Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Ocak 2013-Ocak 2023 yılları arasında KTÜ Farabi Hastanesi'ne başvuran otoimmün hemolitik anemi tanısı konulan hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients diagnosed with autoimmune hemolytic anemia who applied to KTU Farabi Hospital between January 2013 and January 2023 in the Eastern Black Sea Region
  1. Tez No: 994969
  2. Yazar: BÜŞRA KORKMAZ BAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Otoimmün hemolitik anemi, sıcak tip OİHA, soğuk tip OİHA, sekonder OİHA, tromboemboli, relaps, tedavi yanıtı, Autoimmune hemolytic anemia, warm AIHA, cold AIHA, secondary AIHA, thromboembolism, relapse, treatment response
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Otoimmün hemolitik anemi (OİHA), eritrositlere karşı gelişen otoantikorlar sonucu ortaya çıkan ve hemoliz ile seyreden nadir ancak klinik açıdan önemli bir hematolojik hastalıktır. Erişkin popülasyonda primer (idiyopatik) veya sekonder etiyolojiye bağlı olarak gelişebilmekte; serolojik özelliklerine göre sıcak tip, soğuk tip, miks ve atipik alt gruplarına ayrılmaktadır. OİHA'nın klinik seyri, altta yatan etiyolojiye, serolojik alt tipe ve hastanın bireysel özelliklerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ayrıca tromboembolik komplikasyonlar ve relaps riski hastalığın morbiditesini artırmaktadır. Amaç: Bu çalışmanın amacı, OİHA tanısı alan erişkin hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerini değerlendirmek; primer ve sekonder OİHA ile serolojik alt tipler (sıcak, soğuk ve tiplendirilmeyen) arasındaki farklılıkları karşılaştırmak; tedavi yaklaşımlarını ve tedavi yanıtlarını analiz ederek klinik sonuçları ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 2013–2023 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Hematoloji Kliniği'nde OİHA tanısı ile takip edilen 77 erişkin hasta değerlendirilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, etiyolojik sınıflaması (primer/sekonder), serolojik alt tipleri, laboratuvar parametreleri, görüntüleme bulguları, uygulanan tedavi yöntemleri, tedavi yanıtları, relaps durumları, tromboembolik olaylar ve mortalite verileri hasta dosyalarından geriye dönük olarak analiz edilmiştir. İstatistiksel analizler uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Hastaların %64,9'u kadın, %35,1'i erkek olup ortalama tanı yaşı 59±19 yıl olarak saptanmıştır. Olguların %47'si primer, %53'ü sekonder OİHA olarak sınıflandırılmıştır. Sekonder etiyolojiler arasında en sık hematolojik maligniteler ve otoimmün hastalıklar yer almıştır. Serolojik alt tiplere göre tiplendirilen hastaların %69'u sıcak tip, %31'i soğuk tip OİHA olarak değerlendirilmiş; soğuk tip OİHA olgularının tamamında sekonder etiyoloji saptanmıştır. Primer OİHA hastalarında retikülosit yanıtı sekonder gruba kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Tromboembolik olaylar hastaların %20,8'inde izlenmiş olup en sık pulmoner emboli (%45,5) görülmüştür. Tromboemboli gelişen hastalarda C-reaktif protein düzeyleri daha yüksek saptanmıştır. Tedavi yanıtları incelendiğinde, sıcak tip OİHA'da steroid tedavisine yanıt oranları yüksek bulunurken, soğuk tip OİHA'da yanıt oranları sınırlı kalmıştır. Relaps oranları etiyoloji ve alt tipten bağımsız olarak değişkenlik göstermiştir. Sonuç: OİHA, erişkinlerde heterojen etiyoloji ve klinik seyir gösteren, tromboembolik komplikasyon riski taşıyan ve uzun dönem izlem gerektiren bir hastalıktır. Serolojik alt tiplerin ve etiyolojik sınıflamanın doğru belirlenmesi, tedavi ve izlem stratejilerinin planlanmasında kritik öneme sahiptir. Bu çalışma, OİHA yönetiminde kapsamlı etiyolojik değerlendirme, tromboemboli farkındalığı ve bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Autoimmune hemolytic anemia (AIHA), is a rare but clinically significant hematologic disorder characterized by the production of autoantibodies against red blood cells, resulting in hemolysis. In adults, AIHA may occur as a primary (idiopathic) condition or secondary to underlying diseases such as hematologic malignancies, autoimmune disorders, infections, solid tumors, or drug exposure. According to serological characteristics, AIHA is classified into warm type, cold type, and unclassified forms. The clinical course, treatment response, and prognosis of AIHA vary depending on etiological background and serological subtype. In addition, thromboembolic complications and relapse risk contribute significantly to disease-related morbidity. Objective: The aim of this study was to evaluate the demographic, clinical, and laboratory characteristics of adult patients diagnosed with AIHA, to compare differences between primary and secondary AIHA as well as among serological subtypes (warm, cold, and unclassified), and to analyze treatment approaches and clinical outcomes. Materials and Methods: This retrospective study included 77 adult patients diagnosed with AIHA and followed at the Hematology Clinic of Karadeniz Technical University Farabi Hospital between 2013 and 2023. Demographic data, etiological classification (primary vs. secondary), serological subtype, laboratory parameters, imaging findings, treatment modalities, treatment responses, relapse rates, thromboembolic events, and mortality data were retrospectively reviewed from medical records. Appropriate statistical analyses were performed to compare clinical and laboratory variables between groups. Results: Among the patients, 64.9% were female and 35.1% were male, with a mean age at diagnosis of 59±19 years. Primary AIHA was identified in 47% of patients, while 53% had secondary AIHA. Hematologic malignancies and autoimmune diseases were the most common causes of secondary AIHA. Of the patients classified according to serological subtypes, 69% were evaluated as warm-type AIHA and 31% as cold-type AIHA. All patients with cold-type AIHA had an underlying secondary etiology. Reticulocyte response was significantly higher in primary AIHA compared to secondary AIHA. Thromboembolic events occurred in 20.8% of patients, with pulmonary embolism (%45,5) being the most frequent complication. Patients who developed thromboembolism had higher C-reactive protein levels. Steroid response rates were higher in warm-type AIHA, whereas responses were limited in cold-type AIHA. Relapse rates varied independently of etiological classification and serological subtype. Conclusion: AIHA in adults is a heterogeneous disorder with variable etiology, clinical course, and treatment response, and it is associated with a considerable risk of thromboembolic complications. Accurate etiological assessment and determination of serological subtype are essential for optimizing treatment strategies and long-term follow-up. This study highlights the importance of comprehensive evaluation and individualized management in patients with AIHA.