Kalıtım derecesi tahmin yöntemlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative study on the estimation techniques for heritability
  1. Tez No: 99487
  2. Yazar: ÜLKER ÇALPALA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAFET ARPACIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kalıtım derecesi, doğum ağırlığı, cidago yüksekliği, incik çevresi, göğüs çevresi, Heritability, birth weight, height at withers, cannon bone circumference, hearth girth circumference
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
54 ÖZET Kalıtım Derecesi Tahmin Yöntemlerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi Bu çalışmada Eskişehir Çifteler Harası Anadolu Tarım İşletmesinde 1974-1997 yılları arasında 33 baş safkan Arap aygırın, 343 kısrak ile çiftleştirilmesinden doğan 785 baş safkan Arap tayından alınan doğum ağırlığı, cidago yüksekliği, incik ve göğüs çevresi ölçümlerin kalıtım dereceleri (h2) hesaplaması için kalıtım derecesi ve kalıtım derecesi standart hata hesaplama yöntemleri tanıtılmış ve daha sonra ele alınan ölçümlerle uygulama yapılmıştır. Ana-babası bilinmeyen ve ele alınan verim için ölçümü yapılmayan taylar uygulamaya alınmamıştır. Uygulamada eskiden bugüne kadar uygulanan ve son yıllarda yeni uygulamaya konan yöntemler tanıtılmıştır. Ana-baba-yavru regresyonu, ana-baba-yavru korelasyonu, tek yönlü varyans analizi, içice varyans analizi klasik, EÇO, KEÇO, EKNKST yeni yöntemler olarak değerlendirilmiştir. Yöntemler hesaplanırken EÇO, KEÇO ve EKNKST yöntemleri için SSPS(7.5 versiyonu) kullanılmıştır. Yöntemlere göre doğum ağırlığının kalıtım derecesi düşük-orta-yüksek, cidago yüksekliğinin kalıtım derecesi düşük-orta-yüksek, incik ve göğüs çevresinin kalıtım dereceleri düşük bulunmuştur. Ayrıca yöntemler içinde kalıtım derecesini en iyi tahmini veren yöntem bulunmaya çalışılmıştır. Bunun için herbir yöntemin için ele alınan verim ölçümüne göre standart hatalar hesaplanılmıştır. Ancak bu ölçüte göre hesaplanan satandart hatalar ele alınan verim için yöntemden yönteme değişkenlik gösterdiğinden karar vermek mümkün olmamıştır. Diğer bir kalıtım derecesi değerlendirme ölçütü; hata kareler ortalamasına göre EÇO yönteminin tercih edilir bir yöntem olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
55 SUMMARY Comparative Study on The Estimation Techniques for Heritability In this study, İt is computed estimates of heritability and its standart error. For this computation, data consist of a birth weight, a height at withers, a cannon bone circumference and a heart girth of 785 foals from 33 stallions and 343 mares. Foals having unknown parents are not included by data. The methods studied in the past and recently for this estimation problem are introduced. The methods done in the past are parent-sib regression, parent-sib, one-way ANOVA, nested ANOVA. The methods done recently are ML, REML, MINQUE. According to methods, heritabilities estimated are either low or high under birth weight, and low-medium-high under the height at wither. Also heritability is low under an cannon bone circumference and heart girth circumference. It is tried try to find the best method by comparing standart errors of estimates. According to standart errors, It isn't decide, because standart errors vary from method to another one. According to mean square errors, ML are preferable. SPSS (7.5) is used for computing the estimates.