Kalecik Merkez Sağlık Ocağı bölgesinde 40 yaş üzeri nüfusta hipertansiyon prevalensi
Hypertension prevalence in the population above the age of 40 in Kalecik Health Center region
- Tez No: 99485
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Hipertansiyon Prevalensi, Hipertansiyon ve Obesite, Hypertension, Hypertension prevalens, Hypertension and Obesity
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
83 ÖZET Kalecik Merkez Sağlık Ocağı Bölgesinde 40 yaş ve üzeri Nüfusta Hipertansiyon Prevalensi Araştırma Kalecik Merkez Sağlık Ocağı Bölgesinde 40 yaş ve üzeri nüfusta hipertansiyon prevalensini tesbit etmek, hipertansiyona etkili faktörleri incelemek, hipertansiyonlu kişilerin farkında olma, tedavi uygulama, kontrol durumlarını belirlemek ve bu sonuçlar doğrultusunda, toplumun bu konuda eğitimi ve toplumun katılımını sağlamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla çalışma, Ekim-1999 Haziran-2000 tarihleri arasında Kalecik Merkez Sağlık Ocağı Bölgesinde küme örnekleme yöntemiyle seçilen 5 mahalledeki 40 yaş ve üzeri nüfusta 410 kadın, 294 erkek üzerinde yürütülmüş olup, tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırmadır. Sosyodemografık özellikleri ve hipertansiyonla ilgili faktörleri içeren anket formu yüz yüze anket yöntemiyle doldurulmuş, kan basıncı ölçümleri yapılmış boy ve kiloları ölçülerek Body Mass Indexleri hesaplanmıştır. İlk ölçümde kan basıncı yüksek olanların bir hafta sonra ikinci ölçümleri yapılmış, iki ölçümde de yüksek çıkanlar hipertansif olarak kabul edilmiştir. Hipertansiyon sınırı olarak sistolik kan basıncı 140mmHg, diastolik kan basıncı da 90mmHg ve üzeri kabul edilmiştir. Bu araştırmadan elde edilen veriler SPSS paket programında değerlendirilmiş; yüzdelik, aritmetik ortalama, t testi, pearson ki kare, varyans analizi ve linear by linear association ile istatistiksel analizleri yapılmıştır. Kalecik Merkez Sağlık Ocağı Bölgesinde 40 yaş ve üzeri nüfusta hipertansiyon prevalensi %43,5 olarak saptanmıştır. Hipertansiyonun yaş ilerledikçe arttığı ve en fazla 60-69 yaş gurubunda görüldüğü tesbit edilmiştir.84 Hipertansiyon prevalensi erkeklerde %34 ve kadınlarda da %50,2 oranında bulunmuştur. Öğrenim durumu düşük olanlarda, meslek olarak ev kadınları ve diğerleri(emekli, çiftçi, çalışmayanlar) gurubunda, dullarda, ailevi hikaye verenlerde, fizik aktivitesi olmayanlarda, sigara içmeyenlerde, adet görmeyen kadınlarda, böbrek, kalp, diabet hastalığı olanlarda ve BMI 30'dan fazla olanlarda hipertansiyon anlamlı olarak yüksek oranda tesbit edilmiştir. Gelir düzeyi, tuz kullanımı, sigara, alkol, kahve, stres, çay alışkanlıkları, yağ çeşidi, tüketilen et cinsi, kadınlarda hormon kullanımı ile hipertansiyon arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Hipertansiyonlu olarak tesbit edilenlerin %12,2'si kontrol altında, %67,5'i hipertansiyonunun farkında, tedavi önerilen kişilerden %64,7'si tedaviyi uygulamakta, %32,6'sı tedaviyi kısmen uygulamakta, %2,6'sı da tedaviyi uygulamamaktadır. Bölge de hipertansiyon prevalensi yüksek bulunmuştur. Hipertansiyondan farkında olma durumu düşük olmamasına rağmen, kontrol altındakilerin ve tedaviyi uygulayanların oranı düşüktür. Bu nedenle toplumu hipertansiyon ve komplikasyonları, tedavisi gibi konularda eğitim programlan ile bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca tarama çalışmaları yapılmalı ve tüm muayenelerde tansiyon ölçümü yapılarak hipertansifler tesbit edilmelidir.
Özet (Çeviri)
85 SUMMARY Hypertension Prevalence In The Population Above The Age Of 40 In Kalecik Health Center Region The aim of the research carried in Kalecik Centeral Village Clinic area was to establish the hypertension prevalence in the population over 40 years, to investigate the causing factors of hypertension, to establish the realization state of the people, the medical treatment, control situation and in accordance with the consequences to train the community about the subject and to ensure the participitation of the society. In accordance with this aim the investigation was carried out in Kalecik Centeral Village Clinic area with the cluster sampling method in choosed 5 quarters with 410 women and 294 men in a time period of October 1999 to June 2000. It was a sectional and definiting investigation. An inquiry form which covered the factors of hypertension and sociodemographic charecteristics was filled in a face to face method, blood pressure measurements were taken and after the measurement of size and weight the Body Mass Index was calculated. From the person who has had a high blood pressure the first measurement was taken after a week and when the second measurement gives a high value the person was then considered as hypertensive. Hypertension limit consists of the values of 140mmHg sistolic and 90mmHg diastolic and above. The data obtained from the investigation appreciated with the SPSS program; the statistical analysis carried out with percentage, arithmetic average, t test, pearson ki sauare, variant analysis and linear by linear association. In Kalecik Central Village Clinic area the prevalence of hypertension in the population with the age over 40 yeares is determined as 43,5%. It was established that the hypertension occurrence increased with the advanced years and the86 majority is seen in 60-69 age groups. The hypertension prevalence percent is seen with 34% in men and 50,2% in women. It is established that the percent of hypertension is higher on persons who had a lower educational training, by housewifes as profession and others as(farmers, retired, unemployed persons) widowed and by persons who have hypertension in the family, persons who haven't a physical activity and by people with kidney, hearth and diabet sickness, persons who have expreased oneself as stressed and on persons who had a BMI value above 30. There isn't found a meaningful selation between income, using salt, cigarette, alcohol, tea and coffee usage, the type of oil used by prepearing meal the type of used meat, menses period of women and usage of hormones. 12,2% of the persons who had hypertension are under control 67,5% are recognized her hypertension and 64,7% from the person who purposed a medical treatment are under a medical treatment 62,6% used medical treatment from time to time and 2,6% don't take a medical treatment. The hypertension prevalence in this region found is high. In spite of the persons who knows her hypertension is in a valueable amount the percentage of the persons under the control and in medical treatment is to low. Therefore people must be trainned with a appropriate training program about hypertension and complications and medical treatment must be explained. In addition to this searching investigations must be made and by all of the medical treatment blood pressure values from the patients must be taken and so the persons with hypertension must be established.