Bedensel özürlülerin ev ortamının değerlendirilmesi
Evaluation of the houses of the physical disabled people
- Tez No: 99494
- Danışmanlar: PROF. DR. Z. CANDAN TÜREYEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Özürlüler, Mimari Engeller, Rehabilitasyon, Disabled People, Architectural Barriers, Rehabilitation. iC v
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET BEDENSEL ÖZÜRLÜLERİN EV ORTAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Ezt. Mehmet ÖZKESKİN Ülkemizde rehabilitasyon merkezlerinin yetersizliği başta olmak üzere özürlülere yönelik hizmetlerin organize olmaması nedeniyle rehabilitasyon hizmetlerinin büyük bir bölümü evde yapılmaktadır. Özürlünün ev ortamında karşılaştığı mimari engeller onlar için büyük bir sorun olmakta, günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun sonucu olarak uygun olmayan böyle bir ev ortamında özürlülerin zaten düşük olan fiziksel yetenekleri daha da sınırlanmakta, özürlü eve ve aileye bağımlı tüketici bir birey haline gelmekledir. Araştırma özürlünün yaşadığı evin mimari düzenlemesinin TSE standartlarına göre uygun olup olmadığını değerlendirmek ve gerekirse modifikasyonlar önermek amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya ortopedik veya nörolojik problemler nedeniyle fiziksel fonksiyon kaybı gelişmiş İzmir Ortopedik Özürlüler Eğitim ve İş Merkezi'ne üye koltuk değneği veya tekerlekli sandalye kullanan, çalışmaya istekli olarak katılmayı kabul eden bedensel özürlüler alınmıştır. Araştırmada TSE standartları göz önüne alınarak evdeki mimari düzenlemeler ve gereksinimler değerlendirilmiştir. Özürlülerin günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlık seviyesini değerlendirmek için Barthel İndeksi kullanılmıştır. Özürlülerin evlerinde yaptığımız ölçümlerde mimari düzenlemenin TSE'nin belirlemiş olduğu standartlara genel olarak uymadığı görülmüştür. Hiçbir evde asansörün bulunmadığı, bina girişi, iç kapı, merdiven, mutfak, yatak ve oturma odalarının uygun standartlarda olmadığı, banyo ve tuvaletin kullanım alanı olarak yetersiz olduğu, pencere ve koridorların yan uygun standartta özellikler gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
8 SUMMARY EVALUATION OF THE HOUSES OF THE PHYSICAL DISABLED PEOPLE Mehmet ÖZKESKİN P.T. Because of the lack of rehabilitation centers and the lack of organizations for the disabled people, they have to be served at home mostly. The architectural barriers can be a big problem for the disabled people and they can effect the independency of activities of daily living of them. And as a result of a house like this their low physical capacity is getting worser and (hey became more dependent to their home and family. Our study has been planned in order to evaluate the architectural structures of the house of the disabled person according to Turkish Standards Institute standards and to suggest modifications if it is needed The individuals who had been included to the study were the disabled people who were using wheelchair or crutch as a result of a orthopedic or neurological problem and all were the members of the Orthopedic Disabled Education and Job Center. The evaluation of the house has been evaluated according to the Turkish Standards Institute standards and the Barthel Index has been used to evaluate the independency level of the activities of daily living the disabled people. After the evaluation of the houses of the disabled people it has been seen that architectural structure of the houses weren't matching with the standards of Turkish Standards Institute. It has been seen that there weren't any elevators in any house and the building entrance, inner door, stair, kitchen, bedroom, living room weren't appropriate according to the standards, and it has been seen that the using area of the toilets and the bathrooms were insufficient the windows and the corridor were in half standard.