OECD ülkelerinde sendikalaşma oranlarının belirleyicileri: Panel veri analizi
Determinants of unionization rates in OECD countries: Panel data analysis
  1. Tez No: 994962
  2. Yazar: FURKAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA GÜLTEKİN TARLA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İşveren sendikaları, İşçi sendikaları, Employer unions, Labor unions
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, OECD ülkelerinde sendikalaşma oranlarını etkileyen temel makroekonomik değişkenler analiz edilmektedir. Çalışmanın amacı, sendikalaşma oranları ile iş gücüne katılım oranı, işsizlik oranı, reel ücretler, ekonomik büyüme ve enflasyon arasındaki ilişkileri ampirik olarak ortaya koymaktır. Bu kapsamda, 1990–2022 dönemini kapsayan ve 26 OECD ülkesinden oluşan panel veri seti kullanılmıştır. Bu doğrultuda, panel veri seti üzerinde ortak ilişkiler (CCE, 2006) etkisini gösteren eşbütünleşme tahmincisi aracılığıyla katsayı tahminleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, Emirmahmutoğlu ve Köse (2011) yaklaşımına dayalı panel nedensellik analizleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, panel genelinde sendikalaşma oranı ile ele alınan makroekonomik değişkenler arasında uzun dönemli ve genellenebilir bir ilişkinin bulunmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, ülke bazında yapılan değerlendirmelerde sendikalaşmanın özellikle reel ücretler ve iş gücüne katılım üzerinde farklı yönlerde ve farklı düzeylerde etkiler yaratabildiği tespit edilmiştir. Türkiye özelinde ise sendikalaşma oranlarının düşük seyretmesinin, iş gücü piyasasındaki yapısal sorunlar ve kurumsal zayıflıklarla ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma bulguları, sendikal katılımın artırılabilmesi için verimlilik temelli ücret politikalarının geliştirilmesi, toplu pazarlık mekanizmalarının güçlendirilmesi ve özellikle kadınlar ile gençlerin iş gücü piyasasına ve sendikal yapılara katılımını destekleyici politikaların hayata geçirilmesinin önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the key macroeconomic variables affecting unionization rates in OECD countries. The aim of the study is to empirically reveal the relationships between unionization rates and labor force participation rate, unemployment rate, real wages, economic growth, and inflation. For this purpose, a panel dataset covering the period 1990–2022 and comprising 26 OECD countries was used. To reliably examine the relationships between the variables, analyses were conducted considering cross-sectional dependence and heterogeneity. Accordingly, common correlations, cointegration analysis, and panel causality analysis based on the Emirmahmutoğlu and Köse (2011) approach were applied to the panel dataset. The findings indicate that there is no long-term and generalizable relationship between the unionization rate and the macroeconomic variables considered across the panel. However, country-specific assessments revealed that unionization can have different effects, in different directions and at different levels, particularly on real wages and labor force participation. In the specific case of Turkey, the study concluded that low unionization rates are related to structural problems and institutional weaknesses in the labor market. The study findings indicate that developing productivity-based wage policies, strengthening collective bargaining mechanisms, and implementing policies that support the participation of women and young people in the labor market and union structures are crucial for increasing union participation.