Bir irrigasyon solüsyonu olarak kitosanın antibakteriyel etkinliğinin değerlendirilmesi: Randomize klinik çalışma
Evaluation of the antibacterial effectiveness of chitosan as an irrigation solution: A randomized clinical trial
- Tez No: 994979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÇAKICI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İrrigasyon, kitosan, CFU, EDTA, sodyum hipoklorit, antibakteriyel etkinlik, Irrigation, chitosan, CFU, EDTA, sodium hypochlorite, antibacterial effectivenes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu randomize klinik çalışmanın amacı, kök kanal tedavisinde irrigasyon solüsyonu olarak kitosanın klinik antibakteriyel etkinliğini değerlendirmek ve bu etkinliği sodyum hipoklorit + EDTA ile sodyum hipoklorit + kitosan protokolleriyle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya endodontik tedavi gereksinimi olan toplam 93 tek köklü alt premolar diş dahil edildi. Örnekler blok randomizasyon yöntemiyle üç gruba ayrıldı. Grup I: sodyum hipoklorit + EDTA (n=32), Grup II: sodyum hipoklorit + kitosan (n=30) ve Grup III: kitosan (n=31). Her dişten irrigasyon öncesi (S1) ve irrigasyon sonrası (S2) mikrobiyolojik örnekler alındı; bakteri yükü koloni oluşturan birim (CFU) sayımı ile değerlendirildi. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro–Wilk testi, varyans homojenliği ise Levene testi ile değerlendirildi. İrrigasyon öncesi ve irrigasyon sonrası logCFU değerlerindeki değişimin gruplar arasındaki karşılaştırılmasında Tekrarlanan Ölçümlerde Varyans Analizi (Repeated Measures ANOVA) kullanıldı. Ayrıca, bakteriyel yükteki değişim üzerine dişin vitalite durumu ve periapikal lezyon varlığının olası etkilerini kontrol etmek amacıyla Kovaryans Analizi (ANCOVA) uygulandı. Tüm analizlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p <0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Tüm irrigasyon protokolleri irrigasyon sonrası istatistiksel olarak anlamlı bakteriyel yük azalması sağlamıştır (p <0,05). İrrigasyon protokolleri birbirleriyle karşılaştırıldığında, üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p> 0,05). Sonuçlar: Kitosanın klinik koşullarda, sodyum hipoklorit ve EDTA içeren geleneksel irrigasyon protokollerine benzer düzeyde antibakteriyel etkinlik göstermesi, bu ajanın biyouyumlu ve güvenli bir alternatif irrigant olarak endodontik uygulamalarda kullanılabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of this randomized clinical trial was to evaluate the clinical antibacterial effectiveness of chitosan as an irrigation solution in root canal treatment and to compare its performance with sodium hypochlorite + EDTA and sodium hypochlorite + chitosan irrigation protocols. Materials and Methods: A total of 93 single-rooted mandibular premolar teeth requiring endodontic treatment were included. Samples were allocated into three groups using block randomization: Group I: sodium hypochlorite + EDTA (n=32), Group II: sodium hypochlorite + chitosan (n=30), and Group III: chitosan (n=31). Microbiological samples were collected from each tooth before irrigation (S1) and after irrigation (S2), and bacterial load was evaluated using colony-forming unit (CFU) counts. The normality of the data was assessed using the Shapiro–Wilk test, and homogeneity of variances was examined using the Levene test. Changes in logCFU values between S1 and S2 among the groups were analyzed using Repeated Measures ANOVA. In addition, the potential effects of tooth vitality status and the presence of periapical lesions on bacterial load reduction were assessed using ANCOVA. Statistical significance was set at p <0,05. Results:All irrigation protocols resulted in a statistically significant reduction in bacterial load after irrigation (p <0,05). No statistically significant difference was found among the three groups when irrigation protocols were compared (p> 0,05). Conclusion:The finding that chitosan demonstrated antibacterial effectiveness comparable to conventional sodium hypochlorite and EDTA-based irrigation protocols supports its potential use as a biocompatible and safe alternative irrigant in endodontic practice.