Kamu ve özel diş polikliniklerine başvuran hastaların uzaktan sağlık hizmetlerine yönelik tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the attitudes of patients applying to public and private dental clinics towards remote health services
  1. Tez No: 995047
  2. Yazar: İSA SOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KÜÇÜKKENDİRCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Covid 19, Tele sağlık, Tele tıp, Uzaktan Sağlık Hizmetleri. ulacaktır, Covid 19, Remote Healthcare, Telehealth, Tele-medicine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Daha sonra doldurİnsanlığın varoluşundan bu yana sağlık, önemini her zaman ve her şartta göstermiştir. Bununla birlikte kaçınılmaz olarak sağlık hizmetleri de sürekli bir değişim ve dönüşüm içerisinde olmuştur. Bu değişim ve dönüşüm toplumun artan sağlık hizmetleri ihtiyacını karşılayacak şekilde olmalıdır. Son dönemde özellikle covid 19 pandemisi sebebiyle uzaktan sağlık hizmetlerinin önemi anlaşılmıştır. Bu araştırmanın amacı, Konya İli Meram ilçesinde kamu ve özel ağız ve diş sağlığı polikliniklerine başvuran bireylerin uzaktan sağlık hizmetlerine yönelik tutumlarının değerlendirilmesidir. Kesitsel tipteki bu araştırma, 01-31 Mayıs 2023 tarihleri arasında Konya ili Meram ilçesinde bulunan özel ağız ve diş sağlığı poliklinikleri ile Necmettin Erbakan üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne başvuran, 18 yaş ve üzeri, en az okur-yazar düzeyinde olan 404 katılımcı ile yürütülmüştür. Çalışma 01.05.2023 ve 31.05.2023 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak iki bölümden oluşan bir anket formu kullanılmıştır. Birinci bölümde katılımcıların sosyodemografik özellikleri ve sağlık hizmeti kullanımına ilişkin 18 soru yer almıştır. İkinci bölümde ise 2023 yılında geliştirilen ve 18 maddeden oluşan“Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Kullanılmasına Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler ve uygun parametrik/parametrik olmayan testler ile analiz edilmiştir. Bulgulara baktığımız zaman katılımcıların %60,1'i kadın, %39,9'u erkektir. Katılımcıların %63,9'u evli, %36,1'i bekârdır. Eğitim düzeyi bakımından %41,1'i üniversite mezunu, %23,3'ü lise mezunu, %35,6'sı diğer eğitim düzeylerinde yer almaktadır. Katılımcıların %53,2'si aktif olarak çalışmakta, % 46,8'i çalışmamaktadır. Gelir durumunun yetersiz olduğunu belirtenlerin oranı %28,2, gelirinin giderine denk olduğunu belirtenlerin oranı %52, yeterli olduğunu belirtenlerin oranı ise %19,8'dir. Katılımcıların %93,6'sı teknolojik cihaz kullanmakta, %91,8'inin evinde engelli ve bakıma muhtaç birey bulunmamaktadır. Analizler sonucunda, evde engelli veya bakıma muhtaç birey bulunması ile uzaktan sağlık hizmetlerine yönelik tutum arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). Sonuç olarak elde edilen bulgular, evde engelli veya bakıma muhtaç birey varlığının uzaktan sağlık hizmetlerine yönelik tutum üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Uzaktan sağlık hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaştırılması, özellikle bakım gereksinimi olan bireylerin ve ailelerinin bu hizmetlerden daha etkin yararlanabilmesi açısından önemlidir. Bu nedenle, toplumda uzaktan sağlık hizmetlerine ilişkin farkındalık ve kabul düzeyini artırmaya yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the dawn of humanity, health has always demonstrated its importance in every situation and under all circumstances. However, healthcare services have inevitably been in a constant state of change and transformation. This change and transformation must be such that it meets the growing healthcare needs of society. Recently, especially due to the Covid-19 pandemic, the importance of remote healthcare services has become clear. The aim of this research is to evaluate the attitudes of individuals who apply to public and private oral and dental health clinics in Meram district of Konya Province towards distance health services. This cross-sectional study was conducted between May 1 and May 31, 2023, with 404 participants aged 18 years and older who were at least literate and who visited private oral and dental health clinics in the Meram district of Konya province and the Faculty of Dentistry at Necmettin Erbakan University.The study was conducted between May 1, 2023, and May 31, 2023. A survey form consisting of two sections was used as a data collection tool. The first section contains 18 questions regarding the participants' sociodemographic characteristics and health service utilization. In the second section, the“Attitude Scale Towards the Use of Remote Healthcare Services,”developed in 2023 and consisting of 18 items, was used. The data were analyzed using descriptive statistics and appropriate parametric/nonparametric tests. Looking at the findings, 60.1% of the participants are female and 39.9% are male. 63.9% of the participants are married and 36.1% are single.In terms of educational level, 41.1% are university graduates, 23.3% are high school graduates, and 35.6% have other levels of education. 53.2% of participants are actively working, while 46.8% are not working. The percentage of those who stated that their income was insufficient was 28.2%, the percentage of those who stated that their income was sufficient to cover their expenses was 52%, and the percentage of those who stated that their income was sufficient was 19.8%. 93.6% of participants use technological devices, and 91.8% do not have a disabled or dependent individual in their household. The analysis revealed a statistically significant relationship between having a disabled or care-dependent individual in the household and attitudes toward remote healthcare services (p<0.05). In conclusion, the findings indicate that the presence of a disabled or dependent individual at home has an impact on attitudes towards remote healthcare services. The wider availability of remote healthcare services is important, particularly in terms of enabling individuals requiring care and their families to benefit more effectively from these services. Therefore, there is a need for education and awareness campaigns to increase awareness and acceptance of remote healthcare services in society.