Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu tekniği kullanılarak farklı yapıdaki iki tip bariyer membran uygulanımının uzun dönem klinik değerlendirilmesi
Guided tissue regeneration using bioresorbable and nonresorbable
  1. Tez No: 99486
  2. Yazar: HİLAL USLU YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. NEJAT ARPAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periodontal cerrahi, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu, bariyer membran, polilaktik ve poliglikolik asit, polytetrafloetilen, klinik çalışmalar, Periodontal surgery, guided tissue regeneration, barrier membrane, polylactic and polyglygolic acids, polytetrafluroethylen, clinical trials
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu Tekniği Kullanılarak Farklı Yapıdaki İki Tip Bariyer Membran Uygulanımmın Uzun Dönem Klinik Değerlendirilmesi Periodontal hastalık sebebiyle oluşmuş, yaşlan 20-45 arasında değişen 13 bireye ait toplam 26 adet interproksimal kemik içi defekt, YDR yöntemiyle tedavi edilmiştir. Aynı bireye ait benzer 2 adet defektten birine biyorezorbe olan laktid ve glikolid polimeri (Resolut) membran, diğerine ise rezorbe olmayan e-PTFE esaslı (Gore-tex) membran rastgele seçilerek yerleştirilmiştir. PI, GI, Sondalamada Kanama İndeksi, Mobilite ölçümleri, Cep Derinliği, Ataçman seviyesi ve Gingival Marj in Konumunu içeren defekt bölgelerine ait klinik ölçümler, operasyon öncesinde ve operasyon sonrası 3, 6, 9, 12, 24, 36, 48 ve 60 aylık dönemlerde tekrarlanmıştır. Resolut ve Gore-tex membran uygulanan gruplarda yapılan grup içi istatistiksel değerlendirmede, her 2 grupta da anlamlı cep derinliği azalması ve ataçman kazancı elde edildiği görülmüştür. Gruplar birbirleriyle karşılaştırıldıklarında ise, bütün klinik parametreler açısından aralarında anlamlı fark olmadığı saptanmıştır. Çalışmanın sonuçları her 2 membran tipinin de rejeneratif çalışmalarda benzer klinik iyileşme gösterdiğini, 1. yıl sonunda elde edilen ataçman kazancının uzun dönemde korunamadığını ve hasta motivasyonunun bu tür uzun dönem çalışmalarda ve elde edilen sağlığın korunmasında çok değerli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Guided Tissue Regeneration Using Bioresorbable and Nonresorbable Membranes: Long-term Clinical Results. Thirteen subjects, age 20 to 45 participated in the study. Guided Tissue Regeneration surgery was performed for 26 interproximal intrabony defects.Two similar defects were selected for each patients. A resorbable membrane manifactured of polylactic and polyglycolic acid (Resolut Periodontal Material) and a non resorbable e-PTFE barrier (Gore-tex Periodontal Material) were randomly assigned to one defect in each subject. Non resorbable e-PTFE barrier were removed in 4-6 weeks. Plaque indeks (PI), gingival indeks (GI), mobility (MOB), bleeding on probing (BOP), probing pocked depth (PD), clinical attachement level (CAL), position of gingival margin were recorded at baseline, and 3, 6, 9, 12, 24 36, 48 and 60 months postsurgically. The clinical healing was similar in both groups. Significant probing depth reduction and gain in clinical attachment levels were observed for each group. No differences were found between the two treatments. A decrease was observed in long term attachment level measurements. It was concluded that a frequent maintenance protocol is essential for defects that are treated with GTR protocol.