Okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik becerileri ile kriz yönetim becerileri arasındaki ilişkide anlam yaratma yeterliliklerinin aracılık rolü
The mediating role of meaning-making competencies in the relationship between school principals' transformational leadership skills and crisis management skills
- Tez No: 994884
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dönüşümcü liderlik, kriz yönetim becerileri, anlam yaratma yeterlilikleri, Transformational leadership, crisis management skills, meaning-making abilities
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ilkokul öğretmenlerinin algılarına göre, okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik becerileri ile kriz yönetim becerileri arasındaki ilişkide anlam yaratma yeterliklerinin aracılık rolünü incelemektir. Yöntem: Araştırmada değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Evreni, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Erzurum merkez ilçelerindeki (Aziziye, Palandöken, Yakutiye) ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Tabakalı ve kolay örnekleme yöntemleri birlikte kullanılmış; her tabakadan öğretmenler kolay örnekleme ile seçilmiş ve örneklem 500 öğretmenden oluşmuştur. Veri toplama araçları olarak Dönüşümcü Liderlik, Kriz Yönetim Becerileri ve Anlam Yaratma Yeterlilikleri ölçekleri kullanılmıştır. Veriler SPSS 24 ve AMOS 26 programlarıyla analiz edilmiş; aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız örneklemler t testi, ANOVA, Kruskal–Wallis H testi ve korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma bulguları, öğretmenlerin okul yöneticilerini yüksek düzeyde dönüşümcü liderlik, kriz yönetimi ve anlam yaratma yeterliklerine sahip olarak algıladıklarını göstermiştir. Algılar cinsiyete göre değişmezken, yaş ve kıdemle daha olumlu, eğitim düzeyi arttıkça daha eleştirel olmuştur. Ayrıca, anlam yaratma yeterliklerinin dönüşümcü liderlik ile kriz yönetimi arasında kısmi aracılık rolü olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Elde edilen sonuçlar, okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik becerileri ile kriz yönetimi becerileri arasındaki ilişkide anlam yaratma yeterliklerinin belirleyici ve kısmi aracı rol oynadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose:The aim of this study is to examine the mediating role of meaning-making competencies in the relationship between transformational leadership skills and crisis management skills of school principals, according to the perceptions of primary school teachers. Method: In this study, a correlational survey model, a quantitative research method, was used to determine the relationships between variables. The population consisted of classroom teachers working in primary schools in the central districts of Erzurum (Aziziye, Palandöken, and Yakutiye) during the 2024–2025 academic year. Stratified and convenience sampling methods were used together; teachers from each stratum were selected using convenience sampling, and the sample consisted of 500 teachers. The Transformational Leadership, Crisis Management Skills, and Meaning-Making Competencies scales were used as data collection tools. The data were analyzed using SPSS 24 and AMOS 26 software; arithmetic mean, standard deviation, independent samples t-test, ANOVA, Kruskal–Wallis H test, and correlation analysis were applied. Findings: The findings of the study showed that teachers perceive school administrators as having high levels of transformational leadership, crisis management, and meaning-making competencies. While perceptions did not differ by gender, they became more positive with increasing age and professional seniority, and more critical as the level of education increased. Additionally, meaning-making competencies were found to play a partial mediating role in the relationship between transformational leadership and crisis management. Results. The findings showed that meaning-making competencies played a decisive and partial mediating role in the relationship between school administrators' transformational leadership skills and crisis management skills.