Koroner tip A ve B1 lezyonlarda rutin predilatasyonla direkt stentlemenin erken ve orta dönem sonlanıma etkisi
Impact of direct stenting versus routine predilatation on early and mid-term outcomes in coronary type A and B1 lesions"
  1. Tez No: 995064
  2. Yazar: GAZİ ÇAPAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Perkütan koroner girişim, direkt stentleme, Predilatasyon, İlaç salınımlı stent, Coronary artery disease, Percutaneous coronary intervention, Direct stenting, Predilatation, Drug-eluting stent
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, elektif perkütan koroner girişim (PKG) uygulanan Tip A ve B1 koroner lezyonlarda predilatasyon ardından stentleme (PS) ile direkt stentleme (DS) stratejilerini karşılaştırarak, klinik uygulamada hangi yöntemin işlemsel verimlilik, güvenlik ve klinik sonuçlar açısından öne çıktığını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif ve gözlemsel olarak tasarlanan bu çalışmaya, Haziran 2020–Aralık 2025 tarihleri arasında koroner arter hastalığı tanısıyla elektif perkütan koroner girişim uygulanmış ve Tip A veya B1 koroner lezyonlara ilaç salınımlı stent implantasyonu yapılmış hastalar dahil edildi. Hastalar, işlem sırasında predilatasyon uygulananlar ve predilatasyon uygulanmadan direkt stentleme yapılanlar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik özellikleri, klinik öyküleri, laboratuvar bulguları, ekokardiyografik verileri ve işlemsel parametreleri hastane elektronik kayıt sistemi üzerinden elde edildi. Veriler, gruplar arasında karşılaştırılmak üzere sistematik olarak derlendi ve istatistiksel değerlendirmeye hazır hale getirildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 324 hasta ve 334 koroner lezyon dahil edildi. Predilatasyon sonrası stentleme ve direkt stentleme grupları arasında demografik özellikler, komorbiditeler ve anjiyografik lezyon karakteristikleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı ve gruplar homojen dağılım gösterdi. Lezyon tipi, lokalizasyonu, uzunluğu ile stent çapı ve uzunluğu her iki grupta benzerdi. Girişim yolu, operatör dağılımı, yardımcı ekipman kullanımı ve postdilatasyon oranları açısından anlamlı fark izlenmedi. İşlem süresi, kullanılan kontrast madde miktarı ve radyasyon dozu direkt stentleme grubunda daha düşük bulundu. Sonuç: Tip A ve B1 koroner lezyonlarda direkt stentleme, predilatasyon sonrası stentleme ile benzer işlemsel başarı ve güvenlik profili göstermektedir. Direkt stentleme stratejisi, işlem süresi, kontrast kullanımı ve radyasyon maruziyetini azaltarak işlemsel verimliliği artırmaktadır. Bu bulgular, uygun anatomik özelliklere sahip seçilmiş hastalarda direkt stentlemenin uygulanabilir bir seçenek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate which method stands out in terms of procedural efficiency, safety, and clinical outcomes by comparing predilatation followed by stenting (PS) and direct stenting (DS) strategies in Type A and B1 coronary lesions undergoing elective percutaneous coronary intervention. Materials and Methods: Designed as a retrospective and observational study, this research included patients who underwent elective percutaneous coronary intervention with drug-eluting stent implantation for Type A or B1 coronary lesions between June 2020 and December 2025. Patients were divided into two groups: those receiving predilatation (PS) and those undergoing direct stenting (DS). Demographic data, clinical history, laboratory findings, echocardiographic data, and procedural parameters were obtained from electronic hospital records and systematically analyzed. Results: A total of 324 patients and 334 coronary lesions were included. No statistically significant differences were found between the groups regarding demographics, comorbidities, and angiographic lesion characteristics; the groups showed a homogeneous distribution. Lesion type, localization, length, and stent dimensions were similar in both groups. There were no significant differences in access site, operator distribution, use of auxiliary equipment, or postdilatation rates. However, procedure time, contrast volume, and radiation dose were significantly lower in the direct stenting group. Conclusion: Direct stenting demonstrates a procedural success and safety profile similar to predilatation in Type A and B1 coronary lesions. The direct stenting strategy enhances procedural efficiency by reducing procedure time, contrast use, and radiation exposure. These findings indicate that direct stenting is a feasible option in selected patients with suitable anatomical features.