Metaverse platformlarında risklerin yönetimi ve sistemin denetlenebilirliği: Metaverse Güven Olgunluk Modeli önerisi
Risk management and system auditbackability on metaverse platforms: A proposed Metaverse Trust Maturity Model
- Tez No: 994763
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİS KIRAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Dijital olgunluk, Kurumsal risk yönetimi, Siber güvenlik, Control, Digital maturity, Enterprise risk management, Cyber security
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denetim ve Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denetim ve Risk Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşmenin ileri bir evresi olarak değerlendirilen metaverse platformları; sosyal etkileşim, ekonomik faaliyetler ve dijital deneyimlerin bütünleştiği çok katmanlı yapılar sunmaktadır. Ancak bu platformların hızlı gelişimi gizlilik ihlalleri, siber güvenlik açıkları, kullanıcı hakları, denetlenebilirlik ve kurumsal yönetim eksiklikleri gibi çok boyutlu riskleri de beraberinde getirmektedir. Mevcut literatürde metaverse ekosistemlerine yönelik risk yönetimi ve denetim mekanizmalarının parçalı ve platforma özgü biçimde ele alındığı, bütüncül ve sistematik bir güven çerçevesinin ise yeterince geliştirilmediği görülmektedir. Bu doktora tezinin amacı, metaverse platformlarında karşılaşılan risklerin yönetimi ve sistemin denetlenebilirliğini nitel bir yaklaşımla incelemek ve bu inceleme doğrultusunda“Metaverse Güven Olgunluk Modeli”adı altında kavramsal bir model önermektir. Araştırma, gömülü analiz tasarımı çerçevesinde yürütülmüş; farklı metaverse platformlarına ait politika belgeleri, gizlilik sözleşmeleri, kullanım koşulları vb. doküman ile video transkriptleri ve kullanıcı yorumları nitel veri seti olarak analiz edilmiştir. Veriler, MaxQDA 2024 uygulaması kullanılarak sistematik biçimde kodlanmış, önce platform bazlı within-case, ardından tematik cross-case analizler gerçekleştirilmiştir. Analiz bulguları, metaverse platformlarının risk yönetimi ve denetim uygulamalarında belirgin olgunluk farklılıkları bulunduğunu, bazı platformların davranışsal yönetişim ve kullanıcı deneyimi odaklı yaklaşımlar sergilerken bazılarının daha çok güvenlik ve finansal risklere yoğunlaştığını ortaya koymuştur. Bu farklılıklar platformların dijital güven üretme kapasitelerinin de homojen olmadığını göstermektedir. Bu çerçevede geliştirilen Metaverse Güven Olgunluk Modeli, risk yönetimi, denetlenebilirlik, kullanıcı algısı ve dijital güven boyutlarını bütüncül bir yapı içinde ele almakta, platformları beş seviyeli (başlangıç, gelişmekte olan, yapılandırılmış, yönetilen, olgun) bir olgunluk skalası üzerinden değerlendirmeyi mümkün kılmaktadır. Model, sayısal bir skor üretmekten ziyade boyut bazlı olgunluk profili oluşturarak kullanıcılar, düzenleyici otoriteler ve platform geliştiriciler için karşılaştırılabilir ve yorumlanabilir bir güven çerçevesi sunmaktadır. Tezin özgün katkısı; metaverse ekosistemlerinde risk yönetimi ve denetimi dijital güven perspektifiyle bütünleştiren ilk kavramsal olgunluk modellerinden birini önermesi ve bu modeli nitel bulgulara dayalı olarak yapılandırmasıdır. Önerilen modelin ilerleyen çalışmalarda nicel ölçüm araçlarına dönüştürülebilecek esnek bir çerçeve sunduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Metaverse platforms, considered an advanced stage of digitalization, offer multi-layered environments where social interaction, economic activity, and digital experiences converge. However, the rapid expansion of these platforms also introduces complex risks related to privacy, cybersecurity, user rights, auditability, and governance. The existing literature addresses these risks in a fragmented and platform-specific manner, revealing a notable gap in terms of comprehensive and systematic digital trust frameworks for metaverse ecosystems. The purpose of this doctoral dissertation is to examine risk management and auditability practices within metaverse platforms through a qualitative research approach and to propose a conceptual framework entitled the“Metaverse Trust Maturity Model (MTMM)”. The study adopts an embedded analysis design, utilizing platform policies, privacy agreements, terms of service documents, as well as video transcripts and user comments as qualitative data sources. Data were systematically coded and analyzed using MaxQDA 2024 software, employing both within-case and cross-case analytical strategies. The findings indicate significant differences among metaverse platforms in terms of risk management and audit practices. While some platforms emphasize behavioral governance and user experience, others primarily focus on security and financial risk controls. These variations directly influence the platforms' capacity to establish and sustain digital trust. Based on these findings, the proposed Metaverse Trust Maturity Model integrates risk management, auditability, user perception, and digital trust into a unified framework. The model adopts a five-level maturity structure—initial, developing, structured, managed, and optimized—allowing platforms to be evaluated based on qualitative maturity profiles rather than numerical scores. This approach facilitates interpretability and comparative assessment for users, regulators, and platform developers. The original contribution of this dissertation lies in introducing one of the first conceptual maturity models that integrates risk management and auditability within metaverse ecosystems through a digital trust perspective, grounded in qualitative empirical findings. The proposed model offers a flexible framework that can be operationalized into quantitative assessment tools in future research.