Yoğun bakım ünitelerinden izole edilen metisiline duyarlı ve dirençli staphyloccus aureus suşlarının antibiyotik duyarlılıkları ile plazmid ve plazmid restriksiyon profillerinin karşılaştırılması
Comparison of antibiotic susceptibility tests, plasmid profiles and restriction enzyme analysis of plasmid DNA of methicillin susceptibile and resistant-staphyloccus aureus strains isolated from intensive care units
- Tez No: 99504
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE YÜCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: MRSA, MSSA, Plazmid, REAP
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
l.OZET YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDEN İZOLE EDİLEN METİSİLLİNE DUYARLI ve DİRENÇLİ STAPHYLOCOCCUS AUREUS SUŞLARININ ANTİBİYOTİK DUYARLDKL ARI İLE PLAZMİD ve PL AZMİD RESTRİKSİYON PROFİLLERİNİN KARŞDLAŞTnULMASI Muhammet! EI-MAREİ Günümüzde antibiyotiklerin uygunsuz ve yoğun olarak kullanılmalarının sonucu dirençli mikroorganizmalarla oluşan infeksiyonlann sağaltımında büyük zorluklar yaşanmaktadır. Metisiline dirençli S. aureus (MRSA) gerek sağaltım zorluklan gerekse hastane infeksiyonu epidemilerine yol açması açısından ciddi bir sorun oluşturmaktadır. MRSA infeksiyonlanmn epidemiyolojik yönden incelenmesi ve hastane infeksiyonu olarak yayılma yollarının belirlenmesi için izolatlanmn tanımlanması ve ayırt edilmesi gerekir. Bu nedenle, çalışmamızda yoğun bakım ünitelerinden (YBÜ), 62 hastanın değişik örneklerinden izole edilen 71 MRSA ve 10 metisiline duyarlı S. aureus (MS S A) izolatlanmn; antibiyotik duyarlılıklan, plazmid profilleri ve plazmid restriksiyon profilleri (restriction endonuclease analysis of plasmid DNA“REAP ”) belirlenmesi ve epidemiyolojik açıdan değerlerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kasım 1996-Mayıs 1997 döneminde izole edilen 81 S.aureus izolatından, 10'u MSSA ve 71'i MRSA olarak identifiye edildi.Bu izolatlann 28'i (%34.5) kan, 31'i(%38.2) trakeal sekret, 11 'i (%13.5)kateter ve ll'i (%13.5) değişik materyallerden izole edildi. MSSA izolatlan; antibiyotik duyarlılık testi ile 4, plazmid profillerinde 3 ve REAP profillerinde de 2 gruba, MRSA izolatlan ise antibiyotik duyarlılık testi ile 13, plazmid profillerinde 4 ve REAP' de 5 gruba aynldı. MRSA izolatlanmn oluşturduğu plazmid profillerinden 3. ve 4. gruplar kendi içinde 2'şer, REAP profillerinden 1.2.3. ve 5. gruplan ise kendi içinde 2'şer alt gruba aynldı. Epidemiyolojik açıdan plazmid ve REAP profillerinin antibiyotik duyarlılık testlerinden daha ayırt edici olduğunu, ancak her üç yöntemin %100 ayırt etme gücüne sahip olmadığı sonucuna vanldı. Diğer taraftan MSSA izolatlannına ait plazmid profillerinden 3.grupta antibiyotik duyarlılık testlerinde çoklu direnç gözlendiği ve bu grubun MRSA izolatlanna ait plazmid profillerinden 3. grubun 1. alt gruba benzerlik gösterdiği dikkat çekmiştir. Ancak aynı grupların REAP'ta farklı bantlar göstermesi, REAP'ın diğer yöntemlerden daha ayırt edici olduğunu göstermektedir. Başka bir ifade ile tiplendirmede; REAP> plazmid profilleri> disk difüzyon şeklinde gösterilebilir. Ancak tiplendirme ve epidemiyolojik verileri elde etmek için, basit, ucuz ve kolay yorumlanabilir olduklarından klinik laboratuvarlarca, her üç yöntemin aynı anda kullanılmasının yararlı olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
2.SUMMARY COMPARISON OF ANTIBIOTIC SUSCEPTIBILITY TESTS, PLASMID PROFILES and RESTRICTION ENZYME ANALYSIS OF PLASMID DNA OF METICILLIN SUSCEPTIBLE AND RESISTANT- STAPHYLOCOCCUS AUREUS STRAINS ISOLATED FROM INTENSIVE CARE UNITS Muhammcd E1-MAREİ Recently therapy in infections with resistant bacteria became harder because of antibiotics that are used in wide range. One of the important infections due to these agents is meticillin resistant S. aureus (MRS A) which is hard to cure and nosocomial epidemics easily arise according to its resistance rate. MRSA strains should be differentiated and named to analyse epidemiologically and find the route of infection. For this aim, we took materials from intensive care units(ICU) and 71 MRSA and 10 methicillin suscebtible S.aureus (MSSA), totally 81 strains in various specimens of 62 patients were investigated with antibiotic susceptibility tests, plasmid profiles and plazmid restriction profiles all together to evaluate epidemiologically. During November 1996- December 1997 period, 71 MRSA and 10 MSSA, totally 81 strains were isolated and evaluated. The distribution of infections according to body sites were as follows; blood, tracheal secret, catheter and various specimens respectively, 28(34.5%), 31 (38.2%), 11(13.5%), 11(13.5%). MSSA strains were divided into groups of 4 in antibiotic susceptibility tests, 3 in plazmide profiles and 2 in REAP tests.However MRSA strains were divided into 13 groups in antibiotic susceptibility tests, 4 in plasmid profiles, in which 3rd and 4th also subdivided into 2 subgroup, 5 groups in REAP in which l'st,2'nd,3'rd and 5'th group were subdivided into 2 subgroup. In respect to epidemiologically survey, plazmide profiles and REAP seems to discriminate more, respect to antibiograms but at the same time neither of them 100 % accurately differential. According to the plasmid profile of the 3'rd MSSA group showedmultidrug resistance by antibiotic susceptibility tests, we noticed that it showed the same plasmid profile in MRS A l'st subgroup of 3rd group. But the same groupes were different in REAP tests. As a conclusion, in order to distinguish the discriminatory power of the strains, REAP is better than antibiotic susceptibility tests and plasmid profiles. In other words, we may formulate this like disk diffusion< plasmide profile