Van ili kentsel ve kırsal alanda et ve ürünleri tüketim yapısı ve tüketicilerin satın alma eğilimleri
The consumption structure of meat and meat products in urban and rural area of Van province and purchase behaviour of consumers
- Tez No: 184236
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Balık, Beyaz et, Kırmızı et, Tüketim, Consumption, Fish, Meat, Red meat, White meat
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETVAN L KENTSEL VE KIRSAL ALANDA ET VE ÜRÜNLER TÜKET MYAPISI VE TÜKET C LER N SATIN ALMA EĞ L MLERCEYLAN, MelikeYüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. brahim YıldırımŞubat 2006, 60 sayfaBu çalışmada Van li Merkez lçeye bağlı sekiz mahalle (Cumhuriyet,Hafıziye, Şerefiye, Halilağa, skele, stasyon, Şabaniye, Karşıyaka) ve sekiz köyde(Bardakçı, Kalecik, Kurubaş, Alaköy, Göllü, Kasımoğlu, Halkalı, Ortanca) yaşayan191 hane halklarının kırmızı et, beyaz et ve balık eti tüketim yapısı ve hanehalklarının satın alma eğilimleri, kentsel ve kırsal alan karşılaştırılması yapılarakincelenmiştir. Anket uygulaması 15 Kasım 2004 - 5 Mart 2005 tarihleri arasındayapılmıştır.Hane halkının yıllık ortalama geliri kentsel alanda 11 271 000 000 TL,kırsal alanda 9 671 000 000 TL ve toplamda 10 475 000 000 TL'dir. Ortalama yıllıkhane gelirinin kentsel alanda % 33.32'sini, kırsal alanda % 40.31'ini gıdaharcamaları oluşturmaktadır. Hem kentsel hem de kırsal alanda gelir arttıkça gıdaharcamaları miktar olarak artarken, oransal olarak azalmaktadır.Anket yapılan hane halkının en çok tükettiği et türü % 72.77 ile beyaz ettir.Et türü tercihini belirleyen en önemli faktör kentsel alanda % 36.46 ile alışkanlık,kırsal alanda %61.05 ile ucuzluk faktörüdür. Hem kentsel ve hem de kırsal alandagelir düzeyi arttıkça et türü tercihini etkileyen faktörler arasında sağlık kaygılarıfaktörü önemini arttırmaktadır.Hane halkı başına düşen yıllık ortalama kırmızı et ve beyaz et miktarlarısırasıyla 70.81 kg ve 110.68 kg'dır. Kentsel alan için hane halkı başına düşen yıllıkortalama kırmızı et ve beyaz et miktarı sırasıyla 71.23 kg, 103.33 kg düzeyindedir.Bu miktarlar kırsal alanda sırasıyla 70.40 kg ve 118.04 kg'dır.Kış mevsiminde balık eti tüketen hane halkı oranı kentsel alanda % 56,kırsal alanda % 44,59'dur. Hane halkı başına mevsimlik (3 aylık) ortalama balık etitüketim miktarı kentsel alanda 12.90 kg, kırsal alanda 16.17 kg toplamda ise 14.49kg'dır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE CONSUMPTION STRUCTURE OF MEAT AND MEAT PRODUCTSIN URBAN AND RURAL AREA OF VAN PROVINCE AND THEPURCHASE BEHAVIOR OF CONSUMERSCEYLAN, MelikeMSc, Agricultural EconomicsSupervisor: Assoc. Prof. Dr. brahim YıldırımFebruary 2006, 60 pagesIn this study the red, chicken and fish meat consumption structure and thepurchasing behaviors of 191 households in 8 districts (Cumhuriyet, Hafıziye,Şerefiye, Halilağa, skele, stasyon, Şabaniye, Karşıyaka) and 8 villages (Bardakçı,Kalecik, Kurubaş, Alaköy, Göllü, Kasımoğlu, Halkalı, Ortanca) of Van provincewere investigated in comparision of urban and rural areas. The questionaries weresconducted between 15 November 2004 - 5 March 2005.The average yearly income per households were 11.217.000.000 TL, 9 671000 000 TL and 10 475 000 000, respectively for urban, rural and overall areas. Thefood expenditures consisted of 33.32 % and 40.31 % of average yearly householdsincome in urban and rural areas, respectively. As the household income increased,food spending increased nominally and decreased proportionally.The chicken meat was the most consumed meat with 72.77 %. The singlemost important factor determining the households? preference of meat type washabit factor with 36.46 % in urban and cheapness factor with 61.05 % in rural areas.With income increasing the health concerns become more important for householdsboth in urban and rural areas.The yearly average red and chicken meat consumption per households were70.81 kg and 110.68 kg respectively. These figures were 71.23 kg and 103.33 kg forurban households and 70.40 kg and 118.04 kg for rural households respectively.The proportion of households consuming fish meat during the winterseason was 56 % and 44.59 % for urban and rural areas. The average fishconsumption per household per season (three months) was 12.90 kg, 16.17 kg and14.49 kg, respectively for urban, rural and overall research area.