1965-1975 arası türk sineması'nda bedenin tasarımı; güzellik, çirkinlik ve sakatlık temsilleri
Design of the body in turkish cinema between 1965-1975; representations of beauty, ugliness and disability
  1. Tez No: 994992
  2. Yazar: KEVSER ÇAKIR DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: A Grammar of the Turkish Language, A Grammar of the Turkish Language
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk Sineması'nda 1965–1975 yılları arasında üretilen ve geniş izleyici kitlesine ulaşan filmleri beden temsilleri açısından incelemektedir. Sinemaya katılımın ve film üretiminin belirgin biçimde arttığı bu dönem, popüler sinemanın toplumsal normları aktaran güçlü bir temsil alanına dönüştüğü bir sürece karşılık gelmektedir. Çalışmanın amacı, bu yıllarda bedenin güzellik, çirkinlik ve sakatlık kategorileri ekseninde hangi estetik ve politik kodlarla kurgulandığını ortaya koymaktır. Tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde bedenin tarihsel ve kuramsal arka planı ele alınmakta, ikinci bölümde bedeni kategorileştiren özgün kavramsal çerçeve tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde ise seçili film örnekleri üzerinden beden temsilleri analiz edilmektedir. Post-kolonyal söylem analiziyle yürütülen çalışma, bedenin Türk sinemasında Batı merkezli normlarla yerel ahlaki ve melodramatik kodlar arasında şekillenen bir temsil alanı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines films produced in Turkish cinema between 1965 and 1975 through the lens of body representation. This period is marked by a significant increase in film production and audience participation, during which popular cinema functioned as a powerful medium for transmitting social norms. The study aims to analyze how the body was constructed through aesthetic and political codes within the categories of beauty, ugliness, and disability. The thesis consists of three sections. The first outlines the historical and theoretical debates on the body, while the second introduces the study's original conceptual framework based on bodily categorization. The third section analyzes selected films from the period. Employing postcolonial discourse analysis alongside film analysis, the study argues that body representations in Turkish cinema are not mere reflections of Western norms but discursive formations shaped by the articulation of Western ideals with local moral and melodramatic codes.