Japon mitolojisindeki kami ile Türk mitolojisindeki iye kavramlarının mukayesesi
Comparison of kami in Japanese mythology and iye in Turkish mythology
  1. Tez No: 994704
  2. Yazar: HAMİYET ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TEVFİK ORÇUN ÖZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, History, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Japon kültürü, Japon tarihi, Mitoloji, Türk mitolojisi, Şamanizm, Şintoizm, Japanese culture, Japanese history, Mitology, Turkish mythology, Shamanism, Shintoism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Bilim Dalı
Özet
Mitoloji, geçmişten günümüze insanlığın sosyo-kültürel ve dini yaşamında önemli bir yer tutmaktadır. Mitlerdeki motif ve kültler kimi zaman benzerlik göstermektedir. Bu bağlamda, farklı coğrafyalarda yaşayan toplumlar benzer ya da özgün mitolojik anlatılar geliştirmiştir. Bu çalışmada, söz konusu benzerlik ve farklılıklar iye ve kami kavramları üzerinden karşılaştırılacaktır. Çalışmanın temel amacı bu iki kavramın her iki inanç sistemindeki anlam ve işlevlerini ortaya koymak ve karşılaştırmalı mitoloji çalışmaları alanına katkı sunmaktır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tanrı ve mitoloji kavramları tanımlanacak, mitlerin diğer edebi türlerle olan ilişkileri ve farklılıkları üzerinde durulacaktır. Ardından farklı kültürlerde görülen benzer koruyucu ruhlara değinilecektir. İkinci bölümde Türk ve Japon mitolojilerinin tarihsel arka planları açıklanacak, iye ve kami kavramlarının anlam ve işlevleri açıklanacaktır. Üçüncü ve son bölümde ise bu iki kavrama dair tespit edilen ortak unsurlar karşılaştırmalı olarak değerlendirilecektir. İnceleme sırasında Türk mitolojisindeki iye kavramı, İslamiyet öncesi inanç sistemlerinden Şamanizm ve Gök Tanrı inancı bağlamında ele alınacaktır. Japon mitolojisi ise Şintoizm inanç sistemi çerçevesinde değerlendirilecektir. Bu doğrultuda, her iki mitolojik yapıda koruyucu ruhlara atfedilen anlamlar, bu ruhların doğa ile kurduğu ilişkiler ve toplumsal yaşamdaki yansımaları analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
Mythology has held a significant place in the socio-cultural and religious life of humanity from the past to the present. The motifs and cults found in myths often exhibit similarities. In this context, societies living in different geographies have developed either similar or unique mythological narratives. This study aims to examine these similarities and differences through a comparative analysis of the concepts of iye and kami. The primary objective is to reveal the meanings and functions of these two concepts within their respective belief systems and to contribute to the field of comparative mythology. The study is divided into three main sections. The first section defines the concepts of deity and mythology, focusing on the relationship between myths and other literary genres, as well as their distinctions. This section also touches upon similar protective spirits found in various cultures. The second section presents the historical backgrounds of Turkish and Japanese mythologies, explaining the meanings and functions of the concepts iye and kami. In the third and final section, common elements identified in both traditions are evaluated comparatively. During the analysis, the concept of iye in Turkish mythology will be examined within the framework of pre-Islamic belief systems, specifically shamanism and the belief in the Tengri. Japanese mythology, on the other hand, will be analyzed within the framework of the Shinto belief system. Accordingly, the meanings attributed to protective spirits, their relationship with nature, and their reflections in daily life will be explored in both mythological traditions.