Cerrahi menapoz ve doğal menapoz hastaları arasındaki kardiyovasküler risklerin değerlendirilmesi
Evaluation of cardiovascular risks between surgical menopause and natural menopease patients
  1. Tez No: 808235
  2. Yazar: DİDEM ELTEMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi menapoz, doğal menapoz, profilaktik ooferektomi, kardiyovasküler hastalık, elektrokardiyogram, Surgical menopause, natural menopause, prophylactic oophorectomy, cardiovascular disease, electrocardiogram
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Çalışmamızda perimenapozal kadınlara uygulanan bilateral ooferektomi sonucu cerrahi menapoza uğramış kadınlar ve doğal yollarla menapoza girmiş hastaların kardiyovasküler hastalık (KVH) risk parametrelerini karşılaştırıp perimenapozal over dokusunun KVH riskindeki rolünü araştırmak istedik. Bu calismayi perimenapozal hastalarda bening sebeplerle yapılması planlanan profilaktik ooferektominin hastanın sonraki hayatında kardiyovasküler sistem üzerine etkilerinin daha iyi anlaşılması ve cerrahi seçeneklerin değerlendirilmesi sırasında ışık tutması amacıyla yaptık. Materyal-Metod: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastalıkları jinekoloji ve menapoz polikliniğine 01.2022 ile 02.2023 tarihleri arasında başvuran bilateral ooferektomi nedeniyle 68 cerrahi menopoz hastası ve ooferektomi öyküsü olmayan 56 doğal menopoz hastası olmak üzere toplam 124 kadın hastanın medikal ve demografik verileri kullanılılarak kesitsel olarak karşılaştırma yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada yer alan Cerrahi ve Doğal menopoz grubu bireylerinin yaş, BMI, gravide, hastalık durumu, ailede MI öyküsü, sigara kullanım durumlarının benzer olduğu saptanmıştır. Cerrahi-Doğal menopoz gruplamasına göre elektorkardiyogram verilerinden HR, PR, QRS, QTC, TP-TE değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Cerrahi-Doğal menopoz gruplamasına göre HDL, LDL, Trigliserid, Total Kolestrol, Hba1c, Crp, Sistolik Tansiyon, Diastolik Tansiyon değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinin sonuçlarına göre paritenin yüksek olması cerrahi menopoz olma riskini 1.531 kat arttırdığı tespit edilmiştir. Hastalığı olanlarda olmayanlara göre cerrahi menopoz olma riski 2.387 kat daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Perimenapozal profilaktik ooferektomi uygulamasında büyük bir çeşitlilik ve belirsizlik olduğu görülmektedir. Over kanseri profilaksisi amacıyla ooferektomi yapılmasını savunanlar ve diğer taraftan over dokusunun kardiyovasküler sistem, kemik dansitesi ve diğer sistemler üzerindeki olumlu etkileri cerrahlar arasında fikir ayrılığına sebep olmaktadır. Bizim verilerimize göre perimenapozal kadınlara uygulanan bilateral ooferektomi sonucu cerrahi menapoza girmiş kadınlar ve doğal yollarla menapoza girmiş hastalar arasında kardiyovasküler risk artışı görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we investigated the role of perimenopausal ovarian tissue on the possible risk of cardiovascular disease (CVD) by comparing the risk parameters of the CVD in two patient groups of women who either have undergone surgical menopause as a result of bilateral oophorectomy operation or have entered menopause naturally. We conducted this study in order to better understand the effects of prophylactic oophorectomy on the cardiovascular system of the patients after their surgery which can reveal the application of the prophylactic oophorectomy in perimenopausal patients for benign reasons and consequently to evaluate other surgical options. Materials and Methods: A cross-sectional comparison was performed using the medical and demographic data of a total of 124 female patients, 68 surgical menopausal patients due to bilateral oophorectomy and 56 natural menopause patients without a history of oophorectomy, who applied to the Gynecology and Menopause Outpatient Clinic of Ankara Bilkent City Hospital between 01.2022 and 02.2023. Statistical Findings: Age, BMI, gravida, disease status, family history of MI, and smoking status of the individuals in the Surgical and Natural menopause groups included in the study were found to be similar. According to the Surgical-Natural menopause grouping, no statistically significant difference was found between the HR, PR, QRS, QTC, TP-TE values of the electrocardiogram data. Similarly, Surgical-Natural Menopause grouping resulted to no statistically significant difference between HDL, LDL, Triglyceride, Total Cholesterol, Hba1c, Crp, Systolic Blood Pressure, and Diastolic Blood Pressure values. According to the results of the multivariate logistic regression analysis, it was found that high parity increases the risk of surgical menopause for 1.531 times. Furthermore, it was determined that the risk of surgical menopause is 2.387 times higher in those with the disease than in those without the disease. Results: The study demonstrated that there is a great variety and uncertainty in the practice of perimenopausal prophylactic oophorectomy. There is a disagreement among surgeons regarding the necessity of oophorectomy for ovarian cancer prophylaxis and, on the other hand, the positive effects of ovarian tissue on the cardiovascular system, bone density and other systems. According to our data, there was no increase in the risk of cardiovascular disease between studied groups of patients who underwent surgical menopause as a result of bilateral oophorectomy which was performed on perimenopausal women and patients who entered menopause naturally.