Açık kalp cerrahisinde erken dönem revizyonlar ve revizyonların ameliyathane veya yoğun bakım ünitesinde yapılmasına göre sonuçlarının karşılaştırılması
Early re-explorations in open heart surgery and comparison of outcomes according to whether re-exploration is performed in the operating room or the intensive care unit
  1. Tez No: 995088
  2. Yazar: ÇAĞLAR GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHADIR GÜLTEKİN, DR. DENİZ SARP BEYAZPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: açık kalp cerrahisi, reoperasyon, kanama, yoğun bakım
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, kalp cerrahisi sonrası erken dönem postoperatif reeksplorasyonların nedenlerini, risk faktörlerini ve sonuçlarını değerlendirmek; revizyon yerinin ve zamanlamasının, mortalite ve morbidite üzerindeki etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Ekim 2023–Eylül 2024 tarihleri aralığında kliniğimizde erken dönem postoperatif reeksplorasyon gerçekleştirilen 143 olgu retrospektif olarak incelendi. Olgular, revizyonun yapıldığı yere göre ameliyathanede revize edilenler ve yoğun bakım ünitesinde revize edilenler olmak üzere iki gruba ayrıldı. Ameliyathanede revize edilen olgu sayısı 68 olup yoğun bakım ünitesinde revize edilen olgu sayısı 75'idi. Bu iki grubun postoperatif sonuçları istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: En sık revizyon koroner arter by-pass greftleme (CABG) sonrası görüldü (%75,5). En sık revizyon nedeni masif drenaj (%52,4) olup bunu kardiyak tamponad ve hemodinamik instabilite izledi. Toplam enfeksiyon oranı %44,7; morbidite oranı %23,8; mortalite oranı %27,9 olarak bulundu. Malign aritmi/kardiyak arrest nedeniyle acil revizyona alınan olgularda mortalite %64,2'ye ulaştı. Beklenen mortalite ve morbiditesi yüksek olan hemodinamik unstabil olgu grubu anlamlı düzeyde yoğun bakım ünitesinde revize edildi (p<0,05). Ameliyathanede ve yoğun bakım ünitesinde revize edilen iki grup arasında enfeksiyon, morbidite ve mortalite arasında anlamlı farklılık görülmedi (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda acil girişim gereksinimi olan olgular çoğunlukla yoğun bakım ünitesinde revize edildi. Yüksek riskli olmalarına rağmen yoğun bakım ünitesinde revize edilen grupta benzer enfeksiyon, morbidite ve mortalite görülmesi kritik olgu gruplarında yatak başı revizyonlarının önemini göstermektedir. Ameliyat şartlarına uygun izole ve negatif basınçlı yoğun bakım odalarının olduğu kliniklerde yatak başı revizyonların, erken müdahaleye olanak sağlayarak hayat kurtarıcı etkilerinin olduğunu ve enfeksiyon riskini arttırmadığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the causes, risk factors, and outcomes of early postoperative re-explorations following cardiac surgery, and to investigate the effects of revision site and timing on mortality and morbidity. Materials and Methods: A total of 143 patients who underwent early postoperative re-exploration in our clinic between October 2023 and September 2024 were retrospectively analyzed. Patients were divided into two groups according to the location of revision: those revised in the operating room and those revised in the intensive care unit (ICU). Sixty-eight patients were revised in the operating room, while 75 patients were revised in the ICU. Postoperative outcomes of the two groups were statistically compared. Results: Re-exploration was most frequently performed after coronary artery bypass grafting (CABG) surgery (75.5%). The most common indication for revision was massive drainage (52.4%), followed by cardiac tamponade and hemodynamic instability. The overall infection rate was 44.7%, morbidity rate was 23.8%, and mortality rate was 27.9%. Mortality reached 64.2% in patients who underwent emergency revision due to malignant arrhythmia or cardiac arrest. Hemodynamically unstable patients with high expected mortality and morbidity were significantly more likely to be revised in the ICU (p<0.05). No significant differences were observed between the operating room and ICU revision groups in terms of infection, morbidity, or mortality (p>0.05). Conclusion: In our study, patients requiring urgent intervention were predominantly revised in the ICU. Despite their higher risk profiles, similar infection, morbidity, and mortality rates in the ICU revision group highlight the importance of bedside re-exploration in critically ill patients. We believe that bedside revisions performed in clinics equipped with isolated, negative-pressure ICU rooms under operating room conditions allow for earlier intervention, have life-saving effects, and do not increase the risk of infection.