İsrail-Filistin savaşının Türkiye deniz ticaretine ve buna bağlı olarak dış ticaret hacmine etkisi
The impact of the Israeli-Palestinian war on Türkiye's maritime trade and accordingly on its foreign trade volume
  1. Tez No: 995094
  2. Yazar: ŞİMAL ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ELAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, İşletme, International Trade, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Limanlar, Lojistik, Lojistik hizmetler, Ticaret hacmi, Ticaret yolları, Ticari işlemler, İhracat, İthalat, Ports, Logistics, Logistic services, Trade volume, Trade routes, Trading operations, Export, Import
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, İsrail-Filistin savaşı nedeniyle rotaların değişimleri ve bu değişimlerin ticarete etkileri ile Türkiye ile İsrail arasında savaş öncesi ve sonrası döneme ait ticari ilişkilerinde yaşanan değişimlerin incelenmesi amaçlamaktadır. Orta Doğu bölgesinde yaşanmakta olan çatışmalar, deniz ticaret yollarının güvenliğini etkilemiş, sigorta maliyetleri ve liman faaliyetleri üzerinde doğrudan ve dolaylı etkiler yaratmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; dış ticaret istatistikleri, uluslararası raporlar deniz ticareti verileri analiz edilmiştir. Bulgular, savaş sürecinde bölgedeki güvenlik risklerinin artması nedeniyle alternatif rotalara eğilimlerin arttığını, deniz taşımacılığında maliyetlerin yükseldiğini, alternatif rotaların kullanılması ile taşıma sürelerinde gecikmelerin yaşandığını göstermektedir. Türkiye ile İsrail dış ticaret hacmi üzerindeki değişimler analiz edilmiştir. Sonuç olarak, İsrail–Filistin savaşı Türkiye'nin deniz ticaretini ve buna bağlı olarak dış ticaret hacmine doğrudan ve dolaylı şekilde etki etmiştir. Türkiye ve İsrail arasında ithalat ve ihracat rakamlarında inişler ve çıkışlar yaşanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the changes in trade routes due to the Israeli-Palestinian war, the effects of these changes on trade, and the changes in trade relations between Turkey and Israel before and after the war. The conflicts in the Middle East region have affected the security of maritime trade routes, creating direct and indirect effects on insurance costs and port activities. Qualitative research methods were adopted in the study; foreign trade statistics, international reports, and maritime trade data were analyzed. The findings show that during the war, the tendency to use alternative routes increased due to heightened security risks in the region, maritime transportation costs rose, delays occurred in transportation times due to the use of alternative routes, and changes in the foreign trade volume between Turkey and Israeli were analyzed. As a result, the Israel-Palestine war has directly and indirectly affected Turkey's maritime trade and the associated foreign trade volume. There have been fluctuations in import and export figures between Turkey and Israel.