Küresel popüler kültür metası: K-pop ve K-drama Türk fanları üzerinden analiz
Global popular culture metaphor: An analysis of K-pop and K-drama through the eyes of Turkish fans
- Tez No: 994764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL KIR ELİTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kore Dalgası, Kore kültürü, Kültürel diplomasi, Yumuşak güç, Hallyu, Korean culture, Cultural diplomacy, Soft power
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme, dijitalleşme ve medya teknolojilerindeki gelişmeler, kültürel ürünlerin uluslararası dolaşımını hızlandırarak popüler kültürün küresel ölçekte etkisini artırmıştır. Bu bağlamda Güney Kore'nin kültürel diplomasi ve yumuşak güç stratejilerinin bir sonucu olarak ortaya çıkan Kore Dalgası (Hallyu), kısa sürede dünya çapında yayılmış ve özellikle gençler arasında güçlü bir etkileşim yaratmıştır. Bu çalışmanın amacı, Kore popüler kültürünün Türkiye'deki gençler üzerindeki etkilerini incelemek; kimlik, aidiyet, tüketim alışkanlıkları ve günlük yaşam pratikleri üzerindeki yansımalarını ortaya koymaktır. Araştırmada nicel yöntem benimsenmiş ve 526 katılımcıya anket uygulanmıştır. Veriler korelasyon, ANOVA ve t-testi gibi istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular, katılımcıların %84,8'inin düzenli olarak K- Drama, %63,7'sinin K-Pop takip ettiğini; %47'sinin Kore mutfağına, %45,2'sinin Korece'ye, %44,5'inin ise Kore kozmetik ürünlerine ilgi duyduğunu göstermektedir. Katılımcıların yarısı her gün Kore içerikleriyle ilgilenmekte, %58,8'i Korece öğrenmek istemekte ve %60,3'ü Kore menşeli ürünlere yönelmektedir. Ayrıca katılımcıların yarısından fazlası Kore Dalgasının Türkiye'de yeni bir kültürel kimlik oluşumuna katkı sağladığını ifade etmiştir. Sonuç olarak, Kore Dalgası Türkiye'de yalnızca popüler bir eğlence fenomeni değil, aynı zamanda gençlerin kültürel aidiyet duygusu, kimlik inşası ve tüketim alışkanlıklarını etkileyen önemli bir olgu haline gelmiştir. Çalışma, Güney Kore'nin kültürel diplomasisinin başarısını ve Türkiye'deki gençlerin kültürel tercihlerindeki dönüşümü somut verilerle ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization, digitalization, and advances in media technologies have facilitated the transnational circulation of cultural products and increased the international influence of popular culture. In this context, the Korean Wave (Hallyu), which emerged as part of South Korea's cultural diplomacy and soft power strategies, has rapidly become a global phenomenon. Covering a wide range of fields such as music, television dramas, cinema, gastronomy, cosmetics, and fashion, this cultural movement has attracted particular interest among young people. The aim of this thesis is to examine the effects of the Korean Wave on young people in Türkiye and to reveal how Korean popular culture is reflected in individuals' identity, sense of belonging, consumption habits, and daily practices. A quantitative method was employed, and data were collected from 526 participants through a structured questionnaire. Statistical analyses including correlation, ANOVA, and t- tests were applied. Findings demonstrate that the Korean Wave has generated a strong cultural interaction in Türkiye. Among the participants, 84.8% regularly follow K- Dramas, 63.7% follow K-Pop; 47% show interest in Korean cuisine, 45.2% in the Korean language, and 44.5% in Korean cosmetic products. Half of the participants engage with Korean cultural content on a daily basis, 58.8% expressed a desire to learn Korean, and 60.3% reported interest in Korean-origin products. Furthermore, 56.5% of the respondents stated that the Korean Wave contributes to the formation of a new cultural identity in Türkiye. In conclusion, the Korean Wave is not only a popular entertainment trend in Türkiye but also a cultural phenomenon influencing identity, belonging, and consumer practices. This study highlights South Korea's success in cultural diplomacy with concrete data while also shedding light on the transformation of cultural preferences among Turkish youth.