnal proximities, emotional obsession and psychological disturbances, refuse moral clarity or narrative resolution. Moreover, they feature female figures who embody contradiction, sexual fluidity and subjectivity. Grounded in Irigaray's understanding of masquerade as a strategic performance that exposes and subverts patriarchal discourse, this thesis argues that Barker's female characters deploy femininity as a political weapon. The queens in both plays, Turner and Gertrude, utilise seduction and linguistic excess to threaten male subjectivity, reconstructing it on emotional, sexual and existential grounds. Their theatrical and hysterical modes of expression undermine the authority of the male gaze while reclaiming narrative power. Furthermore, Barker's interpretation of complex intimacy reveals how desire becomes a philosophical mechanism that collapses the subject/object binary. Through these portrayals, Barker reconfigures femininity not as a passive spectacle but as a transgressive and subversive force within contemporary tragedy. By examining these dynamics, this thesis contributes to broader feminist discussions on gender performances, sexual difference and the political capacities of female subjectivity in modern English drama.