Hemodiyaliz hastalarında hemoglobin değişkenliğinin mortalite ve morbidite üzerindeki etkisi
The impact of hemoglobin variability on mortality and morbidity in hemodialysis patients
- Tez No: 994968
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL GÜLÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Nefroloji, Internal diseases, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Anemi, hemodiyaliz, hemoglobin değişkenliği, Anemia, hemodialysis, hemoglobin variability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Kronik böbrek hastalığında anemi, sık karşılaşılan önemli bir klinik problemdir. Hastalarda stabil bir hemoglobin düzeyi sağlamak her zaman mümkün olamamakta; hemoglobin düzeylerinde dalgalanmalar ve değişkenlikler gözlenebilmektedir.Hemoglobin değişkenliğinin ölüm riski ve istenmeyen olaylar üzerindeki etkisine ilişkin literatürde çelişkili sonuçlar mevcuttur. Bu çalışmada, hemodiyaliz hastalarında hemoglobin değişkenliğinin mortalite ve istenmeyen olaylar üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyaliz Merkezinde, 2018–2022 yılları arasında en az 6 ay süreyle hemodiyaliz tedavisi almakta olan ve dahil etme kriterlerini karşılayan toplam 193 hasta çalışmaya dahil edildi.Hastaların, 6 aylık dönem boyunca aylık hemoglobin düzeyleri retrospektif olarak incelendi ve hemoglobin değişkenliği düzeylerine göre altı gruba ayrıldı. Kategorizasyon yöntemi yanında Varyasyon Katsayısı (CV), Ortalama Ardışık Değişkenlik (ASV), Değer Aralığı (Range) ve Kök Ortalama Kare Ardışık Fark (RMSSD) yöntemleri hemoglobin değişkenliği ölçümü için kullanıldı. Hastaların laboratuvar verileri ile birlikte hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalığı gibi eşlik eden komorbiditeleri kaydedildi.Hastalar, 24 ay boyunca hastane yatışı, enfeksiyon, kardiyovasküler olaylar ve ölüm açısından takip edildi. BULGULAR: Hemoglobin değişkenliği grupları arasında hastane yatışı, enfeksiyon, kardiyovasküler olaylar ve mortalite açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Ancak, hemoglobin değişkenliği ve aneminin hastane yatışı ile enfeksiyon sıklığını artırdığı belirlenmiştir. Hemoglobin düzeylerinde gözlenen düşüşün (negatif eğim) kardiyovasküler olay riskini artırdığı tespit edilmiştir. Yaşam durumu açısından değerlendirildiğinde, ölen ve hayatta kalan hastalar arasında ortalama hemoglobin düzeyleri benzer bulunmuştur. Çok değişkenli analizlerde ise ileri yaş, erkek cinsiyet, diyaliz süresi ve hipertansiyon varlığı mortalite riskini artıran bağımsız faktörler olarak belirlenmiştir. SONUÇ: Bu çalışma, hemoglobin değişkenliğinin mortalite üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Düşük hemoglobin düzeyi de mortalite ile ilişkili bulunmamıştır. Bununla birlikte, hemoglobin değişkenliği ve anemi hastane yatışı ile enfeksiyon sıklığını artırmakta; hemoglobin düzeyindeki düşüş (negatif eğim) ise kardiyak olay riskini yükseltmektedir. Yaş, cinsiyet, diyaliz süresi ve hipertansiyon varlığı mortaliteyi etkileyen belirleyici faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Anemia in chronic kidney disease is a common and significant clinical problem. Achieving a stable hemoglobin level in patients is not always possible; fluctuations and variability in hemoglobin levels can be observed. The literature presents conflicting results regarding the impact of hemoglobin variability on mortality risk and adverse outcomes. In this study, we aimed to investigate the effect of hemoglobin variability on mortality and adverse events in hemodialysis patients. METHODS: A total of 193 patients who received hemodialysis treatment for at least 6 months between 2018 and 2022 and met the inclusion criteria at the Istanbul Training and Research Hospital Dialysis Center were included in the study. The patients' monthly hemoglobin levels during a 6-month period were retrospectively reviewed, and they were divided into six groups based on the degree of hemoglobin variability. In addition to the categorization method, the Coefficient of Variation (CV), Average Successive Variability (ASV), Range, and Root Mean Square of Successive Differences (RMSSD) methods were employed to quantify hemoglobin variability. Along with laboratory data, comorbidities such as hypertension, diabetes, and heart disease were recorded. Patients were followed for 24 months for hospitalizations, infections, cardiovascular events, and mortality. RESULTS: No statistically significant differences were observed between hemoglobin variability groups in terms of hospitalization, infection, cardiovascular events, or mortality. However, hemoglobin variability and anemia were found to increase the frequency of hospitalizations and infections. A decline in hemoglobin levels (negative slope) was associated with an increased risk of cardiovascular events. When assessed by survival status, mean hemoglobin levels were similar between deceased and surviving patients. In multivariable analyses, advanced age, male sex, dialysis vintage, and the presence of hypertension were identified as independent predictors of mortality. CONCLUSION: This study demonstrates that hemoglobin variability has no significant effect on mortality. Low hemoglobin levels were also not found to be associated with mortality. However, hemoglobin variability and anemia increase the frequency of hospitalizations and infections, while a decline in hemoglobin levels (negative slope) elevates the risk of cardiovascular events. Age, sex, dialysis vintage, and the presence of hypertension are key determinants influencing mortality.