Miyoplu olgularda non-spesifik kronik boyun ağrısıyla ilişkili parametrelerin incelenmesi
Investigation of parameters associated with non-specific chronic neck pain in myopic individuals
- Tez No: 995049
- Danışmanlar: PROF. DR. MERİÇ YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağızdan soluk alma, Boyun ağrısı, Miyopi, Propriyosepsiyon, Solunum, Temporomandibular eklem, Mouth breathing, Neck pain, Myopia, Proprioception, Respiration, Temporomandibular joint
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, miyopi tanısı bulunan bireylerde non-spesifik kronik boyun ağrısının (NSKBA); solunum fonksiyonları ve solunum kas kuvveti, oküler biyometrik ölçümler, stomatognatik sistem parametreleri, servikal postür ve servikal propriyosepsiyon (eklem pozisyon hissi hatası; EPHH) üzerindeki etkilerini incelemek ve bu değişkenlerin ağrı, dizabilite ve miyopi derecesi ile ilişkilerini değerlendirmektir. Kesitsel olarak planlanan çalışmaya, miyopi ve NSKBA'sı olan bireyler (Grup 1), yalnız miyopisi olan bireyler (Grup 2) ve asemptomatik emmetrop kontroller (Grup 3) dâhil edilmiş; her grupta 24 olmak üzere toplam 72 katılımcının verileri analiz edilmiştir. Gruplar demografik ve klinik özellikler açısından genel olarak benzerdi (p>0,05). Solunum fonksiyon parametreleri (FEV₁, FVC, FEV₁/FVC ve PImax) açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Maksimum ekspiratuar basınç (PEmax) değerlerinin ise Grup 1'de daha düşük olduğu ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği belirlendi (p<0,05). Oküler biyometrik değerlendirmelerde yalnızca aksiyel uzunluk açısından gruplar arasında anlamlı fark saptandı (p<0,05); santral kornea kalınlığı, pupil açıklığı ve göz içi basıncı açısından gruplar arasında fark bulunmadı (p>0,05). Grup 1'de ağrı şiddeti ile sferik eşdeğer arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler belirlendi (p<0,05). Ayrıca Grup 1'de FEV₁ ve FEV₁/FVC oranlarının refraktif ölçümlerle anlamlı ilişkiler gösterdiği ve oküler parametrelerin bu solunum değişkenlerini yordadığı saptandı (p<0,05). Stomatognatik sistem değerlendirmelerinde oklüzyon sınıfı dağılımları gruplar arasında farklılık göstermedi (p>0,05). Temporomandibular eklem hareketlerinden yalnızca ağrılı ve ağrısız ağız açıklığı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulundu (p<0,05). Dil pozisyonu, ağız solunumu varlığı, su retansiyon testi ve kademeli ayna testi sonuçları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Grup 1'de ağrı şiddeti ile kademeli ayna testi mesafesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler belirlendi (p<0,05). Servikal postür parametreleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Servikal propriyosepsiyon, eklem pozisyon hissi hatası (EPHH) ölçümleri ile değerlendirilmiş; fleksiyon, ekstansiyon, sağ/sol lateral fleksiyon ve sağ/sol rotasyon yönlerinin tamamında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<0,001). Ayrıca servikal propriyosepsiyon parametreleri ile ağrı ve dizabilite düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç olarak, NSKBA bulunan ve miyopi tanısı olan bireylerde stomatognatik sistem, oküler biyometri, servikal propriyosepsiyon ve solunum parametrelerinde çok boyutlu fonksiyonel değişiklikler gözlenmektedir. Bu bulgular, NSKBA ve kırma kusuru olan olguların değerlendirilmesinde yalnızca lokal ağrı odaklı yaklaşımların yeterli olmadığını; görsel sistem, stomatognatik yapı, solunum fonksiyonları ve servikal sensörimotor kontrolü içeren bütüncül değerlendirme yaklaşımlarının klinik izlem ve rehabilitasyon sürecinde dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of non-specific chronic neck pain (NSCNP) on respiratory functions and respiratory muscle strength, ocular biometric measurements, stomatognathic system parameters, cervical posture, and cervical proprioception (joint position error; JPE) in individuals with myopia, and to evaluate the relationships of these variables with pain and disability. In this cross-sectional study, individuals with both myopia and NSCNP (Group 1), individuals with myopia only (Group 2), and asymptomatic emmetropic controls (Group 3) were included; data from a total of 72 participants, with 24 individuals in each group, were analyzed. The groups were generally similar in terms of demographic and clinical characteristics (p>0.05). No significant differences were found among the groups in respiratory function parameters (FEV₁, FVC, FEV₁/FVC, and PImax) (p>0.05). However, maximum expiratory pressure (PEmax) values were lower in Group 1, and a statistically significant difference was observed among the groups (p<0.05). In ocular biometric assessments, a statistically significant difference among the groups was found only for axial length (p<0.05); no significant differences were observed among the groups in central corneal thickness, pupil diameter, or intraocular pressure (p>0.05). In Group 1, significant negative correlations were identified between pain intensity and spherical equivalent (p<0.05). In addition, in Group 1, FEV₁ and FEV₁/FVC ratios showed significant associations with refractive measurements, and ocular parameters were found to predict these respiratory variables (p<0.05). In stomatognathic system evaluations, occlusal class distributions did not differ among the groups (p>0.05). Among temporomandibular joint movements, statistically significant differences among the groups were observed only for painful and pain-free mouth opening (p<0.05). No significant differences were found among the groups in terms of tongue position, presence of mouth breathing, water retention test results, or graded mirror test outcomes (p>0.05). In Group 1, statistically significant associations were identified between pain intensity and graded mirror test distance (p<0.05). No significant differences were found among the groups in cervical posture parameters (p>0.05). Cervical proprioception was assessed using joint position error (JPE) measurements, and statistically significant differences among the groups were detected in all movement directions, including flexion, extension, right/left lateral flexion, and right/left rotation (p<0.001). Additionally, significant associations were found between cervical proprioception parameters and pain and disability levels (p<0.05). In conclusion, multidimensional functional changes were observed in the stomatognathic system, ocular biometry, cervical proprioception, and respiratory parameters in individuals with both NSCNP and myopia. These findings indicate that, in the evaluation of individuals with NSCNP and refractive errors, approaches focusing solely on local pain are insufficient, and that comprehensive assessment strategies incorporating the visual system, stomatognathic structures, respiratory functions, and cervical sensorimotor control should be considered in clinical follow-up and rehabilitation processes.