Evli bireylerde ilişkisel yılmazlığın yaşamda anlam duygusu ve affetme ile ilişkisi
The relationship between relational resilience and sense of meaning in life, and forgiveness in married individuals
  1. Tez No: 995087
  2. Yazar: SENA TANKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL TOPKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evli Bireyler, İlişkisel Yılmazlık, Yaşamda Anlam, Affetme, Affetmek, Yaşamın anlamı, Married Individuals, Relational Resilience, Meaning in Life, Forgiveness, Life meaning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
İlişkisel yılmazlık, çiftlerin ilişkilerindeki zorluk ve travmalar karşısında ilişkilerini koruma ve güçlendirme yeteneğinidir. Bu nedenle, ilişkisel yılmazlıkla ilişkili faktörlerin belirlenmesi, sağlıklı ilişkilerin geliştirilmesi, etkili müdahale ve terapi stratejilerinin uygulanması mühim önem arz etmektedir. Bu çalışmanın ana amacı, evli bireylerde ilişkisel yılmazlığın sosyodemografik faktörler, yaşamın anlam duygusu ve affetmeyle ilişkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu kolayda örnekleme yoluyla belirlenen 646 evli birey oluşturmuştur. Evli bireylerden 356'sı (%55.1) kadın olup; 290'ı (%44.9) erkektir. Evli bireylerin yaş aralığı 22 ila 64 arasında değişmektedir. Katılımcıların ortalama yaşları 35.60'tır (SS =8.55). Araştırmada, araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Heartland Affetme Ölçeği, İlişkisel Yılmazlık Ölçeği ve Yaşamda Anlam Ölçeklerinden yararlanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve hiyerarşik çoklu regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda, cinsiyetin, evlilik biçiminin, bir işte çalışma durumunun, eğitim düzeyinin, evlilik süresinin, çocuk sayısının evli bireylerde ilişki yılmazlığıyla ilişkili olmadığı bulunmuştur. Ancak algılanan maddi durum, şu anki evlilik yaşı ve kaçıncı evlilik olduğu değişkenleri ilişkisel yılmazlıkla ilişkili sosyodemografik değişkenlerdir. İkinci evliliğini yapan bireylerin ve sosyoekonomik düzeyi yüksek olan bireylerin ilişkisel yılmazlığı daha yüksektir. Ayrıca, evlilik yaşı arttıkça ilişkisel yılmazlık azalmaktadır. İlişkisel yılmazlıkla ilgili sosyodemografik faktörler kontrol edildiğinde ise, yaşamda anlam duygusu ve genel affedicilik düzeyleri yüksek olan evli bireylerin ilişkisel yılmazlığının yüksek olduğu bulunmuştur. Araştırma doğrultusunda, evlilik terapisi, çiftlere yönelik psikolojik danışma ve müdahalelerde; partnerlerin yaşamda anlam bulmalarını ve affetme becerilerini geliştirmeyi destekleyen programların uygulanması, ilişkisel yılmazlığı güçlendirebilir. Ayrıca, ekonomik destek gereksinimi duyan çiftlerin sosyal ve psikolojik destek sistemlerine yönlendirilmesi de ilişkisel yılmazlığı artırabilir.
Özet (Çeviri)
Relational resilience is the capacity of couples to protect and strengthen their relationships in the face of challenges and traumas. Thus, understanding what influences relational resilience, fostering healthy relationships, and implementing effective intervention and therapy methods are important. The main aim of this study is to examine the relationship between relational resilience and sociodemographic factors, life meaning, and forgiveness in married individuals. The study group was composed of 646 married participants selected through convenience sampling. Of these, 356 (55.1%) were women and 290 (44.9%) were men. The age range of the married individuals was 22 to 64. The average age of the participants was 35.60 (SD = 8.55). In this study, the Personal Information Form, Heartland Forgiveness Scale, Relational Resilience Scale, and Meaning in Life Scale, all prepared by the researcher, were used. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and hierarchical multiple regression analysis were used to analyze the obtained data. The study found that gender, form of marriage, employment status, level of education, marriage duration, and number of children were not associated with relational resilience in married individuals. However, perceived financial status, current age at marriage, and number of marriages were sociodemographic variables associated with relational resilience. Individuals in their second marriage and those with higher socioeconomic status had higher relational resilience. Furthermore, relational resilience decreases with increasing age at marriage. When sociodemographic factors related to relational resilience are controlled, married individuals with a high sense of meaning in life and high levels of general forgiveness are found to have higher relational resilience. Research suggests that marital therapy, couples' psychological counseling, and interventions that support partners in finding meaning in life and developing forgiveness skills can strengthen relational resilience. Furthermore, referring to couples in need of financial support to social and psychological support systems can also increase relational resilience.