48-72 aylık çocuğu olan annelere yönelik mahremiyet eğitimi programının annelerin mahremiyete yönelik farkındalık düzeyine etkisi
The effect of a privacy education program designed for mothers with children aged 48–72 months on mothers' level of awareness regarding privacy
  1. Tez No: 995023
  2. Yazar: HASRET SEMRA SALİHOĞLU YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KANAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farkındalık, Mahremiyet, Awareness, Privacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, 48–72 aylık çocuğu olan annelere yönelik hazırlanan mahremiyet eğitimi programının, ailelerin mahremiyet farkındalık düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırmada, deney-kontrol gruplu, ön test–son test yarı deneysel desen kullanılmış, eğitim öncesi ve sonrası ebeveynlerin mahremiyet farkındalık düzeyleri karşılaştırılmıştır. Araştırmada katılımcı olarak, 15 deney ve 14 kontrol grubunda olmak üzere toplam 29 anne yer almaktadır. Annelere araştırmacı tarafından hazırlanmış olan Mahremiyet Eğitimi Programı (MEP) 6 hafta boyunca haftada iki kez olarak uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”ve İşler ve Kanak (2024) tarafından geliştirilmiş olan“3-6 Yaş Çocuğa Sahip Ebeveynler İçin Mahremiyet Eğitimi Farkındalık Ölçeği (MEFÖ)”kullanılmıştır. Araştırmanın temel amacı doğrultusunda, zaman (ön test–son test) ve grup (deney–kontrol) etkilerinin yanı sıra zaman × grup etkileşimini test etmek amacıyla doğrusal karışık model kurulmuştur. Modelde anneler rasgele etki (random intercept) olarak tanımlanmış, sabit etkiler için Tip III ANOVA ve Satterthwaite düzeltmesi uygulanmıştır. Analiz yöntemine göre doğrusal karışık modeller için R Studio'da lmerTest paketi kullanılmıştır. Demografik değişkenler ile deney grubu katılımcılarının son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken; annelerin mahremiyet eğitim farkındalık düzeylerinde eğitim sonrasında anlamlı bir biçimde artış gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the effect of a privacy education program designed for mothers of children aged 48–72 months on families' levels of privacy awareness. In the study, a quasi-experimental design with experimental and control groups, employing a pretest–posttest model, was used, and parents' privacy awareness levels before and after the training were compared. The study sample consisted of a total of 29 mothers, with 15 in the experimental group and 14 in the control group. The Privacy Education Program (PEP), developed by the researcher, was implemented with the mothers in the experimental group twice a week over a period of six weeks. As data collection tools, the“Personal Information Form”developed by the researcher and the“Privacy Education Awareness Scale for Parents of Children Aged 3–6”(PEAS), developed by İşler and Kanak (2024), were used. In line with the primary aim of the study, a linear mixed-effects model was constructed to test the effects of time (pretest–posttest), group (experimental–control), and the time × group interaction. In the model, mothers were defined as a random effect (random intercept), and Type III ANOVA with the Satterthwaite approximation was applied for fixed effects. According to the analysis approach, the lmerTest package in RStudio was used for linear mixed-effects modeling. While no statistically significant differences were found between demographic variables and posttest scores of the participants in the experimental group, a significant increase in mothers' privacy education awareness levels was observed after the training