Akciğer kanseri tedavisinde adaptif radyoterapinin dozimetrik etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the dosimetric effects of adaptive radiotherapy in lung cancer treatment
  1. Tez No: 995095
  2. Yazar: HALİL TAHSİN FINDIKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI SARPÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, Adaptif Radyoterapi, Akciğer Kanseri, Küçük Hücreli Akciğer Kanseri, Radiotherapy, Adaptive Radiotherapy, Lung Cancer, Small Cell Lung Cancer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Adaptif Radyoterapi, hasta anatomisinde tedavi süresince meydana gelen kilo kaybı, tümör küçülmesi ve anatomik değişiklikler gibi nedenlerle kanser tedavisinde giderek önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, akciğer kanseri tedavisinde adaptif radyoterapinin tedavinin hangi fraksiyonlarında uygulanmasının daha etkili olacağının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 2024–2025 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı'nda olarak Küçük Hücreli Akciğer Kanseri tanısı almış, kemoterapi ile eşzamanalı radyoterapi uygulanmış toplam 10 hasta dahil edilmiştir. Hastaların tüm fraksiyonlarında Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi görüntüleri elde edilmiştir. Tüm hastalar, Elekta marka Linac cihazında 6 MV ile düzleştirici filtresiz foton enerjisi kullanılarak Hacimsel Modüle Ark Tedavisi tekniğiyle, çift ark tercih edilerek tedavi edilmiştir. Tedavi süresince, toplam 30 fraksiyon × 200 cGy = 6000 cGy reçete edilen hastalarda, eşit aralıklarla seçilen 10 fraksiyonda Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi görüntüleri elde edilmiştir. Bulgular: Fraksiyonlar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. Özellikle orta fraksiyonlarda dozun hedef hacme daha konformal şekilde uygulandığı, riskli altındaki organlarında daha düşük doz aladığı belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, fraksiyonlar arası anatomik ve dozimetrik değişimlerin plan kalitesi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkileri olduğunu ve kritik organ dozlarının birlikte değerlendirilmesi sonucunda, adaptif radyoterapinin özellikle orta fraksiyonlarda uygulanmasının tedavi kalitesini artırabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Adaptive radiotherapy is becoming increasingly important in cancer treatment due to reasons such as weight loss, tumour shrinkage, and anatomical changes occurring in the patient's anatomy during the course of treatment. This study aimed to determine in which fractions of treatment adaptive radiotherapy would be more effective in the treatment of lung cancer. Methods: This retrospective study included a total of 10 patients diagnosed with Small Cell Lung Cancer at the Department of Radiation Oncology, Akdeniz University, between 2024 and 2025, who received radiotherapy concurrently with chemotherapy. Conical Computed Tomography images were obtained for all fractions of the patients. All patients were treated using the Volumetric Modulated Arc Therapy technique with a flat-field filter-free photon energy of 6 MV on an Elekta brand Linac device, with a double arc preferred. During treatment, Cone Beam Computed Tomography images were obtained at 10 equally spaced fractions in patients prescribed a total of 30 fractions × 200 cGy = 6000 cGy. Findings: Statistically significant differences were observed between fractions. In particular, it was determined that the dose was applied more conformally to the target volume in the middle fractions, and that organs at risk received lower doses. Conclusion: This study concluded that anatomical and dosimetric changes between fractions have statistically significant effects on plan quality and that, as a result of the combined assessment of critical organ doses, the application of adaptive radiotherapy, particularly in the middle fractions, may improve treatment quality.