Angle klas II divizyon 2 malokluzyanların morfolojisi ve derin kapanışın etiyolojisi
The morphology of angle class II division 2 malocclusions and the aetiology of deep bite
  1. Tez No: 99484
  2. Yazar: FAHRİ LEVENT METE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİRZEN ARAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Klas II, Divizyon 2, Derin kapanış, Deckbiss, Sefalometri, Class II, Division 2, Deep bite, Deckbiss, cephalometrics
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Angle Klas II Divizyon 2 Malokluzyonların Morfolojisi Ve Derin Kapanışın Etiyolojisi Kias II divizyon 2 malokluzyonların, belirgin iskeletsel ve dentoalveolar görünümleri ile gerek araştırmalarda gerek klinik olarak ortodontide farklı bir yeri vardır. Bu çalışmadaki amaç, bu kadar karakteristik özelliklere sahip olan Klas II divizyon 2 malokluzyonunun çeşitli iskeletsel ve/veya dental problemlerini incelemek ve derin kapanışa yolaçan faktörleri açığa çıkarmaktır. Çalışmanın materyali, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalına tedavi amacıyla başvurmuş Klas II Divizyon 2 malokluzyonlu 92 birey ve Klas I malokluzyonlu 101 bireyin tedavi başı, lateral sefalometrik ve el-bilek radyografilerinden oluşturulmuştur. Bu materyal cinslere ve büyüme gelişime bağlı farkların da incelenmesi amacıyla alt gruplara bölünmüştür. Klas II Divizyon 2 malokluzyonun genel morfolojik özelliklerini incelemek amacıyla lateral sefalometrik filmler üzerinde 17'si açısal, 21'i boyutsal ve 4'ü oransal olamak üzere toplam 42 ölçüm gerçekleştirilmiştir. Gruplar arası disşel ve iskeletsel farkları belirlemek için ANOVA testi uygulanmıştır. ANOVA testinde, Klass II Divizyon 2 ve Klass I gruplar arasındaki farkın yanısıra cinsiyet ve büyüme gelişim dönemine bağlı olarak ortaya çıkan interaksiyonlar da incelenmiştir. Overbite' ile ilgili olabileceği düşünülen 18 parametre Pearson korelasyon testi ile incelenmiştir. Klas II divizyon 2 vakalarda sefalometrik olarak incelenen özellikler bakımından morfolojik farklılığa kranial kaide, maksiller iskeletsel konumda ve alt çene bazal arkın sagittal konumunda rastlanmamıştır. Klas II divizyon 2 vakalarda kontrol grubuna göre farklılıklar maksiller bazal ark seviyesinden başlamakta ve mandibuler düzlem açısı ile üst ve alt dentoalveoler ölçümlerde belirgin hale gelmektedir. ANB açısının gruplarda farklı olmasının daha çok üst keser kökünün labial yönde yer değiştirmesine bağlı olarak meydana geldiği düşünülmektedir. Bu durum bu vakaları gerçek bir Klas II iskelet yapıya sahip oldukları hususunda tartışmalı hale getirebilir. Gruplar arası farklılıklar genellikle cinslere ve gelişim dönemlerine göre farklılık göstermemiştir. Keserler arasındaki açı ve üst keserin eğimi ile overbite arasında önemli düzeyde ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Morphology of Angle Class II Division 2 Malocclusions and The Aetiology of Deep Bite. Class II division 2 is considered a distinct malocclusion in orthodontics, both in researchs and clinically for its significant skeletal and dentoalveolar appearance. The aim of this study is to investigate various skeletal and/or dentalalveolar problems in Class II division 2 malocclusion which has its own characteristical proporties and to expose the conditions which lead to deep bite. The study material consisted of pretreatment lateral cephalometric and hand-wrist films of 92 Class II division 2 individuals and 101 Class I individuals who attended for treatment to Ankara University, Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics. This material was also divided into subgroups to investigate the variation that may occur due to sex and growth. In order to define the features of Class II division 2 malocclusions, 42 measurements which consisted of 17 angular, 21 linear and 4 ratio were applied in lateral cephalometric films. ANOVA test was carried out to investigate the skeletal and dentoalveolar variations in groups. In ANOVA test the differences that may occur due to sex and growth have also been observed by the means of interactions. 18 parameters that may have correlations with overbite were observed by the means of Pearson Correlation test. No differences were observed cephalometrically in cranial base, maxillary position and sagital position of mandibular base. The differences that occur between Class II division, control group commence from the level of maxillary base and become appearant especially in mandibular plane angle and dentoalveolar measurements. The difference of ANB angle between groups might have been emerged from the labially inclined maxillary incisor root. So the Class II skeletal pattern might be questionable. Generally no differences were seen due to sex and growth between the two groups. Strong correlation was observed between incisor angle, inclination of upper incisor and overbite.