Temporomandibular eklem disfonksiyonlarında fonksiyonel değerlendirme
Functional evaluation of temporomandibular joint disfunction
  1. Tez No: 99489
  2. Yazar: SERKAN BAKIRHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Z. CANDAN ALGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem disfonksiyonu, fonksiyonel değerlendirme, Temporomandibular joint disfunction, functional evaluation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET TEMPOROMANDIBULAR EKLEM DİSFONKSİYONLARINDA FONKSİYONEL DEĞERLENDİRME Fzt. Serkan BAKIRHAN Vücut yapısında en sık kullanılan eklemlerden olan temporomandibular eklem konuşma, yutma ve çiğneme gibi önemli oral fonksiyonları yerine getirmektedir. Fizyoterapi uygulamasının Temporomandibular Eklem (TME) disfonksiyonlu hastalarda etkili olduğu ancak tedavi öncesinde hastaların fonksiyonel açıdan çok yönlü değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Çalışmamız, dental tedavi sonrası immobilizasyon dönemini izleyerek oluşan semptomların kas-iskelet sisteminde meydana getirdiği değişiklikleri fonksiyonel açıdan değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Araştırmaya, T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Eğitim Diş Hastanesi'nde temporomandibular eklem disfonksiyon tanısı konmuş 13-20 yaş arası 30 genç hasta ile 35 yaş ve üzeri 30 erişkin hastadan alınan fonksiyonel değerler aynı yaş grubunda sağlıklı bireylerle karşılaştırmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların tümüne sübjektif ve objektif değerlendirmeden oluşan değişik ölçüm yöntemleri uygulanmıştır. Hasta grup ile sağlıklı grup arasındaki değerlendirme yöntemleri sonuçlarında hasta gruptaki mandibular hareket açıklığı, kas gücü, cervikal bölge esnekliğinde sağlıklı gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede azalma bulunurken, TME disfonksiyon kaynaklı diğer problemlerde (uyku, işitme, baş ağrısı vb.), baş-boyun ve omuz bölgesi postur bozukluklarında önemli derecede artma olduğu belirlenmiştir. Ayrıca hastalarda ağrı ve çiğneme kaslarının palpasyonla hassasiyetlerinde istatistiksel olarak anlamlı artma olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak; TME disfonksiyonlu hastalarda ortaya çıkan semptomları belirlemek ve tedavi etmek için fonksiyonel değerlendirme önemlidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY FUNCTIONAL EVALUATION OF TEMPOROMANDIBULAR JOINT DISFUNCTIONS Temporomandibular joint (TMJ) is one of the most utilizing joints in the body and has important oral functions as talking, swallowing and masticating. Physiotherapy is effective for TMJ disfunctions but before the therapy, the patients must be evaluated for functions, in multiple directions. Ogr study was planned to evaluate the functional differences in muscle- sceletal system due to symptoms following immobilization period after dental therapy. We held the study in İzmir General Dental Hospital and 30 patients between 13-20 years and 30 patients 35 years and older attended it. Patients were compared with age-matched healthy controls, for function. We used different methods consisting of objective and subjective measures, for all patients. Comparison results showed that mandibular movement degree, muscle strength and cervical region flexibility were significantly lower in patients, but other problems originating from TMJ disfunction (sleep, headache etc.) postural disorders of head-neck and shoulder region were increased to an important degree. Also pain and sensitivity of masseter muscle with palpation was increased statistically. Functional evaluation is very important to determine the symptoms of TMJ disfunction and for treatment.