Kardiyovasküler hastalık öyküsü olmayan hastaların kardiyovasküler hastalık risk farkındalıkları ile kardiyovasküler hastalık risklerinin karşılaştırılması
Comparison of cardiovascular disease risk awareness and cardiovascular risk levels in patients without a history of cardiovascular disease
- Tez No: 994875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM POLAT, DR. BETÜL ÖNDEŞ DENİZLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hastalık riski, kardiyovasküler hastalık riski farkındalığı, SCORE-2, Kalp hastalıkları, Risk algılaması, Sağlık okuryazarlığı, Sağlıklı yaşam, cardiovascular disease risk, Cardiovascular disease risk awareness, SCORE-2, Heart diseases, Risk Perception, Health literacy, Healthy life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Aile Hekimliği polikliniğine başvuran diyabet ve kardiyovasküler hastalık (KVH) geçmişi olmayan bireylerin kardiyovasküler hastalık risk farkındalık düzeyleri ile kardiyovasküler hastalık risk skorları karşılaştırılarak, bireylerin farkındalık düzeylerinin yeterliliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel, anket tipinde olan çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya 40-69 yaş aralığındaki, bilinen diyabet ve KVH öyküsüne sahip olmayan ve son 1 yıl içerisinde kan lipid profili incelenmiş hastalar dahil edildi. Çalışmaya katılmaya gönüllü kişilerden onam alınarak yüz yüze anket uygulandı. Kişisel bilgi formu ve Kardiyovasküler Hastalık Risk Farkındalığı Değerlendirme Ölçeği (KHRFDÖ) sorularını yanıtlayan hastaların Sistematik Koroner Risk Tahmini-2 (SCORE-2) için gerekli olan kan basıncı ölçümleri kliniğimizdeki kalibrasyonu yapılmış tansiyon aleti ile yapıldı. Hastaların alınan izinler doğrultusunda hastane verilerinden son bir yıl içinde elde edilmiş total kolesterol ve yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-Kolesterol) değerleri SCORE-2 hesaplamalarında kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya KVH ve diyabet öyküsü olmayan toplam 208 birey dahil edildi. Katılımcıların yaş ortalaması 53 ± 8 yıl olup, %55'i kadındı. SCORE-2 risk sınıflandırmasına göre bireylerin %55,8'i düşük-orta risk, %32,2'si yüksek risk ve %12,0'ı çok yüksek risk grubunda yer aldı. KVH riski farkındalığı ile SCORE-2 skoru ve risk kategorileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Buna karşın, düzenli egzersiz yapma durumu ve daha yüksek gelir düzeyi ile KVH riski farkındalığı arasında anlamlı ilişkiler bulundu. Ayrıca bireylerin yaşıtlarına göre algıladıkları risk düzeyi arttıkça, algılanan kalp krizi ve inme riski alt boyut puanlarının da arttığı gözlendi. Sonuç: KVH riski farkındalığı ile SCORE-2 kullanılarak belirlenen risk düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bu bulgu, bireylerin KVH riskine yönelik farkındalıklarının, gerçek risk durumlarını yeterince yansıtmayabileceğini göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, birinci basamakta kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılırken objektif risk skorlarının yanı sıra bireylerin risk farkındalıklarının da dikkate alınmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to evaluate the adequacy of cardiovascular risk awareness levels by comparing the cardiovascular risk awareness of individuals without a history of diabetes or cardiovascular disease (CVD) who presented to a Family Medicine outpatient clinic with their objectively assessed cardiovascular risk scores. Materials and methods: This cross-sectional, questionnaire-based study was conducted among patients who attended the Family Medicine outpatient clinic of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, University of Health Sciences. Individuals aged 40–69 years who had no known history of diabetes mellitus or cardiovascular disease and who had undergone lipid profile testing within the previous year were included in the study. Written informed consent was obtained from all participants, and face-to-face questionnaires were administered. Blood pressure measurements required for the Systematic Coronary Risk Estimation-2 (SCORE-2) were performed using a calibrated sphygmomanometer in our clinic prior to completing the Personal Information Form and the Cardiovascular Disease Risk Awareness Assessment Scale. Total cholesterol and high-density lipoprotein cholesterol (HDL C) values obtained within the past year were retrieved from hospital records and used for SCORE-2 calculations with participants' consent. Results: A total of 208 individuals without a history of CVD or diabetes were included in the study. The mean age was 53 ± 8 years, and 55% of participants were female. According to SCORE-2 classification, 55.8% were in the low–moderate risk group, 32.2% in the high-risk group, and 12.0% in the very high-risk group. No significant association was found between cardiovascular disease risk awareness and SCORE-2 scores or risk categories. However, higher risk awareness scores were significantly associated with regular exercise and higher income levels. Additionally, increased self-perceived risk compared with peers was associated with higher perceived heart attack and stroke risk scores. Conclusion: No significant association was found between cardiovascular disease (CVD) risk awareness and SCORE-2–based risk levels. This finding indicates that individuals' awareness of CVD risk may not adequately reflect their actual risk status. The results highlight the importance of considering both objective risk scores and subjective risk awareness in primary care–based cardiovascular risk assessment.