Deneysel diyabetik nöropati modelinde speksinin etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of spexin in the experimental diabetic neuropathy model
  1. Tez No: 995048
  2. Yazar: MEHMET REFİK BAHAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT TEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Dorsal Kök Gangliyonu, Nöropatik Ağrı, Speksin, Diabetes, Dorsal Root Ganglion, Neuropathic Pain, Spexin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diyabetik nöropati (DN), insülin metabolizması ile ilişkili bir hastalıktır kronik hiperglisemi nedeniyle ortaya çıkar. Bu çalışmada, peptit yapılı bir hormon olan Speksin'in diyabetik nöropatinin in vivo ve in vitro modellerinde etkileri araştırıldı. Materyal ve Metot: Çalışmada 40 adet Balb-c ırkı erkek fare; Kontrol, DN, DN+SPX-12.5 ve DN+SPX-25 olmak üzere 4 gruba ayrıldı (n=10). Kontrol dışındaki gruplara intraperitonal (i.p.) olarak tek doz streptozotosin (150mg/kg) enjekte edildi ve 72 saat sonra kan glukoz seviyeleri ölçülerek 250 mg/dL'nin üzerinde seyreden hayvanlar diyabet kabul edildi. Daha sonra diyabetik hayvanlarda DN gelişmesi için 21 gün beklenildi. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmadı, DN grubuna 15 günlük süreyle i.p. olarak SF enjeksiyonu yapıldı. 12.5 µg/kg ve 25 µg/kg SPX i.p. olarak sırasıyla DN+SPX-12.5 ve DN+SPX-25 gruplarına uygulandı. Deneyin sonlandırılmasının ardından dekapite edilen farelerin kan ve pankreas dokularından numuneler alındı. 1-2 günlük Wistar Albino ırkı sıçanlarından alınan dorsal kök gangliyonları (DKG), 24 saat boyunca yüksek glikoza maruz bırakılarak in vitro DN modeli oluşturuldu. SPX'in hücre sağkalımına etkisi değerlendirildi. Bulgular: SPX uygulamasının nosiseptif ağrı testleri sonucunda ağrı duyarlılığını düzenlediği belirlendi (p<0.05). Bununla birlikte SPX'in oksidatif stres parametlerini azalttığı (p<0.05) ve histopatolojik hasarı azalttığı (p<0.0001) tespit edildi. Ayrıca DKG'de hücre canlılığını artırdığı belirlendi (p<0.05). Sonuç: SPX'in ağrı duyarlılığını iyileştirdiği, oluşan inflamasyona bağlı oksidatif hasarı azalttığı ve anti inflamatuar etkinlik gösterdiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetic neuropathy (DN) is a disease related to insulin metabolism that arises due to chronic hyperglycemia. In this study, the effects of Spexin, a peptide hormone, were investigated in vivo and in vitro models of diabetic neuropathy. Material and Method: In the experiment, 40 male Balb-c mice were separated into 4 groups: Control, DN, DN+SPX-12.5, and DN+SPX-25 (n=10). A single dose of streptozotocin (150mg/kg) was injected i.p. into control groups, and blood glucose levels were measured 72 hours later. Animals with levels exceeding 250 mg/dL were considered diabetic. Then, 21 days were waited for the development of DN in diabetic animals. No intervention was applied to the control group, while the DN group received i.p. SF injections for 15 days. 12.5 µg/kg and 25 µg/kg SPX were administered intraperitoneally to the DN+SPX-12.5 and DN+SPX-25 groups, respectively. After the experiment was terminated, samples were taken from the blood and pancreatic tissues of the decapitated mice. DRG were harvested from 1-2 day old Wistar Albino rats, and an in vitro DN model was created by exposing them to high glucose for 24 hours. The effect of SPX on cell survival was evaluated. Results: The SPX administration was found to regulate pain sensitivity in nociceptive pain tests (p<0.05). In addition, SPX decreased oxidative stress parameters (p<0.05) and histopathological damage (p<0.0001). It was also determined that increased cell viability in DKG (p<0.05). Conclusion: SPX was shown to improve pain sensitivity, reduce oxidative damage associated with inflammation, and exhibit anti-inflammatory activity.