Tahir Alangu'nun“Billur Köşk Masalları”adlı eserinin söz varlığı ve Türkçe öğretimi açısından incelenmesi
An examination of the vocabulary of Tahir Alangu's Billur Köşk Ma-salları in terms of vocabulary and Turkish language teaching
  1. Tez No: 995024
  2. Yazar: MİRAY ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP ALPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Billur Köşk, Söz varlığı, Türkçe öğretimi, Crystal Manor, Vocabulary, Turkish teaching
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Çalışmada, Tahir Alangu'nun Billur Köşk Masalları adlı eserinin Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan 18. baskısı esas alınmış; eserde yer alan söz varlığı unsurları Türkçe öğretimine katkıları açısından incelenmiş ve araştırmada temel kaynak olarak Doğan Aksan'ın Türkçenin Sözvarlığı adlı eserinden yararlanılmıştır. Söz varlığı, dilin canlılığını ve ifade gücünü belirleyen en temel unsurlardandır. Top-lumların yalnızca dillerini değil kültürlerini, tarihlerini, geleneklerini ve göreneklerini kuşaktan kuşağa aktarmaktadır. Bu yönüyle, milletlerin geçmiş ile gelecek arasındaki bağını güçlendirir ve toplumsal hafızasının korunmasına katkı sağlamaktadır. Bu araştırmada, Tahir Alangu'nun“Billur Köşk Masalları”adlı eserinde yer alan ma-salların söz varlığı unsurları incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, masallarda kulla-nılan söz varlığı ögelerini belirlemek, bunların kullanım sıklıklarını ve dağılımlarını ortaya koymak ve söz konusu unsurların Türkçe öğretimi açısından taşıdığı değeri de-ğerlendirmektir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımlarından doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın verileri, eserde yer alan şu masallardan elde edilmiştir: Billur Köşk ile Elmas Gemi, Helvacı Güzeli, Ağlayan Nar ile Gülen Ayva, Muradına Eren Dilber, Mu-radına Ermeyen Dilber, Tasa Kuşu, Zümrüdüanka Kuşu, İğci Baba, Hırsız ile Yankesi-ci, Sefa ile Cefa, Alicengiz Oyunu, Saka Güzeli, Karayılan ve Mercan Kız. Bu masalların her biri, içerdiği söz varlığı unsurları bakımından ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Eserde yer alan söz varlığı öğeleri; deyimler, atasözleri, ikilemeler, kalıp sözler, yabancı sözcükler, yansıma sözcükler, argo sayılabilecek ifadeler ve isimler olmak üzere çeşitli kategorilere ayrılmıştır. Her bir öge, metin içerisindeki bağlamı, sayfa numarası, kullanım sıklığı ve anlam değeri dikkate alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the 18th edition of Tahir Alangu's work Billur Köşk Masalları, published by Yapı Kredi Publications, was taken as the basis; the vocabulary elements in the work were examined in terms of their contributions to Turkish language teaching, and Doğan Aksan's Türkçenin Sözvarlığı was used as the primary reference source for the research. Vocabulary is one of the fundamental components that determine the vitality and expressive power of a language. It serves as a bridge that transfers not only the langua-ge but also the culture, history, traditions, and customs of societies from one genera-tion to another. In this respect, language strengthens the connection between a nation's past and future and contributes to the preservation of its collective memory. In this research, the vocabulary elements in Tahir Alangu's Billur Köşk Tales were analyzed. The main purpose of the study is to identify the vocabulary elements used in these tales, to determine their frequency and distribution, and to evaluate their signifi-cance in terms of Turkish language teaching. The study was carried out using the qua-litative research method of document analysis. The data of the study were obtained from the following tales in the work: Billur Köşk ile Elmas Gemi, Helvacı Güzeli, Ağlayan Nar ile Gülen Ayva, Muradına Eren Dilber, Muradına Ermeyen Dilber, Tasa Kuşu, Zümrüdüanka Kuşu, İğci Baba, Hırsız ile Yan-kesici, Sefa ile Cefa, Alicengiz Oyunu, Saka Güzeli, Karayılan, and Mercan Kız. Each of these tales has been evaluated individually in terms of the vocabulary ele-ments it contains. The vocabulary items in the work have been categorized into various groups, including idioms, proverbs, reduplications, formulaic expressions, loanwords, onomatopoeic words, expressions that can be considered slang, and proper nouns. Each element has been analyzed by taking into account its contextual use within the text, page number, frequency of occurrence, and semantic value.