Evre 1-4 kronik böbrek hastalarında SGLT-2 inhibitörü kullanımının inflamatuvar belirteçler üzerine etkisi
The effect of SGLT-2 inhibitor use on inflammatory markers in stage 1-4 chronic kidney disease patients
- Tez No: 994970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ALTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, SGLT-2 inhibitörleri, inflamasyon, CRP, eritrosit sedimentasyon hızı, Chronic kidney disease, SGLT-2 inhibitors, inflammation, CRP, erythrocyte sedimentation rate
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik böbrek hastalığı (KBH), dünya genelinde prevalansı giderek artan ve kardiyovasküler mortalite ile yakından ilişkili önemli bir halk sağlığı sorunudur. KBH patogenezinde kronik inflamasyon temel mekanizmalardan biridir. Son yıllarda SGLT-2 inhibitörlerinin kardiyo-renal koruyucu ve olası anti-inflamatuvar etkileri dikkat çekmekte olup, inflamatuvar biyobelirteçler üzerindeki etkilerini doğrudan değerlendiren çalışma sayısı sınırlıdır. Bu çalışmada, evre 1–4 KBH hastalarında SGLT-2 inhibitörü kullanımının inflamatuvar belirteçler üzerine etkisinin incelenmesi ve diyabetik ve koroner arter hasstası alt gruplarındaki olası farklılıkların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, retrospektif, gözlemsel kohort tasarımındaki bu çalışmaya, 01/09/2024–01/09/2025 tarihleri arasında takip edilen evre 1–4 KBH tanılı 733 hasta dahil edildi. Hastalar SGLT-2 inhibitörü kullanan (n=282) ve kullanmayan (n=451) olarak iki gruba ayrıldı. Demografik, klinik ve laboratuvar verileri incelendi. İnflamatuvar belirteçler olarak CRP, eritrosit sedimentasyon hızı (ESR), NLR, PLR, SII, SIRI, CAR ve PIV değerlendirildi. İstatistiksel analizler SPSS v29 ile yapıldı; p<0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: SGLTİ(+) grupta CRP düzeyi (2,4 ± 2,1 mg/L vs 4,4 ± 3,4 mg/L; p<0,001) ve ESR (12,1 ± 7,5 vs 16,1 ± 9,0 mm/saat; p<0,001) anlamlı olarak daha düşüktü. NLR, PLR, SII ve SIRI değerlerinde anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Ürik asit düzeyi SGLTİ(+) hastalarda anlamlı olarak daha düşüktü (p<0,001). Alt grup analizlerinde diyabetik hastalarda SGLT-2 inhibitörü kullanımı ile CRP, ESR ve CAR değerlerinde anlamlı azalma izlendi. Sonuç: Evre 1–4 KBH hastalarında SGLT-2 inhibitörü kullanımı, CRP ve sedimentasyon gibi klasik inflamatuvar biyobelirteçlerde anlamlı düşüş ile ilişkilidir. Bu bulgular, SGLT-2 inhibitörlerinin glisemik kontrolün ötesinde anti-inflamatuvar ve potansiyel renoprotektif etkilerini desteklemektedir. Daha geniş hasta popülasyonlarında prospektif çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir. x
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic kidney disease (CKD) is a growing global public health problem strongly associated with increased cardiovascular morbidity and mortality. Chronic inflammation plays a key role in CKD pathogenesis. Sodium-glucose cotransporter-2 (SGLT-2) inhibitors have gained attention for their cardio-renal protective and potential anti-inflammatory effects; however, studies directly evaluating their impact on inflammatory biomarkers remain limited. This study aimed to investigate the effects of SGLT-2 inhibitor use on inflammatory markers in stage 1–4 CKD patients and to assess differences among diabetic and coroner arter disease subgroups. Methods: This single-center, retrospective, observational cohort study included 733 patients diagnosed with stage 1–4 CKD between September 1, 2024 and September 1, 2025. Patients were divided into two groups: SGLT-2 inhibitor users (n=282) and non- users (n=451). Demographic, clinical and laboratory data were collected. Inflammatory markers including CRP, ESR, NLR, PLR, SII, SIRI, CAR and PIV were analyzed. Statistical analyses were performed using SPSS v29; p<0.05 was considered significant. Results: CRP levels (2.4 ± 2.1 vs 4.4 ± 3.4 mg/L; p<0.001) and ESR (12.1 ± 7.5 vs 16.1 ± 9.0 mm/h; p<0.001) were significantly lower in the SGLT-2 inhibitor group. No significant differences were observed in NLR, PLR, SII or SIRI (p>0.05). Uric acid levels were significantly lower in SGLT-2 inhibitor users (p<0.001). In subgroup analysis, diabetic patients receiving SGLT-2 inhibitors demonstrated significantly lower CRP, ESR and CAR. Conclusion: In stage 1–4 CKD patients, SGLT-2 inhibitor therapy is associated with significant reductions in CRP and ESR, supporting their anti-inflammatory and potential renoprotective effects beyond glycemic control. Further prospective, large- scale studies are warranted.