Yeni bir disiplin alanı olarak spor iletişimi
Sports communication as a new discipline
  1. Tez No: 995022
  2. Yazar: SABAHAT KAHYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM YILMAZ BİLECEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bibliyometrik haritalama, Spor, Web of Science, İletişim, Bibliometric mapping, Sports, Web of Science, Communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Mevcut çalışmada,“Spor İletişimi”anahtar kelimesinin ilişkilendirildiği olay ve olguların detaylı bir şekilde incelenmesi amaçlanmıştır. Verilerin niteliksel olarak değerlendirilmesinde MAXQDA programı verilerin analizinde, Web of Science(WoS) veri tabanı, bibliyometrik görselleştirme için ise VOSviewer programı kullanılmıştır. Değerlendirme sonucunda WoS veritabanında toplam 118 yayına ulaşılmıştır. Yayınların çalışmaya dâhil edilmesinde PRISMA 2020 akış diyagramından yararlanılmıştır. Toplamda 51 çalışma mevcut araştırma kapsamında değerlendirilmiştir. Elde edilen yayınların niteliksel olarak değerlendirmesinde ise çalışma sayısı 50'ye düşürülmüştür. Çalışmada yazarların araştırmacı profilleri ve yazar ortaklıklarında ise yine,“Ferrucci, Patrick”6 yayınla birinci sırada yer aldığı; ve yazar ortaklıklarında ise yine“Ferrucci, Patrick”in 6 yayın, 75 alıntı ve 9 toplam bağlantı kuvvetiyle ilk sırada bulunduğu görülmüştür.“Spor ve İletişim”alanında yayınların ilişkili olduğu kurumlar incelendiğinde,“University of Colorado Boulder”ve“University of Colorado System”üniversitelerin 7'şer yayın ile birinci sırada oldukları tespit edilmiştir. Yayınların ait olduğu ülkeler değerlendirildiğinde, en fazla yayının 34 çalışma ile ABD'de üretildiği raporlanmıştır. Yayınların yayıncı kuruluş ve erişim durumlarına göre yapılan incelemede Sage Journals'ın 21 yayınla ve All Open Access erişiminin ise 12 yayınla ilk sırada yer aldığı belirlenmiştir. Verilerin ortak yazarlığına ilişkin ülke bağlantısına göre ABD'nin 34 yayın, 482 alıntı ve 7 toplam bağlantı kuvvetiyle birinci sırada yer aldığı görülmüştür. Konu ile ilgili ortak oluşum anahtar kelime bağlantısında,“Sports Communication”kelimesinin 35 oluşum, 138 toplam bağlantı kuvvetiyle birinci sırada olduğu tespit edilmiştir. Verilerin alıntı doküman bağlantısında,“Brown (2015)”in 70 alıntı ve 5 bağlantı kuvvetiyle ilk sırada yer aldığı; alıntı kaynak bağlantısında ise“Communication & Sport”un 19 doküman, 239 alıntı ve 4 toplam bağlantı kuvvetiyle birinci sırada olduğu raporlanmıştır. Çalışmaların yöntem türlerine ilişkin analiz sonuçları incelendiğinde, bu alanda en çok nitel araştırma yönteminin, 33 belgeyle (%66) kullanıldığı görülmüştür. Konu türleri bakımdan ise temel alana ilişkin yapılan çalışmaların, 34 belgeyle (%68) en yüksek orana sahip olduğu tespit edilmiştir. Medya türlerine ilişkin analiz sonuçları bakımından, sosyal medyanın 14 belgeyle (%28) en yüksek orana sahip olduğu raporlanmıştır. Spor branşı türleri açısından yapılan değerlendirme ise Amerikan Futbolu'nun, 6 belgeyle (%10) en yüksek seviyede temsil edildiği görülmüştür.“Spor İletişimi”ile ilgili daha fazla veri tabanın taranması ve farklı değerlendirme yöntemlerine dayalı metodolojik çalışmaların artırılmasının, alana önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study, it is aimed to conduct an in-depth examination of the events and phenomena associated with the keyword“Sports Communication.”For the qualitative evaluation of the data, the MAXQDA software was used for data analysis, the Web of Science (WoS) database was utilized as the data source, and the VOSviewer software was employed for bibliometric visualization. As a result of the evaluation, a total of 118 publications were identified in the Web of Science (WoS) database. The PRISMA 2020 flow diagram was used in the selection process of the publications to be included in the study. In total, 51 studies were evaluated within the scope of the present research. In the qualitative evaluation of the publications obtained, the number of studies was reduced to 50. In the study, analyses of authors' researcher profiles and co-authorship networks revealed that“Ferrucci, Patrick”ranked first with six publications. Moreover, in the co-authorship analysis,“Ferrucci, Patrick”also held the leading position with six publications, 75 citations, and a total link strength of nine. When the institutions associated with publications in the field of“Sports and Communication”were examined, it was determined that the University of Colorado Boulder and the University of Colorado System ranked first, each with seven publications. In terms of the countries to which the publications belonged, it was reported that the highest number of publications was produced in the United States, with a total of 34 studies. In the analysis conducted according to publishers and access types, it was determined that SAGE Journals ranked first with 21 publications, while All Open Access access type ranked first with 12 publications. Furthermore, based on the country co-authorship network, the United States was found to rank first with 34 publications, 482 citations, and a total link strength of seven. In the co-occurrence keyword network related to the topic, the keyword“Sports Communication”was identified as ranking first with 35 occurrences and a total link strength of 138. In the citation document network,“Brown (2015)”ranked first with 70 citations and a link strength of five, while in the cited source network,“Communication & Sport”was reported to rank first with 19 documents, 239 citations, and a total link strength of four. When the analysis results regarding the methodological approaches of the studies were examined, it was observed that qualitative research methods were the most frequently used in this field, accounting for 33 documents (66%). In terms of subject categories, studies focusing on the core field were found to have the highest proportion, with 34 documents (68%). Regarding the analysis results related to media types, social media was reported to have the highest proportion, with 14 documents (28%). In terms of sports disciplines, American football was found to be the most highly represented sport, accounting for six documents (10%).It is considered that expanding the analysis by examining additional databases related to“Sports Communication”and increasing methodological studies based on different evaluation approaches would make significant contributions to the field.