Medüller meme kanserlerinde genomik instabilite
Genomic instability in medullary breast cancer
- Tez No: 99490
- Danışmanlar: PROF.DR. MERAL SAKIZLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Onkoloji, Tıbbi Biyoloji, Oncology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Medullary breast cancer, Microsatellite instability, Loss of heterozygosity IX
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
E. ÖZET MEDÜLLER MEME KANSERLERİNDE GENOMİK İNSTABİLÎTE Erdinç YÜKSEL Meme kanseri kadınlar arasındaki en yaygın malignansidir ve kanserden kaynaklanan ölümlerde akciğer kanserinden sonraki en sık ölüm nedenidir. Meme kanseri insidansı, artan bir seyir göstermektedir. Meme kanserleri içerisinde %1-7'lik bir grubu medüller meme kanserleri (MMK) oluşturmaktadır. MMK'lerine genç yaşlarda daha sık rastlanmaktadır. Bir seri progresif genetik değişiklikler sonucu oluşan ve çok basamaklı bir olay olan kanserde bir neden de tamir genlerindeki defektlerdir. Özellikle“mismatch”tamirde (MMR) rol oynayan genlerdeki fonksiyon kaybının bir göstergesi de, çoğu uzunluk polimorfizmi gösteren 1-6 nükleotidlik tekrarlayan genomik DNA sekansları olan mikrosatellit baz dizilerinde kısalmalar ve uzamaların olmasıdır. Bu çalışmada 16 MMK'li vakanın parafine gömülü normal ve tümörlü doku örneklerinden fenol-kloroform kullanarak DNA izolasyonları gerçekleştirildi. DNA ekstraksiyonlarmı takiben; D2S123, D3S1611, D17S807, D17S796, Xqll-12, D17S520 ve D17S579 markerlarmı kullanarak PCR yöntemi ile amplifikasyon aşamasına geçildi. D17S520 ve D17S579 markerlan hariç amplifikasyonlar basan ile tamamlandı. Amplifikasyon ürünlerine denature poliakrilamid jel elektroforezi uygulandı ve jel gümüş boyama yöntemi ile boyanıp görüntülendi. Onaltı medüller meme kanserli vakanın hiçbirinde mikrosatellit instabilitesi (MSI) veya heterozigosite kaybı (Loss of Heterozygosity, LOH) gözlenmedi. Elde ettiğimiz sonuçlar, MMK' da mutator fenotip ile ilgili MMR genlerinde bir bozukluk olmadığım düşündürmektedir. Meme kanserlerinin medüller histolojik tipi için ilk çalışmalardan biri olan bu çalışmanın devamında, vaka sayılarının ve kullanılan markerlerin artırılmasıyla çalışmanın sürdürülmesi planlanmaktadır. Anahtar Kelimeler : Medüller meme kanseri, Mikrosatellit instabilitesi, Heterozigosite kaybı vm
Özet (Çeviri)
F. SUMMARY GENOMIC INSTABILITY IN MEDULLARY BREAST CANCER ERDİNÇ YÜKSEL Breast cancer is the commenest malignancy among women and the leading cause of death after lung cancer. The incidence of breast cancer shows an increasing trend. Medullary breast cancer (MBC) comprises 1-7% of breast cancer and common at younger ages. Cancer is a multistep process caused by a series of genetic changes including DNA repair genes. Increase or decrease in the length of microsatellites, highly pleomorphic 1-6 nucleotide repeats of genomic DNA sequences exhibit functional loss in the genes playing role on especially mismatch repair (MMR). In the present study, DNA extraction using phenol-chloroform method was performed on parafin embedded normal and tumor tissues of 16 patients with MBC. Fallowing extraction, microsatellite markers including D2S123, D3S1611, D17S807, D17S796, Xqll-12, D17S520 ve D17S579 were amplified. Amplification was unseccesful for D17S520 ve D17S579 markers. Amplified samples were run on denatured polyacrilamide gel electrophoresis and visualised by gel silver staining method. Neither microsatellite instability nor loss of heterozygosity were found in overall cases. These results suggest that no defect in MMR genes and no indication of mutator phenotype is evident in MBC. We plan to continue this project which is one of the pionerr studies in this histological type of breast cancer increasing the number of patients and the microsatellite markers.