Temporomandibuler eklem disfonksiyonlarında klinik muayenedeki klik sesi bulgusu ile manyetik rezonans görüntülerdeki sert ve yumuşak doku değişikliklerinin ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between clinical finding clinical findings and hard and soft tissue changes in magnetic resonance images in temporomandibular joint disfunctions
- Tez No: 565967
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMİ YILMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Temporomandibular Eklem Bozuklukları, Teşhis Kriterleri, Temporomandibular joint, Magnetic resonance imaging, Temporomandibular joint disorders, Diagnostic Criteria
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Temporamandibular eklem, sadece yapısına katılan kondilin kompleks hareketi ile değil, aynı zamanda bütünleşmiş çene hareketlerinin oluşmasındaki fonksiyonundan dolayı vücuttaki pek çok eklemden ayrılmaktadır. Sert ve yumuşak doku bileşenlerinden oluşan bu ünitenin iskeletsel yapılarının arasında fibrokartilajdan oluşan bir disk mevcuttur. Yoğun mekanoreseptörler ile döşeli kapsül proprioseptif geri bildirmler aracılığı ile çenenin uzaydaki konumunu belirler. Böylelikle karmaşık fonksiyonunu yerine getirebilir. Eklem patolojileri çok çeşitli faktörlerin etkisiyle, çok farklı klinik semptomlar ile ortaya çıkabilir. Görüntülemenin endike olduğu durumlar ileri derecede fonksiyon bozukluğu görülen durumlardır. TMB diş hekimliği alanında Costen'ın 1934'de yayınladığı makale ile tanımlanmıştır. TME rahatsızlıklarının semptomları oldukça yaygın olup, genel popülasyonun %50-60'ında semptomlardan en az biri görülmektedir. Eklem sesleri TMB'nin en yaygın görülen semptomlarından biridir. Ancak çoğu durumda ağrı veya ağız açıklığında azalma ile ilişkilendirilmezler. Klik sesinin tedavi ihtiyacını belirlemek için uzun süreli çalışmalar yapılmıştır. Tez çalışmasının amacı klik sesinin teşhis değerinin MRG ile birlikte değerlendirmektir. Ayrıca güncel bir klinik muayene protokolü olan TK/TMB'nin duyarlılık, özgüllük, PPD, NPD, doğruluğu altın standart olarak MRG kullanılarak ölçülüp, redüksiyonlu ve redüksiyonsuz disk deplasmanı olan hastalarda görülen dejeneratif değişiklikler ve lateral pterygoid kas değişiklikleri değerlendirilmiştir. Çalışmaya klik sesi şikayeti olan 25 hasta ve klik sesi tespit edilmeyen TMB olan 25 hasta dahil edilerek toplamda 100 eklem görüntüsü incelendi. Yapılan klinik muayene sonucunda çalışma grubunun %20'sinde sağlıklı, %28'ine redüksiyonlu disk deplasmanı %38'ine aralıklı kilitlenme olan redüksiyonlu disk deplasmanı, %14'üne kısıtlı ağız açıklığı olmayan redüksiyonsuz disk deplasmanı tanısı kondu. Sadece klinisyenin tespit ettiği klik sesine göre tanı konan redüksiyonlu disk deplasmanının duyarlılığı %37.25, özgüllüğü %87.76, doğruluğu %62 olarak ölçüldü. TK/TMB için duyarlılığı %83, özgüllük oranını %53, PPD %60, NPD %74 bulunmuştur. Tüm bulguları değerlendirdiğimizde TK/TMB'nin klinik doğruluğunun yeterli olduğunu ancak sadece klik sesi bulgusunun teşhis için yeterli olmadığı; ağız açıklığında kısıtlılık, kilitlenme gibi semptomlarla birlikle değerlendirilmesi gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The temporamandibular joint differs from many joints in the body not only because of the complex movement of the condyle involved in its structure, but also because of its function in the formation of integrated jaw movements. There is a disc made of fibrocartilage between skeletal structures of the unit consist of hard and soft tissues, Joint pathologies occur with different clinical symptoms due to various factors. Imaging is indicated when there is severe dysfunction. Temporomandibular joint disorders were described the field of dentistry with an article published by Costen in 1934. Symptoms of temporomandibular joint disorders are very common and at least one of the symptoms is seen in 50-60% of the general population. Joint sounds are one of the most common symptoms of temporomandibular joint disorders. However, in most cases they are not associated with pain or reduced mouth opening. Long-term studies have been conducted to determine the need for treatment of click sound. The aim of the thesis is to evaluate the diagnostic value of the click sound using MRI. In addition, sensitivity, specificity, PPD, NPD, accuracy of DC/TMD, which is a current clinical examination protocol, was measured using MRI as the gold standard and degenerative changes and lateral pterygoid muscle changes in patients with and without reduction were evaluated. A total of 100 joint images were examined which including 25 patients with click sounds and 25 TMD patients without clicking. As a result of the clinical examination, 20% of the study group was diagnosed as healthy, 28% with reduction disc displacement, 38% disc displacement with reduction with intermittent locking, and 14% with disc displacement without reduction without limited opening. The sensitivity, specificity and accuracy of reduction disc displacement ,which was diagnosed with click sound, were 37.25%, 87.76% and 62%, respectively. Sensitivity, specificity, PPD and PPD of DC/TMD were 83%, 53%, 60% and 74%, respectively. When we evaluated all the findings, it was found that the clinical accuracy of DC/TMD was sufficient but the click sound was not sufficient for the diagnosis; It should be evaluated together with symptoms such as limitation of mouth opening and locking.