Geriatrik hastalarda biyokimyasal osteomalazi ve kırılganlık durumu ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between biochemical osteomalacia and frailty in geriatric patients
- Tez No: 994885
- Danışmanlar: PROF. DR. FERAY AKBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Geriatri, biyokimyasal osteomalazi, D vitamini, kırılganlık, Edmonton Kırılganlık Skalası, Osteomalasi, Vitamin D, Geriatrics, biochemical osteomalacia, vitamin D, frailty, Edmonton Frail Scale, Osteomalacia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Yaşlanma süreci kas-iskelet sistemi, mineral metabolizması ve fonksiyonel kapasitede belirgin değişiklikler ile karakterizedir. Dünya genelinde yaşam süresinin uzamasıyla birlikte yaşlı nüfus oranı giderek artmakta ve bu durum, yaşlanmaya özgü geriatrik sendromların daha sık görülmesine neden olmaktadır. Biyokimyasal osteomalazi ile kırılganlık bunların arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, geriatrik yaş grubunda biyokimyasal osteomalazi ile kırılganlık (frailty) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif ve kesitsel çalışma, Haziran 2024–Nisan 2025 tarihleri arasında hastanemiz İç Hastalıkları polikliniği ve servisinde tedavi gören geriatrik hastalarda yürütülmüştür. Onamları alındıktan sonra, laboratuvar verilerine dayanarak biyokimyasal osteomalazi kriterlerini karşılayan 50 hasta ile osteomalazisi olmayan 50 hastadan oluşan kontrol grubu olmak üzere toplam 100 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, biyokimyasal parametreleri (D vitamini, ALP, PTH, kalsiyum ve fosfor) kaydedilmiş, kırılganlık düzeyleri Edmonton Kırılganlık Skalası (EFS) kullanılarak belirlenmiştir. Sonuçlar SPSS istatistiksel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya biyokimyasal osteomalazi bulunan 50, osteomalazi bulunmayan 50, toplam 100 geriatrik hasta dahil edilmiştir. Hastaların %68'i kadın, %32'si erkek olup yaş ortalaması 73,6±6,3 yıldır. Osteomalazi grubunda D vitamini düzeyleri anlamlı derecede düşük, ALP ve PTH düzeyleri ise anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Edmonton Kırılganlık Skoru değerlendirildiğinde, osteomalazi bulunan hastalarda orta ve şiddetli kırılganlık oranlarının osteomalazi olmayan gruba göre belirgin şekilde daha yüksek olduğu görülmüştür. Edmonton Kırılganlık Skoru toplam puanı ile D vitamini düzeyi arasında negatif; ALP ve PTH düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma, geriatrik bireylerde biyokimyasal osteomalazi ile kırılganlık arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. D vitamini eksikliği ve osteomalaziye eşlik eden biyokimyasal bozulmaların kırılganlık düzeyini artırdığı görülmektedir. Osteomalazinin erken tanı ve tedavisi, geriatrik hastalarda kırılganlığın önlenmesi ve fonksiyonel kapasitenin korunması açısından önemli bir klinik yaklaşım olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aging process is characterized by significant changes in the musculoskeletal system, mineral metabolism, and functional capacity. With the increase in life expectancy worldwide, the proportion of the elderly population is steadily rising, leading to a higher incidence of geriatric syndromes specific to aging. Biochemical osteomalacia and frailty are among these syndromes. The aim of this study is to evaluate the relationship between biochemical osteomalacia and frailty in the geriatric age group. Materials and Methods: This prospective cross-sectional study was conducted in geriatric patients treated in the Internal Medicine outpatient clinic and inpatient service of our hospital between June 2024 and April 2025. After obtaining informed consent, a total of 100 patients were included in the study: 50 patients who met the biochemical criteria for osteomalacia based on laboratory data and 50 patients without osteomalacia serving as the control group. Patients' demographic characteristics and biochemical parameters (vitamin D, ALP, PTH, calcium, and phosphorus) were recorded, and frailty levels were assessed using the Edmonton Frail Scale (EFS). The results were evaluated using SPSS statistical analysis methods. Results: A total of 100 geriatric patients were included in the study, consisting of 50 patients with biochemical osteomalacia and 50 patients without osteomalacia. Of the patients, 68% were female and 32% were male, with a mean age of 73.6 ± 6.3 years. Vitamin D levels were significantly lower, while ALP and PTH levels were significantly higher in the osteomalacia group (p < 0.05). Evaluation of the Edmonton Frail Scale revealed that the rates of moderate and severe frailty were markedly higher in patients with osteomalacia compared with those without osteomalacia. A significant negative correlation was observed between the total Edmonton Frail Scale score and vitamin D levels, whereas significant positive correlations were found with ALP and PTH levels (p < 0.05). Conclusion: This study demonstrates a significant association between biochemical osteomalacia and frailty in older adults. Vitamin D deficiency and osteomalacia-related biochemical abnormalities appear to contribute to increased frailty. Early diagnosis and management of osteomalacia may play an important role in preventing frailty and preserving functional capacity in the geriatric population.