OECD ülkelerinde ekonomik küreselleşme ve finansal gelişme etkileşimi: Ekonomik politika belirsizliğinin rolü
The interraction between economic globalization and financial development in OECD countiries: The role of the economic policy uncertainty
  1. Tez No: 995086
  2. Yazar: ELİF TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZA ARICA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Politika Belirsizliği, Ekonomik Küreselleşme, Finansal Gelişme, Panel Veri Analizi, OECD ülkeleri, Economic Policy Uncertainty, Economic Globalization, Financial Development, Panel Data Analysis, OECD countries
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme hareketlerinin hız kazanmasıyla birlikte ülkelerin karşılıklı bağımlılıkları artış göstermiştir. Küreselleşmenin finansal piyasalar üzerindeki dönüştürücü gücü literatürde genişçe ele alınmış olsa da, politika yapıcıların kararlarındaki belirsizliğin bu süreci nasıl manipüle ettiği konusu, özellikle gelişmiş ekonomiler olan OECD ülkeleri için güncelliğini koruyan karmaşık bir fenomendir. Bu çalışma, OECD ülkelerinde ekonomik küreselleşme ile finansal gelişme arasındaki etkileşimi ve bu süreçte ekonomik politika belirsizliğinin oynadığı rolü ampirik olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, 1997-2021 dönemine ait veriler kullanılarak, panel veri analiz yöntemi kullanılmıştır. Küreselleşme sürecinin finansal piyasaların derinleşmesi üzerindeki etkisi literatürde geniş yer bulsa da, politika yapıcıların kararlarındaki belirsizliğin bu ilişkiyi nasıl modüle ettiği konusu stratejik bir öneme sahiptir. Analiz sonuçlarına göre, kurulan model tümüyle anlamlı olup, kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla ve ekonomik küreselleşme finansal gelişmeyi pozitif yönde etkilerken, ekonomik politika belirsizliği, ticari açıklık ve finansal açıklık finansal gelişmeyi olumsuz yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
With the acceleration of globalization movements, countries' interdependencies have increased. Although the transformative power of globalization on financial markets has been extensively discussed in the literature, the issue of how uncertainty in policymakers' decisions manipulates this process remains a complex phenomenon that is particularly relevant for OECD countries, which are developed economies. This study aims to empirically examine the interaction between economic globalization and financial development in OECD countries and the role played by economic policy uncertainty in this process. Within the scope of the study, panel data analysis was used with data from the period 1997-2021. Although the impact of the globalization process on the deepening of financial markets has been widely discussed in the literature, the question of how uncertainty in policymakers' decisions modulates this relationship is of strategic importance. According to the analysis results, the established model is entirely meaningful. Per capita gross domestic product and economic globalization positively affect financial development, while economic policy uncertainty, trade openness, and financial openness negatively affect financial development.